Hrvatska je bila sjajna, ali neke stvari se krivo rade

Foto: Pixsell

HRVATSKA reprezentacija izgubila je finale Lige nacija u Rotterdamu. Nakon 0:0 poslije 120 minuta Španjolska je slavila na penale 5:4 i Hrvatska je osvojila srebrnu medalju. Utakmicu za Index komentira legendarni HNL trener Ilija Lončarević.

Jednom su se morali i ti penali izgubiti, ne može te to ići dovijeka. Unatoč tome, Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu. Ne sjećam se kad je naša reprezentacija protiv ovako velike reprezentacije odigrala ovako dobro, korektno i hrabro. Dalićeva momčad pala je tek u nekim fazama igre pred kraj drugog poluvremena i u produžecima, ali sve ostalo je bilo super.

Obje momčadi postavile su se s istim ciljem, s maksimalnom disciplinom u obrani, a prema naprijed iz tranzicije što bude. Možda da je netko ranije dao gol bi se nešto promijenilo, ali prevelikih šansi nije ni bilo pa ni utakmica nije mogla biti bolja.

Španjolci puno jači od Nizozemske

Da smo bili opasniji prema naprijed, siguran sam da bismo pobijedili, ali Španjolska je puno ozbiljnija momčad od Nizozemske i bila je spremna na sve. Da su svi naši igrači na nivou naših najboljih igrača, onda je to druga priča. Ovako smo gubili dosta lopti i poklonili ih jer prema naprijed nismo imali nekih rješenja i tu smo još malo tanki i moramo sazreti, osobito ovi novi igrači koji dolaze.

Ivanušec se nije previše naigrao u ovoj utakmici, nije bio toliko vidljiv, ali igrao je na specifičnoj poziciji i nije puno više ni mogao. Diskutabilne su bile neke izmjene. Tu prvenstveno mislim na Pašalića koji je bio jedini opasan igrač i mislim da je trebao duže ostati na terenu. Ako je već bila odluka da ga se promijeni, onda je Dalić morao vaditi i Kramarića.

Šutalo je sjajan

Taj eksperiment s Kramarićem na desnom krilu upalio je jedino, ako se ne varam, protiv Kanade u Kataru i nikad više. Tu smo počeli padati, gubili smo ritam i Španjolci su počeli sve više stiskati. Igrači kao što su Majer, koji ulaze u kasnoj fazi utakmice, moraju ući ranije jer nemaju oni puno vremena da se uklope u momčad. 

Nitko se nema čega sramiti. Naravno da su svi umorni. Odigrali su dvaput po 120 minuta u četiri dana, a to su u biti skoro tri utakmice. Šutalo je pokazao neke elemente koje nema puno stopera na svijetu. Fantastično čita igru, presijeca paseve i generalno je sjajan igrač. Erlić je malo bio pod tremom što je logično jer nije puno igrao, ali je pokazao svoje kvalitete i sve će to doći na svoje.

Liga nacija trebala se koristiti za druge stvari

Mislim da smo Ligu nacija iskoristili na pogrešan način. To je idealno natjecanje za stvaranje igračkog kadra i da mladi igrači dobivaju više prilika. To treba biti put u Ligi nacija, a ne borba za trofej. U redu, ljudi se napale, trebamo nešto osvojiti i sve je to OK, ali trebamo imati neki veći cilj, plan jer mi nemamo puno igrača i nemamo ih kad probavati.

Nema potrebe da glavni igrači igraju sve te utakmice i da se u njima troše. Kad je osnovana Liga nacija, tako smo i krenuli, ali onda smo dobili šest komada od Španjolske pa četiri od Portugala pa se od toga odustalo. Nije se trebalo jer bolje da se držimo svojeg plana, guramo igrače poput Belje, Muse, Stanišića i ostalih koji manje igraju pa makar igrali u Ligi B.

Kažem, nemamo puno igrača i nemamo ih kad isprobavati i ovo natjecanje je za to idealno. Jasno da ideš po trofej kad si u finalu nečega, ali zašto ne bi usput stvarao nešto veće. Pa ako ti od deset igrača izađu ranije dva ili tri za prvu momčad, to je sjajan rezultat.

Pročitajte više