Hrvatska na korak do finala Davis Cupa: Čilić i Dodig pobijedili najbolji par svijeta

Foto: Hina

MARIN ČILIĆ I IVAN DODIG u paru su donijeli Hrvatskoj prednost 2-1 protiv Francuske uoči trećeg dana polufinala Davis Cupa. Hrvatskoj za finale treba još samo jedna pobjeda.

Čilić i Dodig odigrali su još jednu briljantnu partiju i svladali najbolji svjetski par Nicolasa Mahuta i Pierre-Huguesa Herberta sa 7:6 (6), 5:7, 7:6 (6), 6:3 nakon tri sata i 47 minuta velike borbe. 

Prvi i treći set osvojen u 'tie-breaku' pokazali su se ključnima za ovu veliku pobjedu, jer su hrvatski tenisači do vodstva od 2-1 u setovima došli bez da su ijednom uspjeli slomiti servis čvrstih Francuza.

Ipak, kad su izgubili treći set nakon 67 minuta velike borbe i francuski su tenisači popustili. 'Breakom' za 2-1 te još jednim za konačnih 6-3, nakon što je Herbert volej poslao u mrežu, izazvali su erupciju oduševljenja u hrvatskom taboru i na dobro ispunjenim tribinama zadarske dvorane Krešimira Ćosića.

"Odigrali smo vrhunski meč, odličan smo tim i možemo uvijek igrati protiv svakoga", rekao je Dodig nakon pobjede.

U nedjeljnim pojedinačnim dvobojima hrvatskim tenisačima za prolaz u finale potrebna je jedna pobjeda, a u dosadašnji 19 mečeva u kojima je u posljednji dan ušla s vodstvom 2-1 Hrvatska je reprezentacija svaki put izlazila kao pobjednik.

U prvom nedjeljnom dvoboju, od 14 sati, Marin Čilić će igrati protiv Richarda Gasqueta. 


DODIG/ČILIĆ - MAHUT/HERBERT    7:6 (8:6), 5:7, 7:6 (8:6), 6:3

Četvrti set: Francuzi su poveli na otvaranju četvrtog seta, a Čilić sjajnim servisom izjednačio. Fantastično! Hrvatski tenisači nadoknadili su 15:40, izjednačili i došli do break-šanse za 2:1, koju su i iskoristili, a onda poveli sa 3:1! Francuzi su lako uzeli drugi gem, a Čilić i Dodig stigli do 4:2 nakon više od tri i pol sata igre te do kraja zadržali prednost i sa 6:3 odnijeli pobjedu!

Treći set: Čilić i Dodig poveli su na početku trećeg seta, namučili se za 2:1, a onda imali 40-40, no nisu uspjeli doći do nove prilike za brejk. Lako su Hrvati došli do 3:2, a nakon dva i pol sata igre Čilić i Dodig imaju 4:3 u trećem setu. U nastavku nisu imali nikakav odgovor na servis najboljeg para svijeta, 4:4. Uzeli su hrvatski tenisači još jedan gem za 5:4, a onda sjajno uzvratili Francuzima za 40:40 na njihovom servisu. PREDNOST! Dodig i Čilić imaju break-loptu za drugi set! Francuzi su se izvukli i uzeli prednost. Ipak, 5:5. Ekspresno su Dodig i Čilić došli do 6:5, a onda izborili još jednu set loptu na 40:30, Francuzi su se vratili i iskoristili prednost za 6:6. U tie-breaku Hrvatska je povela 2:0! U napetom nastavku držali su prednost do 5:3, a onda Francuzi uzeli break za 5:4 i izjednačili. Mahut i Herbert imaju 6:5 i set-loptu! Dodig je donio spasonosno izjednačenje Hrvatskoj, a onda su sa 8:6 osigurali treći set!

 Drugi set: Hrvatska je imala servis na otvaranju drugog seta, ali Čilić i Dodig dopustili su gostima da stignu do vodstva i prilike za "break" na 40:40, no, srećom, Francuzi su ispustili prednost, a Čilić servirao za 1:0. Jak otpor pružio je hrvatski par u nastavku, no Francuzi su prelako stigli do izjednačenja na 2:2. Bez greške su Čilić i Dodig stigli do novog vodstva 3:2 nakon sat i pol igre. Odličnom igrom Dodig i Čilić pritisnuli su goste na njihovom servisu, imali 30:30, ali ipak su Francuzi stigli do 3:3. Slabo je servirao Dodig u nastavku, Francuzi su stigli do 40-40, a hrvatski tenisač napravio još jednu servis-grešku u nizu, no ipak pogodio iz drugog pokušaja za 4:3. Odlično su hrvatski tenisači igrali u nastavku ali propustili brejk-šansu, no poveli s 5:4. Dodig je ponovo slab na servisu i Francuzi su stigli do 0:40 na 5:5 i poveli sa 6:5 te lako došli do izjednačenja na 1-1 u setovima.

Prvi set: Francuzi su poveli na otvaranju, Hrvatska izjednačila, a gosti lako uzeli poene za 2:1 i 3:2, da bi na Čilićevom servisu poveli 40-0. S lijepa dva poena Čilić i Dodig su smanjili zaostatak, Dodig je zakucao na mreži za 40-40, a onda nadmudrili Francuze za 3:3 nakon 25 minuta igre. Ekspresno su oba para stigla do 4:4, na servisu Francuza Čilić i Dodig poveli su sa 30-0, ali gosti su preokrenuli i poveli s 5:4. Bez izgubljenog poena Hrvatska je stigla do 5:5. Hrvatski dvojac propustio je četvrtu brejk-šansu u meču, Francuzi su nakon 40-40 uzeli prednost i vodstvo na 6:5, a još jednom bez greške hrvatski je par stigao do izjednačenja i tie-breaka. Domaća publika zvižducima povremeno ometa tenisače, a sudac pokazuje sve manje strpljenja. Nakon izjednačenog početka Francuzi su poveli sa 5:4, Čilić je servirao, a Dodig fantastičnim poenom donio izjednačenje. Uz veliku podršku s tribina Čilić i Dodig poveli su sa 6:5 i 7:6, Dodig je servirao za prvi set, a Francuzi poslali lopticu u aut za veliku prednost Hrvatske!

 

HRVATSKA - FRANCUSKA 2-1

Richard Gasquet - Borna Ćorić 6-2, 7-6 (5), 6-1

Marin Čilić - Lucas Pouille 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2

Marin Čilić/Ivan Dodig - Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut 7-6 (6), 5-7, 7-6 (6), 6-3

 

Pročitajte više