POI TOKIO

Hrvatska paraolimpijka uvjerljivom pobjedom krenula po medalju u Tokiju

Foto: Yang Lei/Guliver

HRVATSKA parastolnotenisačica Anđela Mužinić uvjerljivom je pobjedom otvorila nastup u svojoj skupini na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je Helena Dretar Karić u neizvjesnom meču izgubila od osvajačice zlata iz Rio de Janeira, Kineskinje Juan Xue, no još ima izgleda za prolaz.

Mužinić, koja je peta igračica sa svjetske ljestvice, u 1. je kolu skupine E igračica u kolicima bez većih problema porazila Meksikanku Edith Lopez Sigalu 3:0 (11:1, 11:7, 11:2). Prvi set je odmah pokazao u kojem će smjeru ići ovaj meč i za svega 20 minuta sve je bilo gotovo.

"Sve je prošlo po planu, voljela bih da sam uspjela odigrati još nekoliko poena kako bih više ušla u turnir. Željela sam probati još nekoliko stvari, ali sve je brzo bilo gotovo", kazala je 29-godišnja stolnotenisačica iz Srinjina.

Anđela je istaknula kako je napokon dočekala trenutak da može ponovo igrati.

"Super sam i zadovoljna sam, napokon uživam. Dvije godine nije bilo ničega, hvala bogu što smo dobili priliku i što se Igre održavaju", dodala je Mužinić, koja je na posljednjim POI-ju u Rio de Janeiru osvojila ekipno srebro s Helenom Dretar Karić, koje će u Tokiju braniti.

Zajedno su osvojile srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima te četiri zlata (2013., 2015., 2017., 2019.) i broncu (2011.) na ekipnim europskim prvenstvima. Anđela u pojedinačnoj konkurenciji ima i svjetsku broncu iz 2018., kao i dva srebra (2015., 2017.) s europskih prvenstava.

U skupini je još očekuju dva meča, protiv Argentinke Veronice Blanco i Talijanke Michaele Brunelli, a dvije najbolje iz svake skupine idu dalje.

"S Brunelli se često susrećem na natjecanjima, ona je šesta, a ja peta na ljestvici i to će biti pravi fajt", dodala je.

Odličnu predstavu pružila je i Helena Dretar Karić, koja nastupa u skupini B iste kategorije kao i Anđela. Međutim, osvajačica pojedinačnog i ekipnog zlata iz Rija, Kineskinja Juan Xue, na koncu je nakon neizvjesnog meča slavila 3:1 (11:5, 13:11, 10:12, 12:10).

Bio je to otvoren meč u kojem je Dretar Karić imala set-loptu u drugom setu za 1:1 te 10:10 u četvrtom setu, no nijanse su otišle na kinesku stranu.

Nakon meča bila je razočarana porazom, ali i zadovoljna igrom koju je pružila.

"Igrala sam protiv osvajačice zlata iz Rija i druge igračice svijeta. Htjela sam dati sve od sebe i mislim da sam to i napravila. Dva seta sam izgubila u neizvjesnoj završnici. Ovaj meč je odlična uvertira za naše ekipno natjecanje u kojem branimo srebro iz Rija", kazala je 42-godišnja Varaždinka.

"Do sada sam se protiv Kineskinja osjećala nemoćno. Danas je bilo potpuno drugačije, što znači da smo dobro radili", kazala je Dretar Karić, kojoj je najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji brončana medalja s europskog prvenstva 2017.

Helenu u skupini još očekuje meč protiv Turkinje Duman.

"Ona je 10. na ljestvici, a ja 11. Mi smo po kvaliteti ravnopravne i odlučivat će nijanse."

Nešto kasnije u kategoriji 7 stojećih igrača nastupa i naš jedini predstavnik u muškoj konkurenciji Pavao Jozić.

Pročitajte više