KLJUČ BITKE ZA ČETVRTFINALE Iskusni protiv mladih majstora

Grafika: Index 

HRVATSKI VEZNJACI zasluženo su hvaljeni nakon utakmica u skupinama i o njima znamo sve, ali neka vas ne zavara mršavi ulov Portugala u grupi, jer i oni itekako imaju što pokazati na tom, ključnom dijelu terena u sutrašnjoj utakmici osmine finale Eura koja se od 21 sat igra u Lensu. 

Naravno, ovo nije podcjenjivanje ostalih dijelova momčadi bilo koje od reprezentacija. Portugalcima napadača igra Cristiano Ronaldo, dok je Hrvatskoj pobjedu nad Španjolskom, prvo mjesto skupine i utakmicu s ovim protivnikom, obranom penala donio golman Subašić.
 
Hrvatske zvijezde na vrhuncu, protiv portugalskih koje debitiraju na velikom natjecanju
 
Ali, ljubitelje nogometa iz cijelog svijeta, a ne samo navijače Hrvatske i Portugala, posebno intrigira kako će se rasplesti bitka između dva kaznena prostora, gdje se Hrvatska diči nekima od najboljih igrača sredine i zadnje trećine terena, koji su k tome u zenitu karijere i zrelim godinama, dok su s druge strane daleko mlađi Portugalci, kojima su talent, kvaliteta i želja za dokazivanjem plusevi. Ipak, za razliku od hrvatskih suparnika, nemaju iskustva ni uigranosti, ali samo u reprezentaciji, jer dvojica od njih četvorice u klubu igraju onako kako ih za Portugal raspoređuje izbornik Fernando Santos. 
 
Sastav i raspored u portugalskoj vezi diktira jalovost napada
 
Poznato je da Portugal "desetljećima" nema vrhunskog golgetera, pa je Santos, preuzimajući reprezentaciju poslije debakla na SP-u u Brazilu, tome pokušao doskočiti slažući reprezentaciju u 4-4-2, gdje su dva napadača oni koji napadači nisu - Nani kao desna i Cristiano Ronaldo kao lijeva špica. Naravno, oko potonjeg se sve vrti, jer i ovaj taktički zaokret napravljen je kako bi se CR maksimalno iskoristio, tako da on ima sve ovlasti i nikakva zaduženja u obrani. S obzirom da se Nani izvlači na desnu stranu, a Ronaldo nije Vardy koji će progoniti protivničke stopere i igrati prvu liniju obrane, na četiri veznjaka u liniji na centru pada daleko veći teret u organizaciji igre, ali posebno u defanzivi i Hrvatska je već tu u prednosti te s igračem više.
 
Santos je na sredini terena izvršio daleko ozbiljnije promjene od Čačića
 
Bitno je naglasiti i da je Santos, koji zbog potčinjavanja momčadi Ronaldu, od njegovih veznjaka traži dodatne napore, u ovom dijelu momčadi izvršio daleko ozbiljnije promjene od Čačića, koji je samo napravio ono što se tražilo od svih izbornika proteklih šest godina - postavio Rakitića bliže golu, dok je portugalski izbornik u hodu i neposredno prije Eura, izvršio ozbiljnu rekonstrukciju srca momčadi.

Na nedavnom SP-u sredinu su držali Meireles i Veloso, koji su nakon Brazila otpisani. Santos je u novu etapu i kvalifikacije za Euro, krenuo s Bernardom Silvom, Dannyjem i Tiagom, ali nikoga od njih nema u Francuskoj, kamoli u momčadi. Prve dvojice zbog ozljeda, a vrijednog veterana Mendesa zbog istog razloga, ali i smjene generacija. Jer ona koja dolazi, mogla bi sljedećih godina vladati upravo ovim dijelom terena. 
 
Ispao Danilo, ušao William Carvalho
 
Gledajući Portugal u sve tri utakmice skupine, zamjetno je da Santos ne odstupa od spomenute taktike, a nakon prve utakmice i prvog od tri remija na Euru (protiv Islanda) iz momčadi je ispao Danilo, a njegovo mjesto preuzeo je William Carvalho, ali temelj u sredini je defenzivni veznjak Joao Moutinho. Ključnog igrača ne samo portugalske veze nego i cijele momčadi, protekle sezone sasjekle su ozljede, a od njega se sada očekuje još više, jer ima internacionalno iskustvo (29) koje nedostaje onima što ga okružuju. 

Uz njega je spomenuti Carvalho (24), kojeg, kao i ostale potentne portugalske veznjake, traže gotovo svi jaki europski klubovi. On je također defenzivni veznjak, jer logično je da si Portugalci zbog Ronalda ne mogu dopustiti rupu na centru u vidu umjetnika koji zanemaruje obaveznu igru.
 
Novi Iniesta protiv Perišića
 
Prilagođavajući igru glavnoj zvijezdi, Santos je olakšao posao mladim igračima lisabonskog Sportinga, koji također igra 4-4-2. To pogoduje ne samo Carvalhu, nego i Joau Mariu (23), kojem tepaju da je Novi Iniesta, a Guardiola ga želi u Cityju. Renato Sanches, o kojem ćemo kasnije nešto reći, prije Eura prodan je iz Benfice u Bayern za početnih 35 milijuna eura. Očekuje se da Mario prebaci tu cifru. 

On će se na desnom boku portugalskog napada i lijevom hrvatske obrane boriti sa Strinićem i Perišićem. Odličnog čitanja igre, motorički jakom i dobrom u oba smjera, zamjeraju mu da nije dovoljno brz, ali to nadoknađuje "radnim navikama" i spomenutom nogometnom inteligencijom. Zato može igrati na više pozicija na sredini terena, na centru i oba boka, ali Santos ga na Euru koristi kao desno krilo. 
 
Na lijevom boku je Andre Gomes (22), još jedan predstavnik nove Zlatne generacije portugalskog nogometa, kojeg, treba li uopće naglašavati, također žele svi koji se razbacuju desecima milijuna eura ili onemoćalih funti, ali Valencia za sada odbija sve ponude. Poput Maria, iskoristiv je na svim pozicijama u vezi, ali kod Santosa igra lijevo krilo.

Seedorf i Davids u jednoj osobi
 
Konačno, Renato Sanches (18) po svemu sudeći buduća velika zvijezda ne samo portugalskog, nego i svjetskog nogometa. "Seedorf sreće Davidsa u tijelu mladog afričkog bodula", opisali smo ga prije Eura, na kojem je na dvije utakmice mijenjao Moutinha, jer njemu nakon ozljeda nedostaje snage i svježine i sigurno će dobiti značajnu minutažu i protiv Hrvatske, a možda zaigra i u prvoj momčadi.
 
Glupo je reći da je portugalsko "tajno oružje" za Hrvatsku, jer o igraču za kojeg Bayern izbroji bogatstvo nema tajni, ali Sanches je senzacionalno bljesnuo ove sezone u juniorskoj Ligi prvaka, da bi prekomandom u studenom u prvu momčad to nastavio i u elitnoj seniorskoj konkurenciji, posebno protiv Bayerna, koji je nakon samo dvije utakmice s Benficom, odlučio kupiti ga za 35 milijuna eura. 

Sanches je neumorni trkač koji bez prestanka pokriva cijeli teren, često sposoban za manje od minute zaustaviti protivnički napad pred svojim i stvoriti opasnost pred protivničkim golom i za kojeg nema izgubljene lopte. Ističe se u prijelomnim trenucima, hrabrošću u duelima i zaustavljanjem protivnika, te preuzimanjem inicijative i vođenjem napada, a sve ovo su odlike koje rijetko pokazuju 18-godišnjaci. Kada krene s loptom čini se nezaustavljiv, čak ni prekršajem, ali osim brzine, odličan je i dribler, dok mu je jedan od glavnih aduta "topovski udarac" iz daljine.
 

Pročitajte više