Hrvatska već 22 domaće utakmice bez poraza

SUBOTNJI ogled protiv Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za plasman na EURO 2004. godine, bit će 100. službena utakmica slovenske nogometne vrste, te šesti ogled protiv "kockastih".

U dosadašnji pet međusobnih susreta Slovenija nije upisala niti jednu pobjedu, Hrvatska je slavila tri puta, dok su dva ogleda završila bez pogodaka.
Dodatan razlog za zabrinutost naših susjeda je i podatak kako hrvatska reprezentacija na svom terenu nije izgubila 22 utakmice u nizu.

S 15 pobjeda i sedam neodlučenih ishoda Hrvatska jenajuspješniji domaćin na Starom kontinentu. Svoju seriju "kockasti" su otvorili 1994. godine protiv Litve (2:0). Slovenska reprezentacija uspjela je u Ljubljani nanizati deset utakmica bez poraza od 1. listopada 1999. godine do 10. rujna 2003. godine, kada su Bežigrad"srušili" europski prvaci, Francuzi.

Prvi dvoboj Hrvatske i Slovenije odigran je 26. travnja 1995. godine u kvalifikacijama za EP u Engleskoj.

Hrvatska je golovima Roberta Prosinečkog i Davor Šukera slavila bez većih problema. Iste godine Hrvatska je slavila i u Ljubljani, a tada su strijelci bili Šuker i Nikola Jurčević, a za Slovence počasni pogodak postigao je Primož Gliha. Hrvatska je kvalifikacije okončala na prvom mjestu, a Slovenija zadnjem.

"Ples kuglica" spojio je Hrvatsku i Sloveniju i u kvalifikacijama za SP 1998. godine. Ogled u Splitu, 2. travnja 1997. godine završio je bez pobjednika 3:3, a na toj utakmici proslavio se Primiž Gliha postigavši tri pogotka. U uzvratnom ogledu za Bežigradom Hrvatska je slavila 3:1, a strijelci su bili Šuker, Zvonimir Soldo i Alen Bokšić,te Zlatko Zahović za Sloveniju. Hrvatska je u dodatnim kvalifikacijama izbacila Ukrajinu i plasirala se na Coupe du Monde, gdje je osvojila treće mjesto. Slovenija je ponovo natjecanje u skupini završila na posljednjem mjestu.

Jedini prijateljski ogled Hrvatska i Slovenija odigrale su 27. ožujka prošle godine u Zagrebu u sklopu priprema za SP u Japanu i Južnoj Koreji. Ogled je završio bez pogodaka.

Pročitajte više