NAKON DRAME PALA I CRNA GORA Hrvatska sutra u derbiju protiv Španjolske igra za prvo mjesto

Foto: Fiba

HRVATSKA je u trećem kolu Eurobasketa pobijedila Crnu Goru s 76:72 i sutra će protiv Španjolske igrati za prvo mjesto u skupini.
 
Nakon nesigurnih igara u prva dva kola protiv nedoraslih protivnika kao što su Mađarska i Rumunjska, sumnjalo se u mogućnosti ove reprezentacije, no kad je bilo najvažnije Hrvatska je odigrala najbolje i uspjela je protiv vrlo dobrog rivala upisati i treću pobjedu na turniru.
 
Bojan Bogdanović s 23 i Dario Šarić s 14 koševa bili su najefikasniji kod Hrvatske, dok je Tyrese Rice ubacio 22 poena za Crnu Goru.

Čudna utakmica u kojoj je Hrvatska umalo uspjela izgubiti nemoguće
 
Bila je to čudna utakmica u kojoj je Hrvatska umalo u zadnjim trenucima uspjela ispustiti ogromnu prednost. Crna Gora u zadnjih se minutu i pol uspjela s -9 vratiti koševima strašnog Ricea na -1.
Ipak, hrvatski igrači bili su dovoljno smireni da u ludoj završnici odrade posao do kraja.
Strašno otvaranje s 15:0...
 
Hrvatska je strašno otvorila utakmicu. Nevjerojatnom serijom na početku prve četvrtine pobjegli smo na 15:0. Nakon prve dvije utakmice s pravom smo kritizirali ovu reprezentaciju zbog statičnosti u napadu, zbog manjka ideja, sporosti tranzicije i nedostatka ideja prema naprijed. Otvaranje ove utakmice prikazalo je Hrvatsku koju smo gledali lani u Riju. Brza, precizna i ambiciozna Hrvatska pomela je igrače Boše Tanjevića u prvih par minuta.
Uslijedio je klasični hrvatski blackout
 
No, onda se dogodilo nešto što je godinama trademark ove reprezentacije. Umjesto da do nogu potučemo grogiranog protivnika, uspjeli smo ga jako lošom reakcijom u obrani vratiti u život. Crna Gora nas je uništavala skokom, u nekoliko navrata imali su po dva-tri dodatna napada, a najviše problema radio nam je gorostasni Dubljević.
 
Crna Gora se serijom koševa vratila u igru. Ipak, u drugoj četvrtini Hrvatska ubacuje u brzinu više, Crna Gora staje i na poluvrijeme odlazimo s velikih 12 koševa razlike.
 
Rice umalo uništio Hrvatsku
 
U trećoj četvrtini tricama smo držali prednost, no počelo je puno curiti u obrani. Razigrao se Vučević, Dubljević je nastavio tamo gdje je stao, a američki Crnogorac Rice pokazao je zašto ga svi toliko hvale. Marko Popović ni prije deset godina nije mogao igrati kvalitetnu obranu, a danas može još manje. Rice je kroz naš reket prolazio kao kroz sir, a Popu i Ukiću, koji je kasnije preuzeo razigranog Amerikanca, nisu uspijevali pomoći ni centri.
Šarić za pobjedu 
 
Hrvatska je držala solidnu prednost od nekih desetak razlike sve do minutu i pol do kraja, a onda je uslijedila drama. Nekoliko nerezonski odigranih napada Hrvatske i nekoliko čudesnih solaža Ricea utakmicu su doveli u egal. Crna Gora je 15 sekundi do kraja došla na samo -1 (72:73), a onda se ukazao Dario Šarić i zaključio utakmicu.
 
Hrvatska nije ni danas briljirala, ali ima maksimalan učinak do sada i bit će zanimljivo vidjeti kako će sutra izgledati protiv moćne Španjolske u velikom derbiju za prvo mjesto u skupini.
 
 
 
 

 

Tweetovi s temom #EuroBasket2017

 

 

 

Pročitajte više