Hrvatska - Francuska 2:2, propuštena velika prilika za pobjedu

HRVATSKA je bila tako blizu. Dvije nevjerojatne nesmotrenosti Tudora, i po jedna nevjerojatna suca Nielsena i Mornara, omogućile su braniteljima naslova da izvuku bod.

Igra i borbenost "vatrenih" ohrabruju pred odlučujući susret s Engleskom. Sada ipak moramo pobijediti Englesku da bi dosegli četvrtfinale.

Usprkos 2:2 i dobroj igri, rezultatski nam to ne znači ništa. Ovo nije revijalno natjecanje.

Sjetimo se SP-a u Koreji gdje smo pobijedeili Italiju. Očito je da svoj maksimum možemo pružiti isključivo protiv favorita. Zašto je to tako? Bariću, poradi na tome!

Čistu desetku zaslužuju naši navijači. Veliko zajedništvo i složno pjevanje, pogotovo u drugom poluvremenu. Bilo ih je oko 7000, a nadglasali su Francuze. Svaka čast.

Ako ništa drugo, može nas utješiti puno kvalitetnija igra, poglavito u drugom dijelu.

Taj drugi dio utakmice bio je posebno kvalitetan. Nakon inferiornijeg položaja u prvom dijelu, izgledalo je nemoguće kako smo nakon vodstva Francuske kvalitetno jurili po izjednačenje.

I dosegli ga već u 48. minuti, a četiri minute kasnije već smo vodili.

U uvodu utakmice Francuska je pokazala da je kvalitetniji protivnik. Duže su mogli držati loptu u nogama, za razliku od naših. Imali smo previše netočnih dodavanja.

Prva prilika Francuza stigla je u 9. minuti. Wiltord je nabacio, Henry je bio u povoljnoj poziciji, Tudor je ipak odbio u korner.

Francuska je povela u 23. minuti. Zidane je iz slobodnog udarca htio nabaciti nekom od suigrača na glavu, ali lopta u prvom trenutku nije nikog dirala. Na putu do gola dodirnuo ju je Tudor, taman toliko da je skrene u mrežu za 1:0. Autogol.

U prvih pola sata nikako nismo uspjeli posložiti igru i spojiti tri dodavanja. Ako bi nam to i pošlo za nogom, Francuzi bi načinili prekršaj ili izbili loptu u aut. Rijetke lopte koje su dolazile do Prše, nisu obećavale jer bi se oko napadača Monaca u čas stvorila dva ili tri Francuza i opasnost bi bila otklonjena.

Pri kraju prvog dijela, u 43. minuti, Henry je izveo korner do Zidanea, ovaj velemajstorski petom prenio na glavu Gallasa koji nije realizirao 100-postotnu priliku.

Naš jedini udarac u okvir Barthezovog gola zbio se u 44. minuti Povukao je Šimić i shvatio da je najbolje pucati. Išlo je to u lijevi kut, ali Barthez je ipak bez veće muke uhvatio loptu.

Na kraju prvog dijela moglo se reći da smo ipak bolje igrali nego protiv Švicarske. Bilo je vidljivo da je Francuska bolja momčad. I jedna zanimljivost: u prvom dijelu Francuska nije imala ni jedan udarac u okvir gola, a vodila je 1:0.

Možda su Tricolori u drugi dio ušli nešto opuštenije, što im se ubrzo osvetilo.

Odmah početkom drugog dijela: IZJEDNAČENJE!!! Rosso je ušao u šesnaest, možda i nije bio u izglednoj šansi, ali ga je neoprezno srušio Silvestre. Penal je sigurno realizirao Miki Rapaić. Bilo je to u 48. minuti.

A onda, 4 minute kasnije: VODSTVO!!! Kakva reakcija Prše u kaznenom prostoru! Primio je loptu na 10 metara, isprve je izgledalo da će mu pobjeći. Izvarao je Desaillya i majstorski probušio Bartheza.

Radost je trajala svega 12 minuta. Tudor je neprecizno vratio Butini. Trezeguet je bio brži, lopta mu se odbila od ruke, ali Nielsen to nije vidio. 2:2. Šteta, druga greška Tudora.

Dvije minute prije kraja, Butina nas spašava dva puta. Prvo je pucao Pires, a zatim i Henry. Tomo je u oba navrata izvanredno reagirao.


U posljednjoj minuti sudačke nadoknade 100%-tna šansa za pobjedu naših. Olić se odlično sjurio po lijevoj strani, uposlio Mornara, on je prodao fintu obrambenom igraču Francuske i, nažalost, pucao iznad gola. Kakva šansa za pobjedu...

Većina naših igrača zaslužila je visoke ocjene. Nezapaženi su bili Šokota (Olić ga je možda ranije trebao zamijeniti) i Bjelica. Ali Tudor... možemo reći da je dao dva auto gola. Kod Francuza su svi bili rastrčani i dobri. Malo je kvalitetom odskakao uvijek opasni Trezeguet, uostalom, bio je strijelac za izjednačenje.

Nadamo se da će Barić na krilima današnje kvalitetne igre sastaviti kvalitetnu i psihički jaku momčad. Engleska nas se ima pravo bojati.

STADION: Dr. Magalhaes Pessoa, Leiria

GLEDATELJA: 26000

SUDAC: Kim Milton Nielsen (Danska)

STATISTIKA
UDARCI: Hrvatska 8 (u okvir 4), Francuska 11(u okvir 6)
KORNERI: Hrvatska 2, Francuska 9
PREKRŠAJI: Hrvatska 20, Francuska 14
POSJED LOPTE: Hrvatska 46%, Francuska 54%

ŽUTI KARTONI
Tudor, Rosso, R. Kovač, Leko (Hrvatska)
Vieira, Dacourt (Francuska)

Hrvatska
Butina, R. Kovač, Tudor, Šimić, Šimunić, Rosso, N. Kovač, Bjelica (od 68. Leko), Rapaić (od 87. Mornar), Pršo, Šokota (od 73. Olić)

Francuska
Barthez, Gallas (od 81. Sagnol), Desailly, Thuram, Silvestre, Wiltord (od 70. Pires), Vieira, Dacourt (od 79. Pedretti), Zidane, Trezeguet, Henry

Matko Rak

Pročitajte više