Hrvatska - Segesta 6:2, hat-trick Eduarda

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je sisačku Segestu s visokih 6:2 u revijalnoj utakmici kojom je proslavljena 100. obljetnica jednog od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova.

Reprezentacija je u sklopu devetodnevnih priprema doputovala u Sisak, kako bi uveličala 100-godišnju proslavu vjerojatno najstarijeg hrvatskog kluba, Segeste.

Segesta je 100 godina navršila u lipnju, obilježujući dan kada je Ivo Stipičić sa srednjoškolcima osnovao nogometni klub. Otada, Segesta je bila amaterski prvak Hrvatske 1972., pet sezona igrala u Prvoj HNL (1992-1997), a najveći uspjeh pamti 1996. godine, kada je igrala u finale Intertoto kupa gdje ju je zaustavio danski Silkeborg. Danas se Segesta natječe u 3. HNL Zapad.

Izbornik Bilić u prijateljskoj utakmici nije mogao računati na Darija Srnu, koji je dobio poštedu do petka. Nakon odmora u četvrtak do utorka će trajati mini-ciklus taktičkih priprema i uigravanja za utakmicu kvalifikacija za EP s Rusima 6. srpnja.

Svi Bilićevi izabranici dobili su priliku zaigrati u Sisku, a najviše se istaknuo Dinamov napadač Eduardo Da Sliva koji je već u prvih pola sata susreta postigao hat-trick. Posljednjih pola sata Segesta je igrala s igračem više, budući da je Luka Modrić napustio teren, a Bilić iskoristio sve izmjene.

Tijek susreta:

Utakmica se od 17 sati igrala na stadionu Segeste u Sisku. Vrijeme je bilo lijepo i sunčano, a pravdu je dijelio Vlado Svilokos iz Siska. Revijalnu utakmicu pratilo je 7000 gledatelja.

Prilika za Hrvatsku. Već u 2. minuti Luka Modrić je nakon brze akcije silovito pucao, no vratar Vedran Kovačević odlično obranio.

Luka Modrić je ostao bez lopte na centru u 7. minuti, no brzu kontru domaćih nogometaša spriječio je Robert Kovač.

Kapetan Niko Kovač je u 9. minuti pucao s vrha šesnaesterca, ali neprecizno i daleko od vrata.

Milinković je u 10. minuti lijepo prošao kroz vezni red reprezentacije, ali je loše centrirao. Segesta je početkom susreta odlično stajala na terenu, nedostaja im je jedino precizan zadnji pas.

0:1 Ivica Olić je nakon proboja po lijevoj strani u 11. minuti nabacio za Eduarda Da Silvu koji iz skoka rutinirano glavom poslao loptu u desni donji kut gola domaćih, vratar Kovačević je bio nemoćan.

Prilika za Hrvatsku. Marko Babić se minutu kasnije našao u izglednoj prilici, no oklijevao je kod udarca i pred vratarom Segeste ostao bez lopte.

Iako je Marka Babića, koji je od prve minute dobio priliku, bilo po cijelom terenu, imao je početkom susreta dosta problema s igračima Segeste.

Prilika za Hrvatsku. Luka Modrić je u 17. minuti osvojio prostor, ubacio na desnu stranu za Milana Rapajića koji je silovito pucao, ali požrtvovni Kovačević je još jednom obranio domaća vrata.

0:2 Eduardo Da Silva je prekrasnim udarcem s pet metara pogodio lijevu vratnicu, a lopta je završila iza leđa Segestinog vratara te je tako  u 20. minuti povisio vodstvo Hrvatske. Golu je prethodila akcija Olića i Rapajića, čiji je udarac branič Segeste izbio s crte, a lopta se odbila do Eduarda.

Segesta je u 25. minuti imala priliku nakon kornera koji je izveo Željko Kovač, no reprezentativci su bili viši u skoku. U sljedećem napadu akciju Segeste prekinuo je Svilokos nakon što je Milinković ostao u zaleđu.

Iako je vratar Runje u 27. minuti oštrim startom izvan šesnaesterca srušio Antonija Hrnčevića, Svilokos mu nije pokazao žuti karton.

Vratnica za Hrvatsku. Milan Rapajić je u 30. minuti s 20 metara silovito pucao lijevom nogom, lopta je prošla "kroz ruke" Kovačeviću te se zaustavila na vratnici.

 0:3 Luka Modrić je u 31. minuti probio po lijevoj strani, dvojicu izbacio iz igre, a Eduardo Da Silva dobio loptu na drugoj vratnici, te efektno petom postigao svoj treći pogodak.

Prilika za Segestu. Slobodan udarac s 17. metara s lijeve strane iskosa je u 35. minuti izveo Živko Kovačević, no Vedran Runje brani njegov precizan udarac.

Nedosuđeni jedanaesterac za Segestu. Vedran Runje je u 37. minuti srušio Antonija Hrnčevića u solo prodoru na pet metara od gola, ali Svilokos nije pokazao na bijelu točku.

Prilika za Segestu. Darijo Kovačević je u 38. minuti snažno pucao iz blizine, ali je Runje i taj udarac obranio. Svega minutu kasnije, udarac Segestina napadača otišao je uz samu lijevu vratnicu.

Eduardo je u 43. minuti s lijeve strane ubacio za Luku Modrića, čiji je udarac lijevom nogom otišao visoko iznad gola.

Poluvrijeme. Točno nakon 45. minuta, Vlado Svilokos je igrače poslao na odmor. U nastavku susreta Slaven Bilić je u igru uveo desetoricu novih igrača, koji su se zagrijavali od polovice prvog dijela.

U nastavku susreta Bilić je u igru poslao novu postavu - Galinović, Buljat, Ćorluka, Vejić, Babić, Pranjić, J. Leko, Modrić, Balaban, Klasnić, Petrić.

1:3 Nakon solo prodora u 47. minuti Igor Deronjić je prevario reprezentativne braniče te matirao Marija Galinovića.

1:4 Ivan Klasnić je majstorski iz voleja s 16 metara loptu poslao iza leđa Segestina vratara. U 55. minuti asistirao mu je Marijan Buljat.

1:5 Luka Modrić je u 59. minuti dobio loptu od Boška Balabana s lijeve strane, prevario dvojicu braniča te preciznim udarac od vratnice povećao vodstvo Hrvatske.

Segesta je u drugom dijelu promijenila sva tri vratara, Dolenčić je branio od 46. minute, a nakon dvadesetak minuta zamijenio ga je Šlogar.

Marko Babić je u 75. minuti pucao iskosa s desne strane, no udarac je otišao iznad gola.

Prilika za Segestu. Medarić je u 61. minuti probio po desnom boku, odlično centrirao, ali nitko od njegovih suigrača nije uspio podmetnuti nogu.

1:6 Boško Balaban je u 62. minuti nakon duplog pasa s Klasnićem precizno pogodio gornji desni kut Segestina gola.

Nakon vodstva od 6:1, Luka Modrić je napustio igru, a Hrvatska reprezentacija posljednjih pola sata igrala samo s deset igrača.

Prilika za Segestu. Jurica Šenija je u 69. minuti lobom pokušao prevariti Galinovića koji je istrčao na vrh svog kaznenog prostora, no udarac je bio preslab.

Danijel Pranjić je u 78. minuti prešao četvoricu igrača Segeste, ali u padu pucao pokraj gola.

2:6 Jurica Šenija je u 82. minuti iz daljine precizno pucao lijevom nogom, te smanjio vodstvo reprezentacije na oduševljenje domaćih navijača. 

Boško Balaban je pet minuta prije kraja pao s lijeve strane kaznenog prostora, a precizan udarac Mladena Petrića iz slobodnjaka obranio je vratar Šlogar.

Sastav Segeste:
1. poluvrijeme: V. Kovačević, Ž. Kovačević, Medarić, Cvetnić, Buinac, Hrnčević, Živčić, Pirša, Kovačević, Miliniković, Vukojević
2. poluvrijeme: Dolenčić (Šlogar), M. Mlinarić, Deronjić, Ivanić, Medarić, Šenija, Osmanagić, Baća, Ivičić, Korečić, Cvetnić 
Trener: Zdenko Golem

Sastav hrvatske reprezentacije:
1. poluvrijeme: Runje, Sablić, Vejić, R. Kovač, Babić, Modrić, N. Kovač, Kranjčar, Rapaić, Eduardo, Olić
2. poluvrijeme: Galinović, Buljat, Ćorluka, Vejić, Babić, Pranjić, J. Leko, Modrić, Petrić, Balaban, Klasnić
Trener: Slaven Bilić

Srđan Hebar
Foto: Dea Redžić

Pročitajte više