Nizozemska očitala lekciju hrvatskim juniorima u prvoj utakmici Eura

Foto: Hina

HRVATSKA nogometna reprezentacija do 19 godina izgubila je susret 1. kola skupine B na Europskom prvenstvu u Njemačkoj od Nizozemske sa 1:3 (1:2).

Dvostruki strijelac za Nizozemsku bio je Steven Bergwijn (17, 85), a jedan gol postigao je Sam Lammers (33), dok je jedini pogodak za Hrvatsku djelo Josipa Brekala (43).

Hrvatska je vrlo loše otvorila utakmicu, posebno na desnoj strani svoje obrane što su Nizozemci iskoristili za dva pogotka koja su kreirali po toj strani. Prvo je u 17. minuti Lammers ubacio s lijevog krila, a Bergwijn je glavom svladao nemoćnog Leticu, da bi u 33. minuti uslijedila nova kombinacija Nizozemaca po lijevoj strani, da bi kapetan Nouri sjajno petom proigrao Lammersa koji je iz blizine poslao loptu u mrežu.

Nadu Hrvatskoj u preokret vratio je Brekalo lijepim pogotkom u 43. minuti nakon akcije Lovrena i Mora, a kada je Nizozemska u 54. minuti ostala s igračem manje zbog isključenja Zeefvika ta se nada i povećala.

> Prvi gol na Euru: Pogledajte Brekalovu bombu

No, usprkos pritisku i velikom broju kornera, naši mladi igrači nisu uspjeli po jakoj kiši u Ulmu stići do poravnanja, nego su Nizozemci u samoj završnici postigli i treći pogodak kojim su potvrdili pobjedu. Bergwijn je u 85. minuti na svojoj polovici oteo loptu neopreznom Čabraji, te se sjurio prema našim vratima, obišao vratara Leticu i pogodio za konačnih 3:1.



Francuzi i Englezi igraju večeras

U skupini B još igraju Engleska i Francuska, koje će svoj susret 1. kola odigrati u 19.30 sati.

Hrvatska će u 2. kolu u petak igrati protiv Francuske u Aalenu (19.30 sati), dok će u 3. kolu protiv Engleske igrati u ponedjeljak u Heidenheimu (12 sati).

Prve dvije reprezentacije iz skupine izborit će plasman u polufinale, dok će trećeplasirana reprezentacija igrati protiv trećeg iz skupine A za peto mjesto, posljednje koje vodi na SP U20 koje će se sljedeće godine održati u Južnoj Koreji.

U skupini A u ponedjeljak je Italija svladala domaćina Njemačku sa 1:0, dok su Austrija i Portugal odigrali 1:1.

> Slavni Carlo Ancelotti snimao je hrvatske talente protiv NIzozemske.

TIJEK UTAKMICE:

90' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85. minuta: GOOOOOOOOOOOOOL za Nizozemsku! 1:3, strijelac
Steven Bergwijn. Mladi nizozemski napadač zabio je svoj drugi na utakmici, ukrao je loptu na centru igrališta, sjurio se prema Letici i savladao ga iz drugog pokušaja.

80' Hrvatska reprezentacija napravila je sve tri izmjene, izašli su Balić i Anočić, ušli Božić i Čabraja. Posjed lopte je na strani Hrvatske, ali nizozemska obrana je čvrsta iako s igračem manje.


> Slavni Carlo Ancelotti je na utakmici.

67' Luka Ivanušec zamijenio je Nikolu Mora.

63' Davor Lovren dobio je loptu od Brekala u šesnaestercu, ali spetljao se i pao, sudac je opravdano pokazao da se igra nastavi.

55' Nizozemski izbornik Aaron Winter sad puše i na hladno, izvadio je iz igre Paala, koji je također požutio u prvom poluvremenu i uveo Vlapa.

54'  Zeefuik je neoprezno srušio Kneževića i dobio svoj drugi žuti na današnjoj utakmici, Hrvatska će imati igrača više 35 minuta.

52' Josip Brekalo izuzetno je raspoložen, ali Nizozemci ga u nastavku odlično pokrivaju.

47' Nizozemci su nastavili gdje su stali u prvom poluvremenu, povukli su loptu 50-ak metara, ona je na kraju došla do Nourija, koji je pucao, ali Letica nije imao problema.

43. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL za Hrvatsku! 1:2, strijelac Josip Brekalo. Nikola Moro pronašao je Brekala, a ovaj se poslužio trikom koji mu je zaštitni znak. Prebacio je loptu na desnu nogu s lijeve strane i fantastično pogodio suprotni kut za smanjenje rezultata.

 

40' Nizozemci dominiraju, uputili su osam udaraca prema Letici, naspram samo jednog Hrvatske, a njihov drugi gol najljepši je dosad na turniru.


34' Drugi žuti za nizozemsku reprezentaciju danas, ovaj put sankcioniran je Paal.

33. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL za Nizozemsku! 0:2, strijelac Sam Lammers. Spoenuti Abdelhak sve je napravio sam, izvrtio obranu hrvatske reprezentacije pa poslužio sjajnu povratnu loptu za Lammersa,  a ovaj se naklonio i mirno matirao Leticu.

 

32' Suigrač Roberta Murića iz Ajaxove omladinske momčadi, Nouri Abdelhak, nereješiva je enigma za hrvatsku reprezentaciju. Vuče sve konce igre.
 
30' Ponovno dobra prilika Nizozemske, ali sjajni Karlo Letica obranio je i skrenuo loptu u korner.

29' Fran Brodić pokušao je zaprijetiti iz udaljenosti, ali nizozemska obrana blokirala je njegov udarac.

26' Josip Brekalo zaprijetio je iz slobodnjaka, ali već u idućoj akciji Nizozemci su imali sjajnu priliku. Schuurman je prošao svog braniča, pa pokušao lobati Leticu, ali golman hrvatske reprezentacije sjajno je reagirao.

24' Utakmica se zaoštrila, nekoliko žešćih prekršaja s obje s trane, a sudac je na koncu dao javnu opomenu nizozemskom igraču Zeefuiku.

22' Nizozemci nastavljaju dominirati, ovaj put prijeti Nouri, ali s ruba šesnaesterca pucao je preko gola.


17. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL za Nizozemsku! 0:1, strijelac Steven Bergwijn. Lammers je sjajno ubacio u šesnaesterac lijevom nogom, a Bergwijin na drugoj stativi silovito probio Karla Leticu.

  14' Nakon uvodnih uzbuđenja situacija na terenu se malo primirila.

10'
Schuurman je zaprijetio iz daljine, ali bez opasnosti po hrvatski gol.

8' Martin Erlić iznesen je na nosilima s bolnom grimasom na licu, činilo se kako će Milin morati napraviti svoju prvu današnju izmjenu već na samom početku, ali branič reprezentacije U-19 vratio se u igru po pruženoj pomoći.

5' Nizozemska nam je sakrila loptu i imala prvu veliku priliku, Lammers je skrenuo jednu loptu petom, ali Letica sjajno brani.

4' Dinamova omladinska škola ima petoricu igrača na travnjaku, PSV-ova također, ali u dresu nizozemske reprezentacije.

 


1. minuta: 
Počela je utakmica Hrvatske i Nizozemske u Ulmu, mali kockasti su u skupini smrti u kojoj su još Engleska i Francuska.

UOČI UTAKMICE:

 

 

Hrvatski izbornik Ferdo Milin najavio je da će njegovi igrači igrati neopterećeni rezultatskim imperativom, a priznao je i da na Euro stiže s neuigranijom ekipom jer je na turnir mogao povesti samo devet igrača Dinama.

> "Tajna je u uigranosti, ali više nemamo 12 igrača Dinama"

Pročitajte više