SENZACIJA U OSIJEKU Franko Škugor odigrao meč karijere, Hrvatska nakon drame povela protiv Španjolske!

Foto: Hina

FRANKO ŠKUGOR senzacionalno je pobijedio Pabla Carrera Bustu s 3:2 u donio Hrvatskoj vodstvo u 1. kolu Davis Cupa protiv Španjolske. Nevjerojatni hrvatski tenisač uspio je u Osijeku šokirati favorita, koji je imao tri meč lopte, ali je Franko sve preživio i donio momčadi Željka Krajana veliku prednost.
 
Meč karijere odigrao je Škugor, 223. igrač na ATP listi, a svladao je 26. tenisača svijeta u Gradskom vrtu, koji je oduševljeni dočekao čudesnu pobjedu 3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6.
 
Naš tenisač pružio je snažan otpor 26. igraču svijeta i nakon više od četiri sata borbe uzeo najveći skalp u karijeri. Nošen bučnom podrškom oko 2000 gledatelja u dvorani Gradski vrt Škugor je uspio nadoknaditi set zaostatka i nakon dva sata igre doći do vodstva od 2-1 u setovima.
 
Carreno Busta je 'breakom' u desetom gemu četvrtog seta izborio peti set i u njemu poveo 3-0. Držao je Španjolac tu prednost sve do devetog gema u kojem je servirao za pobjedu, ali se Škugor novim 'breakom' vratio u meč. U sljedećem, najdužem gemu u meču, 28-godišnji Šibenčanin spasio je tri meč-lopte i izjednačio na 5-5. Nakon tri sata i 50 minuta borbe o pobjedniku je odlučivao 'tie-break'.
 
U odlučujućem gemu Škugor je poveo 3-0 i 5-2, kod 5-3 promašio čisti smeč, ali ipak došao do dvije meč-lopte kod 6-4. Prvu je imao sa servisom, ali je na njegov napad Carreno Busta odgovorio preciznim forhend pasingom. Na drugu je Španjolac dobro odservirao, ali je novim 'mini-breakom' Škugor poveo 7-6 i došao do treće meč-lopte. Dvaout je morao osvajati poen za najveću pobjedu u karijeri.
 
U drugom pojedinačnom dvoboju 27-godišnji debitant Ante Pavić suprotstavit će se 16. tenisaču svijeta Robertu Bautisti Agutu.
 
Franko Škugor - Pablo Carreno Busta 3:2 (3:6, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6)
 
PETI SET
 
8:6 - KRAJ! Škugor je pobijedio s 3:2 u setovima! Hrvatska vodi protiv Španjolske s 1:0!
 
6:6 - Nevjerojatno, Španjolac se s dva uzastopna poena uspio vratiti u meč i spasiti dvije meč lopte. Nastavlja se drama. 
 
6:4 - Škugor ima dvije meč lopte i servis!
 
4:2 u tie-breaku vodi Škugor! Španjolac je imao sreće, te uz pomoć mreže osvojio poen, ali je Franko poslao as i poveo s 4:2!
 
3:0 u tie-breaku vodi Škugor! Hrvatski tenisač je na pragu nevjerojatne pobjede!
 
6:6 - Nastavlja se drama. Škugor je uspio obraniti servis, iako je Španjolac prišao na 40:30, ali nije uspio ugroziti našeg tenisača. Igrat će se tie-break!
 
5:6 - Unatoč tome što je stigao do 30:40, Škugor nije uspio, pa je Španjolac ponovno uspio obraniti svoj servis.
 
5:5 - Nevjerojatan gem pripao je Škugoru, iako je Španjolac ima tri meč lopte! Franko se vratio u potpunosti te je sada sve otvoreno!
 
4:5 Break! Škugor se vratio u meč! Sjajni hrvatski igrač stigao je do 30:30, nakon čega je Španjolac napravio duplu servis grešku, a Franko to iskoristio i uzvratio break u najvažnijem trenutku! 
 
3:5 - No, odgovorio je Franko i bez izgubljenog poena smanji prednost Španjolca. Tribine u Osijeku bodre našeg tenisača.
 
2:5 - Sjajno je krenup Škugor, stigao do 30:30, ali je, nažalost, izgubio sljedeća dva poena pa je Carreno Busta jako blizu pobjede. 
 
2:4 - Iako je bilo 40:30 Škugor je uspio smanjiti prednost rivala. 
 
1:4 - Međutim, Carreno je u naletu i nije dopustio našem igraču niti jedan poen na svoj servis. Španjolska je blizu prvog boda u dvoboju protiv Hrvatske.
 
1:3 - Škugor je napokon uspio osvojiti gem na svoj servis, te je smanjio prednost protivnika.
 
0:3 - Teško trenuci za hrvatskog tenisača. Španjolac je bez izgubljenog poena obranio servis i sada ima veliki 3:0.
 
0:2 Break! Carreno je dopustio Škugoru svega jedan poen i osvojio break u drugom gemu petog seta!
 
0:1 - Španjolac je izgubio jedan poen i lako poveo s 0:1 u petom setu.
 
ČETVRTI SET
 
4:6 Break! Španjolac je izjednačio na 2:2 u setovima! Carreno je uzvratio i nakon 30:30 uspio vezati dva poena te uzeti break Škugoru, čime je izjednačio na 2:2 u setovima!
 
4:5 - Španjolac je uz samo jedan izgubljeni poen odradio zadatak na svoj servis. Škugor će servirati kako bi ostao u setu.
 
4:4 - Busta je s Škugorom vodio veliku borbu u osmom gemu. No, na kraju je hrvatski tenisač uspio obraniti servis. 
 
3:4 - Škugor je bio blizu breaka, stigao do 40:40, ali nije uspio uzdrmati Španjolca. 
 
3:3 - Franko je vodio s 40:30, Carreno smanjio na 40:30, ali je Hrvat završio posao i izjednačio.
 
2:3 - Španjolac je bez izgubljenog poena završio posao u petom gemu četvrtog seta.
 
2:2 - Bez problema je Hrvat obranio servis te će pokušati napasti break u petom gemu.
 
1:2 - Imao je Škugor priliku za break kod 40:30, ali je Carreno uspio preokrenuti.
 
1:1 - Franko je nakon velike borbe i 40:40 uspio obraniti vlastiti servis.
 
0:1 - Carreno je dobro otvorio četvrti set na svoj servis, te poveo s jednim izgubljenim poenom. 
 
TREĆI SET:
 
6:4 - Škugor vodi s 2:1 u setovima! Čudesni hrvatski tenisač uspio je preokrenuti protiv Španjolca u setovima! U desetom gemu trećeg seta Franko je vodio s 40:15, ali se protivnik uspio vratiti na 40:40. Međutim, naš igrač je ostao koncentriran i završio posao s dva vezana poena za veliko oduševljenje u Osijeku!
 
5:4 - Carenno Busta izgubio je svega jedan poen na svom servisu. No, Škugor će servirati za vodstvo 2:1 u setovima! 
 
5:3 - Jako siguran je Škugor na svom servisu! Ponovno protivnik nije imao velikih prilika, te će Franko pokušati na njegov servis stići do vodstva u setovima. 
 
4:3 - Španjolac je nakon velike borbe uspio smanjiti rezultat u gemovima.  
 
4:2 - Franko je samo izgubio jedan poena na svoj servis i sada je jako blizu vodstva u setovima!
 
3:2 Break! Kakav odgovor Škugora! Dopustio je rivalu svega dva poena i ponovno napravio break u petom gemu trećeg seta!
 
2:2 Break! Španjolac je oduzeo break našem tenisaču i vratio se meč! 
 
2:1 - Stigao je Škugor do 30:40 na servis Španjolca, koji je ipak uspio osvojiti prvi gem u trećem setu. 
 
2:0 - Škugor dominira! Uz samo jedan izgubljeni poen obranio je servis i želi preokrenuti rezultat u setovima! Sjajna igra hrvatskog tenisača. 
 
1:0 Break! Odmah je Franko napravio break u prvom gemu trećeg seta! Nakon 40:40 hrvatski tenisač vezao je dva poena i oduševio tribine u Osijeku!
 
DRUGI SET:
 
U šestom gemu drugog seta sjajni Škugor uspio je ostvariti break, zahvaljujući kojem je stigao do izjednačenja u setovima 1:1! Hrvatski tenisač je odlično držao vlastiti servis, te dočekao grešku Španjolca, čime je otvorio meč u Osijeku!
 
6:3 - Škugor je izjednačio na 1:1 u setovima! Hrvat je fantastično zaključio drugi set, te bez izgubljenog poena stigao do 1:1!
 
5:3 - Carreno je reagirao te uspio smanjiti na 5:3. Škugor će servirati za set!
 
5:2 - Škugor je uz dva izgubljena poena obranio servis te je na korak od izjednačenja u setovima!
 
4:2 Break! Škugor je podigao razinu igre i napravio break u šestom gemu drugog seta! Hrvatski tenisač iskoristio je treću break loptu!
 
3:2 - Sjajna igra hrvatskog igrača! Škugor sigurno čuva svoj servis, te je bez izgubljenog poena poveo s 3:2.
 
2:2 - Unatoč 15:15, Španjolac je vezao tri poena i izjednačio rezultat u drugom setu.
 
2:1 - Sjajno je hrvatski tenisač odigrao u trećem gemu, te bez izgubljenog poena poveo s 2:1!
 
1:1 - Šteta, Škugor je vodio s 30:0 na servis protivnika, ali je ponovno dozvolio preokret i izjednačenje u drugom gemu drugog seta.
 
1:0 - Dobro je Škugor startao u drugom setu i na svoj servis izgubio dva poena, ali je osigurao vodstvo.
 
PRVI SET:
 
Hrvatski tenisač imao je veliku priliku za break u petom gemu prvo seta, u kojem je imao čak pet break prilika, ali se Španjolac uspio izvući i u sljedećem gemu oduzeti break hrvatskom tenisaču, čime je završio posao i poveo s 0:1 u setovima. 
 
3:6 - Carreno vodi s 0:1 u setovima! Španjolac je imao 40:0, ali je Škugor uspio izjednačiti i spasiti tri set lopte. Međutim, protivnik je zatim vezao dva poena i poveo s 1:0 u setovima.
 
3:5 - Uspio je Hrvat odgovoriti i uz jedan izgubljeni poen sačuvati servis, te ostati u meču. Carreno će servirati za vodstvo u setovima.
 
2:5 - Vodio je Škugor s 15:0 i 30:15, ali ponovno nije uspio, već je dozvolio protivniku povratak i osvajanje novog gema. Naš tenisač servirat će za ostanak u prvom setu.  
 
2:4 Break - Carreno je bez izgubljenog poena uspio stići do breaka, te je jako blizu osvajanja prvog seta. Ono što Škugor nije iskoristio u petom, uspjelo je Španjolcu u šestom gemu.
 
2:3 - Škugor je propustio veliku priliku za break. Vodio je s 40:0, imao čak pet break lopti, ali nije uspio. Španjolac se uspio izvući i obraniti servis.
 
2:2 - Iako je izgubio dva poena, hrvatski tenisač uspio je obraniti svoj servis za novo izjednačenje.
 
1:2 - Ponovno Carreno nije dopustio Škugoru niti jedan poen na vlastitom servisu.
 
1:1 - Odgovor hrvatskog tenisača, koji je izgubio prvi poen, a onda vezao četiri i izjednačio.
 
0:1 - Španjolac je lako riješio gem na svoj servis te bez izgubljenog poena stigao do vodstva.
 
Pojedinačni dvoboji u petak započinju u 15 sati, a za subotnji dvoboj parova, s početkom u 16 sati, hrvatski izbornik Željko Krajan nominirao je Nikolu Mektića i Marina Draganju, dok se španjolska izbornica Conchita Martinez odlučila za prošlogodišnje pobjednike Roland Garrosa, prezimenjake Feliciana i Marca Lopeza.
 
Bit će ovo drugi dvoboj hrvatskih i španjolskih tenisača. Prvi su odigrali 2003. u Valenciji, gdje je Španjolska slavila s 5-0. Španjolci u osječkom dvoboju figuriraju kao izraziti favoriti, s obzirom na to da u hrvatskoj reprezentaciji nema trojice najboljih igrača iz prethodnih sezona Marina Čilića, Borne Ćorića i Ivana Dodiga.
 
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA
 
Petak (15 sati)
 
Franko Škugor - Pablo Carreno Busta
 
Ante Pavić - Roberto Bautista Agut
 
Subota (16 sati)
 
Marin Draganja / Nikola Mektić - Feliciano Lopez / Marc Lopez
 
Nedjelja (15 sati)
 
Franko Škugor - Roberto Bautista Agut
 
Ante Pavić - Pablo Carrreno Busta
 

Pročitajte više