Hrvatska nadigrala svjetske prvake: Osvetili smo se za Beograd!

PRED užarenom atmosferom prepune dvorane u Sevilli Hrvatska je rezultatom 85:84 svladala svjetske prvake i domaćine ovog prvenstva. Španjolska je pala na koljena!

>>>Repeša za HRT: Želimo osigurati četvrtfinale već protiv Izraela

Protiv momčadi kojoj alley oop nije ekshibicija već uigrana akcija, protiv momčadi nošene na krilima kako publike, tako i sudaca Hrvatska je napokon pronašla svoju igru i slavila tricom Marka Tomasa u posljednjim sekundama susreta. Prikladno je da je baš Tomas večeras presudio Španjolcima jer upravo je on bio najspominjanije ime nakon poraza od Španjolske na Eurobasketu u Beogradu. Marko Tomas koji je pod nesuđenim, a evidentnim prekršajem izgubio loptu, nakon čega su Španjolci slavili u posljednjoj sekundi. Vratilo im se milo za drago.

Već od prve minute susreta vidjelo se da ćemo večeras gledati puno smireniju, uigraniju i bolju Hrvatsku od one koju smo vidjeli u prve dvije utakmice. Ne može se reći da su naši košarkaši odigrali savršeno, grešaka je bilo, posebno u prvom poluvremenu, ali dobrom igrom u drugom dijelu susreta sve je to kompenzirano.

U prvoj četvrtini, koja je završila rezultatom 28:21 za Španjolce, domaći su nam košarkaši uspjeli nametnuti svoju igru. Igralo se brzo, uz puno koševa, a obrana je bila pomalo propusna što je španjolskim košarkašima dopustilo previše lakih poena i nekoliko vrlo atraktivnih akcija. Prednjačio je Pau Gasol, izvrsno popraćen Felipeom Reyesom i Rudyjem Fernandezom. Utakmicu je izvrsno otvorio Damir Markota, koji je zabio dvije važne trice, ali u fazi obrane nije se mogao nositi sa Španjolcima pa je kasnije posjednut na klupu.

Drugu četvrtinu na parketu je dočekao još jedan španjolski adut, Garbajosa, ali srećom se pokazalo da njegov oporavak od ozljede još nije potpun tako da je glavna prijetnja po naš obruč i dalje bio nezaustavljivi Pau Gasol. U drugoj četvrtini Španjolska je još povećala svoju prednost, na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 50:40, ali vidjeli smo i nekoliko izvrsnih poteza i uigranih akcija naših košarkaša, koji su bili pravo osvježenje od bezglavog jurenja koje je karakteriziralo igru Hrvatske protiv Latvije i Portugala.

Drugo poluvrijeme iz snova - Ništa bez Gasola

A onda je nakon poluvremena uslijedio preokret. Španjolska zonska obrana ni u prvom dijelu utakmice nije bila naročito čvrsta ni agresivna, ali u drugom je poluvremenu imala više rupa od ementalera; rupa koje su hrvatski košarkaši savršeno iskorištavali. No, ono što je još važnije jest podatak da je u trećoj četvrtini zakazao i španjolski napad za što velike zasluge idu Nikši Prkačinu. Prkačin je već na samom početku treće četvrtine fantastično zatvorio Gasola i prisilio ga da s tri osobne pogreške sjedne na klupu, a onda se pokazalo da Španjolci bez svoje zvijezde nisu ni pola momčadi kakva su s njim.

Hrvatska se s nekoliko dobrih akcija približila na 56:50, a zatim nakon dvije trice, Popovića i Kusa, stigla na samo minus dva, da bi već u idućem napadu Marko Banić nakon skoka u napadu zabio za izjednačenje i zbog prekršaja dobio dodatno bacanje. Nakon toga vidjeli su i suci da se utakmica ne odvija kako je zamišljeno pa je Repeša dobio tehničku jer je zakoračio u teren, a uskoro je svirano i nekoliko nepostojećih osobnih pogrešaka, ali naši su košarkaši na sve provokacije ostali smireni.

A onda je proradio Marko Popović. Trica sa osam metara dovela nas je u vodstvo koje je potvrđeno s četiri uspješno izvedena slobodna bacanja, da bi na kratki odmor uoči posljednje četvrtine Hrvatska otišla s minimalnih dva razlike, 67:65. Obrana je u trećoj četvrtini funkcionirala savršeno, a Španjolci su nakon izlaska Gasola potpuno izgubili glavu i nisu imali skoro nikakvu ideju kako organizirati napad.

U posljednjoj četvrtini Španjolska više nema što čekati, ne može se kalkulirati protiv izvrsne hrvatske igre i na parket se vraća Pau Gasol. Ali ni on nije mogao spriječiti naše košarkaše da se s nekoliko jako dobrih akcija odvoje na 77:70 i ozbiljno ugroze samouvjerene Španjolce. Marko Banić u posljednjoj je četvrtini odigrao odličnu obranu na Gasolu, kojim je neutralizirao dobar dio njegovog arsenala pod košem, ali Španjolci su se, malo zahvaljujući pomoći sudaca, a malo više nizu promašaja naših šuteva za tri poena, vratili u igru i poveli 81:77. A onda je uslijedila dramatična završnica.

Marko Tomas naplatio stare dugove!

Polaganje Prkačina preko visoko ispružene ruke Gasola, a zatim i trica Davora Kusa doveli su Španjolce na samo dva koša prednosti, 84:82, a Hrvatska je imala devet sekundi da organizira zadnji napad. I u tom je trenutku španjolski izbornik počinio nedopustivu taktičku pogrešku. Iako su Španjolci imali tek jedan prekršaj u posljednjoj četvrtini, i nisu bili niti blizu bonusa, odlučili su se od hrvatskog zadnjeg napada braniti bez prekršaja. Malo je nedostajalo da u tome i uspiju, ali onda je Marko Tomas odlučio naplatiti svu nepravdu i sav čemer koji je našim košarkašima nanesen u Beogradu. Primio je loptu na liniji za tri poena, izveo kratak dribling ulijevo i preko ruke opalio tricu sa nešto manje od sedam metara. Lopta je dugo letjela prema španjolskom košu, ali i pronašla svoj put kroz uski obruč dvorane u Sevilli.

Španjolci su imali tri sekunde za napad, ali protiv ovakve Hrvatske to nije moglo biti dovoljno. Tri Marka večeras su bila kobna za Španjolce: 18 koševa Marka Popovića, velikih i važnih 13 Marka Tomasa i 12 uz 9 skokova i izvrsnu obranu Marka Banića bili su previše čak i za svjetske prvake, koje je s 26 ubačaja predvodio Pau Gasol. Jedan koš razlike rezultatski se može činiti kao mala pobjeda, ali to je zasigurno jedan od najvećih rezultata ove reprezentacije. I što ne smijemo nikako zaboraviti, rezultat koji Hrvatskoj u drugom krugu Eurobasketa osigurava četiri boda. Jedna pobjeda, protiv Izraela, Grčke ili Rusije, je sve što je potrebno za prolaz u četvrtfinale!

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više