Hrvatska u polufinalu Davis Cupa: Čilić pobijedio Blakea za odlučujući bod!


MARIN ČILIĆ donio je Hrvatskoj treći i odlučujući bod za pobjedu protiv SAD-a i polufinale Davis cupa. Prvi hrvatski reket pobijedio je prvog američkog, Jamesa Blakea, sa 6:3, 6:3, 4:6, 6:2. Tako će posljednji meč biti samo egzibicijski, a vjerojatno će Prpić na teren poslati Roka Karanušića, a američki izbornik McEnroe Boba Bryana.

U polufinalu koje je na rasporedu od 18.-20. rujna ugostit ćemo Češku.

Prvi hrvatski reket odigrao je najbolje u najtežem trenutku. Iako protiv Fisha u petak nije pružio svoj najbolji tenis, danas, kada mu je s druge strane mreže bio opasni Blake, 20-godišnji hrvatski tenisač impresivnom je partijom odveo Hrvatsku u polufinale Davis cupa. Od samog početka Čilić je držao sve konce igre u svojim rukama. Servirao je puno bolje nego u prvom meču, a gotovo svaka izmjena s osnovne linije ostavljala je Amerikanca bez odgovora.

Istini za volju, Čilić je meč mogao privesti kraju i malo ranije. Kod 2:0 u setovima imao je break prednosti u trećem, no trenutak dekoncetracije i malo "kraća" ruka vratila je Blakea u život.  U tom je trenutku hrvatski as pokazao veliku psihičku zrelost jer je u četvrtoj dionici krenuo još jače i odlučnije što ga je i dovelo do konačnog trijumfa. Ne treba zaboraviti da je protiv Amerikanca do sada gubio u oba međusobna susreta čim je ova pobjeda još veća i značajnija.

Nervozan početak

Početna nervoza i trema pred punim tribinama porečke Žatike učinila je svoje i Čilić je već u prvom gemu meča morao spašavati dvije break lopte. I u svom drugom servis gemu Marin je imao problema. Iako Blake nije stigao do break prilike, izgledalo je da će meč protiv Blakea biti sve samo ne lagan. Pogotovo stoga što ga prvi servis opet nije služio što je postalo pomalo uobičajeno za Međugorca u posljednje vrijeme. Blake je, s druge strane, odisao mirnoćom, vrlo je sigurno osvajao svoje gemove i izgledalo je da ćemo, ukoliko Marin ne izgubi svoj servis, gledati tie-break.

Tako je bilo sve do 3:2 kada je Čilić prvi puta malo žešće pritisnuo Blakeov početni udarac, stigao do 15:40 i realizirao odmah prvu break loptu za veliku prednost u prvom setu. No, umjesto da potvrdi break i zapečati set, Čilić je nastavio nesigurno na svom početnom udarcu i Amerikanac je bez većih problema vratio izgubljeno odmah u narednom gemu. Serija breakova nastavila se nasreću i u sljedećoj igri. Prvi hrvatski reket ponovno je uzeo Blakeov servis i stigao do prilike da prvi set privede kraju. Kod 5:3 napokon je odservirao osigurnije i to mu je donijelo prvu dionicu, odnosno 6:3.

Maestralni forehand

Drugi set gotovo identična priča. Oba igrača slabo su servirali, a još bolje vraćali servise, pa početni udarac gotovo da i nije donosio neku posebnu prednost. Gledali smo break prilike i u prvom gemu na Čilićevom, ali i u drugom na Blakeovom servisu. Obojica su opasno plesala na rubu gu bitka servisa iz gema u gem, a Blake je kod 2:2 napokon posrnuo i Marin je i u u drugom setu stekao veliku prednost. Ovaj je put tu prednost uspio i potvrditi  za 4:2. Nadmoć hrvatskog tenisača pokazivala je i statistika u tom trenutku. Čilić je imao čak 10 winnera više od Blakea (ukupno čak 17 forehandom), što je zorno pokazivalo koliko je bio bolji kada je u pitanju igra u polju. Kako je set odmicao tako je naš tenisač izgledao sve sigurnije i nadmoćnije. Imao je tri prilike okončati set već kod 5:3 na Blakeovom servisu, što je i učinio iz treće šanse za drugi set koji je također završio sa 6:3.

"Skraćena ruka" vratila Blakea u život

Odlična igra Čilića i potpuna dominacija nastavila se i u trećem setu. Marin je startao s ranim brakeom za 2:0, a Blake je izgledao kao da bi se mogao potpuno raspasti. No, nova dekoncentracija našeg tenisača dovela je do gubitka servisa i s dva uzastopna gema Blake se poptuno vratio u set. Stvari su se u samo nekoliko minuta ponovno zakomplicirale i pobjeda se više nije činila tako sigurnom kao malo prije. Čila je i kod 4:3 imao nekoliko šansi još jednom "nokdaunirati" Blakea, ali je kombinacija manjka sreće i spretnosti spasila i ovaj put Amerikanca. Nažalost, neiskorištena prilika vratila mu se poput bumeranga već sljedeći gem pa je sada Blake zaslužio brake prednosti  što je na koncu i uspio kapitalizirati za 6:4 i svoj prvi set.

Gubitak seta nije poljuljao Čilića, dapače, prvi hrvatski reket krenuo je odlično u četvrtu dionicu. Uspio je još malo dignuti igru što mu je donijelo break i tri uzastopna gema za velikih 3:0. Ubrzo je bilo 4:1, a zatim i 5:2. Marin nije čekao svoj servis, nego je još jednom uzeo Blakeov za konačnih 6:2 i trijumf Hrvatske.

Karanušić poražen u revijalnom meču

Roko Karanušić poražen je u posljednjem četvrtfinalnom meču Davis Cup ogleda između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Bolji od Karanušića bio je Bob Bryan s 2-1 u setovima, čime je konačan rezultat ogleda između Hrvatske i SAD-a smanjen na 3-2. Bilo je 5:7, 6:3, 7:6 (4) za Amerikanca.

Pročitajte više