Hrvatska nije znala iskoristiti igrača više, bez golova protiv Švicarske

HRVATSKA reprezentacija nije znala iskoristiti ono što joj je bilo ponuđeno. 40 minuta s igračem više uz sve tri Barićeve izmjene nije bilo dovoljno za više od 0:0. Švicarska je znala sačuvati rezultat i njihov izbornik Kuhn može biti zadovoljan.

Ovo je voda koja ide na engleski i francuski mlin, a ako su gledali ovu utakmicu, mogu nam se samo smijati i opravdano biti pretenciozni.

Na puni stadion u Leiriji istrčali su najavljeni sastavi. Visoka temperatura ometala je igrače u davanju fizičkog maksimuma, no to ne smije biti opravdanje za neučinkovitu igru u  našem napadu.
Švicarska je sve iznenadila malo drukčijom, ofenzivnijom formacijom. To je davalo privid naše terenske inicijative, ali sredina terena nije dovoljno imala loptu u nogama. Dva središnja vezna igrača Švicarske Vogel i Hakan Yakin kontrolirali su loptu jer su Olić i Mornar bili orijentirani prema naprijed.

Od dobrih prilika s naše strane treba izdvojiti onu Nike Kovača kada je nakon kornera jednu ne baš idealnu loptu na 4 metra glavom odbio preko vratnice.

Najbliže pogotku smo bili tri minute kasnije. S desne strane Bjelica izvodi slobodan udarac, Švicarci neuspješno namještaju zaleđe, četvorica naših ostaju sami na četiri metra. Šimunić puca glavom, ali Stiel atraktivno vadi iz rašlji. Odbijenu loptu Olić, još jednom glavom, puca u prečku.

STADION: Dr. Magalhaes Pessoa, Leiria

GLEDATELJA: 30000

SUDAC: Lucilio Batista (Portugal)

SASTAVI:

HRVATSKA: Butina – Šimić (od 61. Srna), R.Kovač, Šimunić, Živković - Mornar, N.Kovač, Bjelica (od 74. Rosso), Olić (od 46. Rapaić) - Pršo, Šokota

ŠVICARSKA: Stiel - Spycher, M.Yakin, Müller, Haas – Wicky (od 83. Henchoz), Vogel, H.Yakin (od 87. Gygax), Huggel - Frei, Chapuisat (od 55. Celestini)

Otto Barić: Igrali smo protiv vrlo dobre momčadi, sve skupa je vrlo izjednačeno. Nakon što je bio isključen igrač, stavio sam 3 igrača u momčad koji su trebali poboljšati kvalitetu igre. Imali smo više šansi, naročito iz slobodnih udaraca. Ništa, idemo dalje.

Nismo se prilagodili igri s protivnikom s 10 igrača, očekivao sam da će igrači koji su ušli više napraviti. Napravili smo stvari do pola, falio je onaj zadnji pas. Bila je to jako teška utakmica. Ali nema opravdanja, morali smo napraviti više. Imali smo šansi ali nismo dali gol. Vidjet ćete da će i "velike utakmice" izgledati slično. Hvala Bogu da nismo primili gol. Imali smo oko 5 stvarno dobrih šansi, oni su imali oko 3. Ni Mornar ni Pršo nisu simulirali, sudac je puno više dao njima nego nama. Puno toga nismo napravili, idemo dalje.

Švicarci su vrlo dobra momčad, imaju discipliniranu obranu, imaju glavu i rep. Bila je strašna vrućina, oko 36-40 stupnjeva. Bili smo ta momčad koja je trebala zabiti gol. Nakon što smo imali igrača više, oni su se povukli, ja sam mijenjao 3 igrača da bi dobili više tog pasa, tog toka. Neki igrači nisu imali taj dan za zadnji pas. Pršu nije išlo, ali se jako trudio. On dosta dugo nije igrao, njegova želja je bila ogromna, kao i želja svih ostalih. Očekivao sam više od igrača koji su ušli naknadno. Rapaić je malo dodao kvaliteti u drugom dijelu. Nismo igrali organizirano kao što Hrvatska može, a Švicarska je bila vrlo dobra. U prvom poluvremenu smo imali 6-7 kornera, par stopostonih šansi. Gol nas jednostavno nije išao, idemo dalje. Suprotstaviti ćemo se favoritima kao što se Švicarska suprotstavila nama.

Igra se svaka utakmica, sve je još unutra, vidjet ćemo danas Francusku i Englesku. Naravno da su oni bolji, ali mi smo tu. Nismo razočarali voljom ni trčanjem, falio je taj zadnji pas.

Ivica Mornar: Već u prvom poluvremenu imali smo par prodora s obje strane ali nismo dali gol. Uloga favorita je bila veliki teret, imali smo protivnika koji je zaslužio veći respekt nego sto smo im ga davali. Što se tiče sljedeće utakmice, Francuzi su favoriti, svjetski prvaci, dat ćemo sve od sebe.

Stjepan Mesić: Prvo poluvrijeme je bilo bolje, propustili smo priliku kad je trebalo igrati, kad je isključen protivnički igrač. Trebali smo obaviti lakši dio posla, sad je pred nama teži dio posla.

Tomislav Ivić: Igrali smo instinktom, a ne znanjem. Nismo znali iskoristiti igrača više. Naša dva bočna igrača su se razbježali po cijelom terenu umjesto da stoje na svojim mjestima i da s jedne strane brzo prebacuju na drugu. Imali smo kasnije dva igrača s desne strane koja mogu centrirati, ali smo išli na driblinge. Mislim da je Barić napravio sve što je mogao, problemi su nastali davno ranije. Neki naši igrači nisu imali dovoljan broj utakmica u nogama.

M.R., N.B.

Pročitajte više