Hrvatska razbila Slovačku u parovima za velikih 2:1

IVAN LJUBIČIĆ i Mario Ančić uspjeli su u tri seta svladati Dominika Hrbatya i Michaela Mertinaka u trećem meču finala Davis Cupa, čime su Hrvatskoj donijeli veliku prednost od 2:1.

Najbolji hrvatski teniski par uvjerljivom je pobjedom nad slovačkom parom nastavio seriju nepobjedivosti, koja traje već godinu dana.

Ljubičić i Ančić su rijetko kada protivnički par pobjeđivali sa 3:0, no rezultat posve vara jer su Slovaci u prvom setu dvaput vodili i imali naoko nedostižnu prednost. Hrvatski par je u cijelom dvoboju igrao najjače kada je to zaista trebalo, o čemu svjedoče i izvrsna statistika iskorištenih break lopti - četiri od pet, dok su, uz dva izgubljena servisa, spasili čak osam lopti za obrat Slovaka.

Servis je bio dobar i kod Ljubičića i kod Ančića, ukupno su zabili 17 asova, dok je Dominik Hrbaty bio svojevrsni tragičar meča jer je jedini triput gubio svoje servise, jednom u prvom i dvaput u drugom setu. Hrbaty ni izbliza nije bio tako učinkovit na servisu kao u dvoboju sa Ančićem i to je dobra vijest za Ljubičića koji u nedjelju igra sa prvim slovačkim tenisačem.

Prvi set bio je jedan od najčudnijih koje smo imali priliku vidjeti u dugo vremena. Slovaci su djelovali puno bolje na početku meča, te su dva puta oduzeli servis Ljubičiću i Ančiću, ali naši su tenisači upravo u tim situacijama pokazali nevjerojatnu koncentraciju. Naime, nakon svakog slovačkog breaka uslijedio je po jedan hrvatski, pa je tako prvi set odlučen u vrlo napetom tie-breaku.

Drugi je set donio nešto mirniju igru, naši su breaknuli Slovake već u petom gemu, ali valja zabilježiti da su domaćini u prethodnom gemu imali 15:30 na Ančićev servis.

Našima je nakon breaka poraslo samopouzdanje, te su mirno priveli kraju drugi set, pri čemu je Hrbaty čak izgubio svoj zadnji servis za konačnih 6:3 u drugom setu.

U trećem setu je Ančić triput spašavao "break-lopte", jednu kod 1:1 i dvije kod 3:3, a odmah u sljedećem gemu na servis Hrbatya naši imaju loptu za obrat i po prvi puta u meču je propuštaju. Dva poena do pobjede Ljubičić i Ančić su bili u 12. gemu na opet na servisu Hrbatya, ali se konačan rasplet odigrao u "tie-breaku".

Hrvatska je povela sa 2:0, potom je Ljubičić izgubio svoj servis-bod kod 5:4, ali Ljubičić i Ančić vraćaju prednost odmah u sljedećem poena na početni udarac Mertinaka i Hrvatska je došla do dvije meč-lopte. Prvu je Mario upropastio volejem, no Splićanin se iskupio serviravši za meč - njegov volej je Hrbaty poslao u mrežu na oduševljenje barem polovice Sibamac dvorane, one u dresovima hrvatske reprezentacije.

Bio je to odličan meč u kojem su Mario i Ljubo potvrdili da su jedan od najboljih, ako ne i najbolji teniski par na svijetu.

Hrvatskoj je za osvajanje Davis Cupa dovoljna samo jedna pobjeda iz dva nedjeljna pojedinačna dvoboja.

11. uzastopna pobjeda Ljubičića

Ivan Ljubičić je produžio niz nepobjedivosti u Davis Cupu, računajući i parove, na 11 dvoboja zaredom i nedjeljna pobjeda protiv Dominika Hrbatya donijela bi mu, uz ukupnu pobjedu Hrvatske u Davis Cupu, i izjednačenje sa rekordnim nizom legandarnog Amerikanca Johna McEnroe iz 1982. koji je pobijedio u 12 dvoboja zaredom.

I sadašnji Ljubičićev niz je možda i vrijedniji od onog američke legende jer je hrvatski tenisač u svakom od 11 dvoboja igrao kada je rezultat bio neizvjestan, te je izravno odlučivao o pobjedi ili porazu reprezentacije.

Ljubičić protiv Hrbatya ima pet pobjeda iz pet međusobnih dvoboja, a Hrvatskoj na ruku ide i tradicija finalnih dvoboja Davis Cupa. U 27 zadnjih finala samo dvaput momčad koja je slavila u igri parova nije postala i ukupnim pobjednikom.

Tijek meča iz gema u gem:

Prvi set (Hrvatska):

Prvi servis pripao je Mariju Ančiću. Hrbaty je odlično reternirao i izašao prema naprijed, a Ljubo je pogodio mrežu. Potom je uslijedio prvi Ančićev as servis. Treći poen pripao je Slovacima, koji su odmah potom došli do 15:40 i dvije break lopte.

Prvu break loptu spasio je Mario as servisom, a drugu Ljubo sjajnom igrom na mreži. Slovaci su potom došli do još jedne break lopte, ali Mario je spasio i nju. Naši su potom došli do prednosti, ali Slovaci su izjednačili. Nasreću, sljedeća dva poena, a time i prvi gem, pripali su našim tenisačima.

Za drugi gem servirao je Mertinak, a Slovaci su ga osvojili uz jedan izgubljeni poen.

Prvi poen u trećem gemu, u kojem servira Ljubičić, pripao je našim tenisačima nakon duge izmjene udaraca. Ljubo je potom sjajno servirao, a Mario je na mreži poentirao za 30:0. Pri 40:0 Slovaci su osvojili svoj prvi poen u trećem gemu, a odmah potom u drugi za 40:30. Ljubo je potom opalio loptu u mrežu i Slovaci su došli do izjednačenja. Mario je potom lijepim smashom donio prednost Hrvatskoj, a gem je u korist naših odlučio Ljubo neobranjivim servisom.

Nakon prva tri gema jasno je da su Slovaci puno bolje ušli u meč.

Prvi poen protiv servisa Slovaka, točnije Hrbatya, osvojio je Mario Ančić u četvrtom gemu odličnim reternom, kojeg je Mertinak poslao u mrežu.

No, Slovaci su potom osvojili tri poena zaredom, a onda je Mario Ančić odličnom igrom zaradio još jedan poen, da bi Hrbaty u sljedećem poenu donio Slovacima četvrti gem.

U petom gemu Mario je na svoj servis zaigrao puno bolje nego u prvom gemu, te doveo Hrvatsku do 40:0. No, Slovaci su potom osvojili tri uzastopna poena i opet došli do izjednačenja. Prednost našima donio je Ljubo smashom, a Mertinak je poklonio gem našima opalivši loptu u mrežu.

Šesti gem pripao je Slovacima uz jedan izgubljeni poen. U sedmom gemu Slovaci su na servis Ljubičića bez problema došli do 0:30. Sjajni retern Hrbatya donio je Slovacima tri nove break lopte.

Uslijedio je neobranjiv servis Ljubičića za 15:40. Naši su spasili i drugu break loptu, ali ne i treću. Slovaci su došli do prvog breaka na meču, sada će našima biti jako teško.

No, već u sljedećem gemu na Hrbatyev servis naši su tenisači sjajnom igrom došli do tri prilike za re-break. Prvu break loptu iskoristio je Ljubo, koji je fantastičnim lobom svladao Hrbatya i vratio Hrvatsku u igru.

U devetom gemu, u kojem je servirao Ančić, Slovaci su opet namučili naše. Dvostruka pogreška Marija pri 30:30 donijela je Slovacima jednu break loptu. Nažalost, Slovaci su opet uspjeli napraviti break, poslije Ivana i Mario je izgubio svoj servis.

U desetom gemu za meč je servirao Mertinak, a prvi poen pripao je našima. Ljubo je potom lijepim lobom prebacio oba Slovaka za 0:30.

Nažalost, Mertinak je potom odservirao svoj prvi as. Fantastičnim bekendom Ljubo je našima donio 15:40 i dvije break lopte. Briljantan retern Marija vratio je nadu našima, bio je to četvrti break zaredom.

Jedanaesti gem otvorio je Ljubo as servisom. Do 40:0 naši su došli zahvaljujući briljantnim Ljubičićevim servisima. Mario je potom izbacio jednu loptu u aut, a gem je odlučio Ljubičić još jednim sjajnim servisom.

Hrbaty je servirao u 12. gemu, prvi poen pripao je domaćinima, dok je drugi osvojio Ljubo odličnim reternom. Mario je fantastičnim udarcem s osnovne linije doveo naše do 15:30. Ivanov retern potom je otišao u aut za 30:30. Mertinak je dobrom reakcijom na mreži osvojio još jedan poen, a Ljubo je potom opalio još jednu loptu u aut i odveo set u tie-break.

Tie-break:

1:0 - (Ančić) Ljubo je napravio neuobičajenu pogrešku i opalio loptu u mrežu za vodstvo Slovaka na servis Marija.
1:1 - (Mertinak) Hrbaty je servirao, a Mertinak je napravio isto što i Ljubo u prošlom poenu.
1:2 - (Mertinak) - Sjajan udarac Ljubičića pod noge Hrbatya za vodstvo.
2:2 - (Ljubičić) - Dobar retern Hrbatya.
2:3 - (Ljubičić) - Neobranjivi Ljubin drugi servis.
3:3 - (Hrbaty) - Mario puca u mrežu.
4:3 - (Hrbaty) - Nova pogreška Ančića.
4:4 - (Ančić) - Mertinak pogađa mrežu.
5:4 - (Ančić) - Odlična reakcija Mertinaka, neobranjivo za Ančića.
5:5 - (Mertinak) - Sjajan lob Ljubičića.
5:6 - (Mertinak) - Mertinak puca u aut.
5:7 - (Ljubičić za set) - As servis od 220 km/h za prvi set! Bravo Ljubo!

Drugi set (Hrvatska):

U prvom gemu drugog seta servirao je Hrbaty. Prvi poen je uspješno osvojio, a potom napravio dvostruku servis grešku. Mario je potom pokušao lobati Hrbatya, ali nije uspio i Slovaci su došli do 30:15. Nakon duge izmjene udaraca peti poen pripao je Slovacima, baš kao i šesti, a time i prvi gem.

Drugi gem otvorio je Ljubičić as servisom. Pri 30:0 Ljubo je napravio dvostruku servis grešku. No, bio je to jedini poen koji su Slovaci osvojili u drugom gemu drugog seta. Mario je uspio izjednačiti na 30:30 odličnim drugim servisom.

Treći gem, u kojem je servirao Mertinak, Slovaci su osvojili bez izgubljenog poena.

U četvrtom gemu Hrbaty je pri 15:15 lijepo lobao Marija Ančića i donio malu prednost Slovacima. Sjajnom reakcijom na mreži Ljubo je donio novi poen našima, a potom je uslijedio neobranjiv Ančićev servis.

Potom je servirao Hrbaty, što Ljubičić izvrsno koristi i dovodi Hrvatsku do 30:40 i prve break lopte u drugom setu. Treća break lopta u meču za Hrvatsku je zahvaljujući briljantnom Ljubičiću uspješno iskorištena i Hrvatska vodi u drugom setu!

Osvojeni break donio je našima dodatno samopouzdanje. Sljedeći na redu za servis bio je Ljubičić, a u šestom gemu naši su Slovacima prepustili samo jedan poen.

U sedmom gemu servirao je Mertinak, koji djeluje nešto koncentriranije od Hrbatya, te donosi gem Slovacima.

Ančić je dobrim servisima donio Hrvatskoj osmi gem, a devetom gemu Ljubičić je sjajnim reternima na servis Hrbatya doveo naše do 0:30. Preciznom paralelom Ljubičić je pri 15:30 Hrvatskoj donio dvije set lopte. Ančić je na prvu set loptu vrlo dobro reternirao, a Hrbaty je opalio u aut i donio Hrvatskoj drugi set!

Treći set (Hrvatska):

Treći set otvorio je Ivan Ljubičić, prepustivši pritom Slovacima samo jedan poen. U drugom gemu trećeg seta servirao je Mertinak, bolji dio slovačkog para. Naši su unatoč dobroj igri Mertinaka došli do 40:30, ali sljedeći servis Mertinaka Ljubo je vratio u aut.

Dobar lob Hrbatya doveo je Slovake do 15:30 na servis Marija Ančića u trećem gemu. No, Ančić je potom neobranjivo servirao za 30:30. Splićanin je potom nakon duge izmjene udaraca na mreži našima donio poen za 40:30. No, Hrbaty je potom dobrim udarcem s mreže donio izjednačenje Slovacima.

Ivan je potom izbacio loptu u aut i donio prednost domaćinima, koji su tako došli do break lopte. Na svu sreću, Mertinak je tada pogodio mrežu za 40:40. Greška Hrbatya donijela je novu prednost Hrvatskoj. Mario i Ljubo su u odlučujućem poenu dobro zatvorili mrežu, a za treći gem poentirao je Ančić.

Hrbaty je vrlo dobro servirao za četvrti gem, koji je bez previše problema pripao Slovacima. U petom gemu servirao je naš najbolji tenisač, a na Ljubin servis Slovaci su osvojili samo jedan poen.

Naši su uspjeli osvojiti samo poen na Mertinakov servis u šestom gemu.

Sedmi gem otvorio je Mario dvostrukom servis pogreškom. Mario nikako nije uspijevao pronaći svoju pravu igru pa su Slovaci došli do 30:30.

Koncentriranom igrom na mreži Slovaci su opet došli do jedne break lopte. Nakon izuzetno duge izmjene udaraca gem je spasio Ljubo atraktivnom smashom. Nažalost, Slovaci su potom došli do nove break lopte. No, Mario je spasio stvar as servisom, a potom je još jednom neobranjivo servirao za prednost naših. Mario i Ljubo su napokon uspjeli osvojiti gem nevjerojatnim refleksima Ivana Ljubičića na mreži. Bio je to jedan od najljepših poena u meču.

Nakon maratonskog sedmog gema red za servis došao je na Hrbatya, koji cijelo vrijeme muku muči sa servisom, pa su naši došli do 30:30.

Sjajan retern Marija Ančića donio je Hrvatskoj break loptu. No, Hrbaty je potom neobranjivo servirao, a Ivan se nije uspio najbolje postaviti. Potom su Slovaci dva puta uspjeli doći do prednosti, ali naši su dva puta izjednačili, vršeći pritom ogroman pritisak na Hrbatya. Nažalost, Mario i Ljubo nisu uspjeli spasiti treću prednost Slovaka.

Osmi gem u trećem setu na Ljubičićev servis bez previše problema pripao je našim tenisačima.

Deveti gem Mertinak je otvorio as servisom. Mario je odmah potom odličnim reternom donio Hrvatskoj 15:15, a onda je uslijedio još jedan as Mertinaka. Slovaci su ipak uspjeli mirno privesti gem kraju za 5:5.

Mario je servirao u desetom gemu, i to bolje nego pri svom prošlom servisu. Gem je našima poklonio Hrbaty izbacivši loptu u aut.

Sjajnom igrom Ljubičića naši su uspjeli doći do izjednačenja u dvanaestom gemu. Nažalost, Slovaci nisu iz ruku ispustili osvojenu prednost, pa će o pobjedniku trećeg seta odlučuti tie-break.

Tie break:

0:1 - (Ljubičić) - Ančićev smash na mreži.
0:2 - (Ljubičić) - Još jedna sjajna reakcija Ančića na mreži.
1:2 - (Mertinak) - Dobar servis Mertinaka.
1:3 - (Ančić) - Neobranjiv servis.
1:4 - (Ančić) - Fantastičan servis za velikih 1:4.
2:4 - (Hrbaty) - Ančić puca u mrežu.
3:4 - (Hrbaty) - Smash Hrbatya na mreži.
3:5 - (Ljubičić) - Neobranjivi servis.
4:5 - (Ljubičić) - Sjajan retern Hrbatya.
4:6 - (Mertinak) - Odlična reakcija Ančića na mreži za dvije meč lopte.
5:6 - (Mertinak) - Mario pogađa mrežu.
5:7 - (Ančić za meč) - Sjajan volej Ančića za veliku pobjedu Hrvatske.

Pročitajte više