ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2

Hrvatska je dobila dva nova igrača

Foto: EPA

HRVATSKA je u prijateljskoj utakmici svladala Švicarsku s 2:1.

Dalić je odlučio izvesti momčad sastavljenu uglavnom od rezervnih igrača i bilo je jasno da će ova utakmica poslužiti kao selekcija za igrače koji nisu dosad puno igrali. Rezultat je pri tome bio u drugom planu, a sistemska rješenja momčadi koja prvi put igra skupa nepostojeća.

Ovaj eksperiment se pokazao uspješnim jer je Hrvatska dobila dva igrača na koja u budućnosti može i mora ozbiljnije računati. Problem je u tome što je jedan igrao na poziciji na kojoj vjerojatno neće više nikad.

Ćaleta-Car već danas može biti prvotimac

Jedan od onih koji su u potpunosti iskoristili ukazano povjerenje je stoper Marseillea Ćaleta-Car. Već nekoliko sezona igra ozbiljan klupski nogomet, ali je upisao samo dva službena nastupa za hrvatsku reprezentaciju (ne računajući prijateljske utakmice i Ligu nacija).

Bio  je vrlo siguran i dobro je surađivao s Melnjakom na lijevoj strani obrane. U nekoliko navrata je izašao daleko da zatvori leđa veznoj liniji i osvojio je nekoliko lopti u zoni koja nije tipična za stopera. Velika je prednost imati barem jednog stopera koji može poslužiti kao korektor sredine terena i na vrijeme zatvoriti suparnika koji uđe iza leđa veznih igrača.

Ono u čemu je Ćaleta-Car najviše oduševio je igra u posjedu. Bio je vrlo siguran u distribuciji, lako se oslobađao suparničkog presinga i u nekoliko navrata je iznio loptu u iduću fazu napada. Uz nekoliko točnih dugih dodavanja, pokazao je kako Hrvatska konačno ima igrača koji može razigravati iz zadnje linije, što onda olakšava posao veznjacima.

Vida je i dalje prvotimac Bešiktaša, ali prijelazni rok je pokazao da situacija nije idealna jer ga je turski klub htio prodati. Bitno je da Lovren i Vida znaju da imaju barem jednog igrača koji će im predstavljati jaku konkurenciju. I jako je bitno da Dalić isproba Ćaletu-Cara i protiv jačih suparnika u utakmicama s više naboja.

Bradarić je bio igrač utakmice, ali je pitanje koliko je to korisno Daliću

Domagoj Bradarić je bio najbolji igrač na utakmici. Pokazao je svu raskoš svog talenta. Asistirao je za gol, konstantno je probijao suparnički bok, ulazio je u sredinu s loptom kako bi odigrao dupli pas s Petkovićem i sudjelovao je u skoro svakoj opasnoj akciji svoje momčadi.

Pokazao je da ima vic u igri i dribling, kao i odličan centaršut i solidan raspon dodavanja. Ako se netko nekada "prodao" navijačima i izborniku u reprezentativnom debiju, onda je to bio Domagoj Bradarić na ovoj utakmici. Nažalost, ta priča ima i drugu stranu.

Bradarić u Lilleu igra na poziciji beka, a danas je igrao na krilu. Na toj poziciji je dobio šansu pokazati sve ono što zna u napadu, ali pitanje je što je Dalić mogao iz toga zaključiti.

Sve što je Bradarić večeras pokazao može se vidjeti na Lilleovim utakmicama i svatko tko ga je gledao barem tri puta večeras nije saznao ništa novo. Bradarićev ofenzivni potencijal bio je vidljiv i u HNL-u kada je odigrao samo 22 utakmice i prodao se za 6,5 milijuna eura u jedan od najboljih razvojnih klubova u Europi, gdje je postao prvotimac.

Ono što je Bradarićev problem je igra u obrani. S iskustvom će dobiti bolje čitanje situacije i u tom segmentu će se sigurno popraviti, ali mu je zasad to puno slabiji segment igre. Zašto ga Dalić nije u prijateljskoj utakmici stavio na poziciju koju igra u klubu i testirao balans koji Hrvatska ima s Bradarićem na boku?

Može li Bradarić davati dovoljno u fazi napada, a istovremeno biti dovoljno solidan u obrani da suparnik ciljano ne traži višak preko te strane? To još uvijek ne znamo, a bila je idealna šansa da to saznamo sinoć, u utakmici u kojoj rezultat ne igra nikakvu ulogu. Jedino logično objašnjenje je da Dalić računa da će Bradarić ubuduće igrati na krilu, ali to se s obzirom na kredit Rebića i Perišića ne čini kao izgledna opcija.

Umjesto toga, na poziciji lijevog beka zaigrao je Melnjak koji je u najboljem slučaju vjerojatno tek treći izbor na toj poziciji nakon Barišića i Bradarića. Čak i ako je htio odmoriti prvotimce prije dvoboja u Ligi nacija, Dalić je imao opciju staviti Bradarića na beka, a Oršića na krilo. Pitanje je kada će Dinamov igrač dobiti šansu, ako ne na ovakvim utakmicama.

Hrvatska je u Švicarskoj pokazala da ima niz igrača koji su još uvijek u drugom planu, a već sad mogu ponuditi dosta. Osim Ćalete-Cara i Bradarića, u tu grupu spadaju i Pašalić i Brekalo, a Budimir je svojih pola sata iskoristio vrlo dobro i mogao bi biti solidna rotacijska opcija u napadu.

Hrvatska je dobila nekoliko igrača na koje može računati u bližoj budućnosti, ali je propustila veliku šansu testirati može li Bradarić biti prvi izbor na lijevom boku. Već u narednim utakmicama ima šansu testirati tu opciju, kao i neke druge o kojima je Index već pisao.

Pročitajte više