Hrvatska pobijedila Makedoniju

HRVATSKA je u prijateljskoj utakmici s Makedonijom u Skopju pobijedila domaćine minimalnim rezultatom 1:0. Strijelac pobjedonosnog pogotka bio je Ivan Klasnić. koji je glavom pogodio mrežu Miloševskog nakon nabacivanja Srne iz kornera u 33. minuti.

Izabranici Otte Barića tako su nakon poraza od Njemačke i remija s Turskom napokon upisali i jednu pobjedu prije Europskog prvenstva.

Barić je isprobao nekoliko novih igrača, poput Nenada Bjelice i Joeya Didulice, koji su obojica pokazali dobru igru. U redovima hrvatske reprezentacije najbolji su bili Šokota i Srna, dok je Šimunić ponovo nekoliko puta iskazao nesigurnost u obrani.

Ivica Olić, koji je u drugom poluvremenu zamijenio strijelca pobjedonosnog gola Ivana Klasnića, promašio je tri stopostotne prilike, što bi, nadamo se, izborniku trebalo olakšati dilemu oko napadača u Portugalu.

Prvi udarac Hrvatske prema makedonskom golu uputio je u 15. minuti izdaleka Niko Kovač, ali bilo je to slabo i neprecizno.

U 18. minuti Niko Kovač sam prolazi kroz sredinu terena, dodaje loptu Rapaiću koji ju odmah prolijeđuje Šokoti, ali napadač Benfice se ne snalazi najbolje - ostalo je 0:0.

Lopta se u 29. minuti nakon gužve u šesnaetercu Makedonije odbija do Srne, koji puca silovito ali neprecizno s 20-tak metara.

U 33. minuti nakon izgledne prilike Hrvatske Makedonci izbacuju loptu u korner, koji sjajno izvodi Darijo Srna, a Klasnić s druge vratnice glavom pogađa za vodstvo Hrvatske 1:0.

Nakon što je Hrvatska povela, Makedonija je konsolidirala redove i izvršila nekoliko dobro organiziranih i opasnih napada. U jednom je navratu mrežu sjajno spasio Tomo Butina, a u drugom je odlično reagirao Stjepan Tomas, izbacivši loptu sa same gol linije.

Na poluvremenu umjesto Leke ulazi Babić, umjesto Tomasa Šimić, Butinu je zamijenio Didulica, a umjesto stijelca Klasnića ušao je Ivica Olić.

U 51. minuti pred makedonskim golom loptu dobija Ivica Olić i dobro puca, ali makedonski golman sjajnom intervencijom uspjeva sačuvati svoj gol.

U 57. umjesto Igora Tudora ulazi Nenad Bjelica.

Nakon prekršaja Borisa Živkovića u 62. minuti na nekih 20 metara od hrvatskog gola, Šakiri iz slobodnog udarca puca preko vrata. Par minuta kasnije, ubacivanje Šimunikovskog u hrvatski peterac prolazi nekoliko centimetara od noge Šakirija.

Makedonci igraju vrlo čvrsto i organizirano, te više kontroliraju loptu od naših nogometaša u drugom poluvremenu.

Olić propušta stopostotnu šansu u 68. minuti, kad nakon asistencije Šokota ostaje sasvim sam pred makedonskim golmanom. Olić nažalost nije pucao, nego s loptom utrčao u golmana, koji je loptu izbacio u korner.

Potkraj utakmice Hrvatska s Bjelicom kao playmakerom i naročito razigranim Šokotom uspijeva nekoliko puta opasnije zaprijetiti, ali ipak ostaje 0:1.

Sedloski u 88. minuti puca pored hrvatske vratnice, što je ujedno i bila najbolja prilika Makedonije u drugom poluvremenu.

U 90. minuti Olić na asistenciju Babića prolazi sam kroz makedonski šesnaesterac, ali Miloševski još jednom brani njegov slab udarac.

U 92. minuti Babić u prolazi kroz makedonsku obranu baš kao Olić nedugo prije njega, ali puca pored gola.

Početni sastav Hrvatske: Butina, Tokić, Živković, Tomas, Srna, N. Kovač, Tudor, Šimunić, Rapaić, Klasnić, Šokota.

Pročitajte više