SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

HRVATSKA - ŠVEDSKA 28:34 Težak poraz za kraj

Foto: EPA-EFE

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

HRVATSKA rukometna reprezentacija izgubila je utakmicu za 5. mjesto od Švedske na SP-u u Danskoj i Njemačkoj rezultatom 34:28.

Šveđani su u uvodu utakmice kukali što uopće moraju igrati za nebitno 5. mjesto, a hrvatski igrači i stručni stožer najavljivali su da se od SP-a žele oprostiti pobjedom te s osmijehom otići kući.

No, od prve minute izgledalo je kao da je Hrvatska ta kojoj se ne igra, što su Šveđani koristili u svakom napadu i na kraju do vrha napunili Šegu i Stevanovića. Ne može se Červarove igrače previše kriviti što su ovako nebitno utakmicu baš tako i odigrali, ali postavlja se pitanje zašto onda više prilike nisu dobili igrači iz drugog plana. Ovako su mlađi sjedili na klupi, a Karačić, Stepančić, Horvat i Musa (sasvim opravdano) pazili da se ne ozlijede. Ni to nije uspjelo jer je Karačić sredinom drugog poluvremena nezgodno pao na šaku i izašao je iz igre i tek pred kraj su zaigrali Bećiri i Jotić.

Ovako je to izgledalo kao jedna velika muka. Švedska je vodila od prve do zadnje minute, zabijala je kad je htjela i da nije bilo Šege, Stevanovića, a pogotovo stative i prečke, sigurno bi slavila dvoznamenkastom razlikom.

Hrvatska obranu nije igrala i mučila se u napadu i pravo je čudo da je na poluvrijeme otišla sa samo tri gola minusa. Šveđani su pogodili pet stativa te iskoristili sve hrvatske izgubljene kojih je bilo i previše. U drugom poluvremenu koncentracija je potpuno nestala i Švedska je rutinski održavala prednost i na kraju bez problema došla do tog nebitnog 5. mjesta. Hrvatska je izgubila čak 15 lopti i s takvom igrom nije imala šanse čak ni u susretu revijalnog karaktera.

Ništa strašno se nije dogodilo, ali postavlja se još jedno pitanje za IHF koliko ovakve utakmice, koje se igraju pred dvije, tri tisuće ljudi u golemim dvoranama, imaju smisla. Ako nisi osvojio jednu od medalja, potpuno je svejedno jesi li peti, deveti ili jedanaesti, a jedino što se u tim susretima može dobiti je poneka nepotrebna ozljeda poput one Karačića i Ekdala.

Najefikasniji bio je Niclas Ekberg sa šest golova kod Šveđana dok je kod Hrvatske najbolji bio Luka Stepančić s pet golova. Stevanović i Šego zajedno su upisali 11 obrana, tri više od švedskog para.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više