Hrvatska visokom pobjedom započela kvalifikacije za SP 2006.

HRVATSKA nogometna reprezentacija pobjedom je nad Mađarima od 3:0 započela kvalifikacije za odlazak na SP 2006. godine u Njemačkoj.

Od početka utakmice gledali smo "novu" i mnogo ofenzivniju hrvatsku reprezentaciju, ali pitanje je  bi li Hrvatska igrala tako lepršavo da već u 11. minuti Huszti nije dobio crveni karton.

Najave Mađara da će od prve minute opsjedati gol nisu se ostvarile. Danas smo gledali vrlo defenzivnu Mađarsku i da su naši igrači bili malo prisebniji mogli su Kiralyevu mrežu napuniti do vrha.

Najbolji pojedinac u današnjem susretu bio je Dado Pršo, a vidjeli smo i nekoliko dobrih poteza Ivana Klasnića. Dario Srna također je bio izvrstan. Jurica Vranješ opravdao je svoje uvrštavanje od prve minute, dok je mladi Niko Kranjčar odigrao bolju utakmicu nego protiv Izraela, ali još uvijek nezadovoljavajuću za reprezentativni dres.

Nakon ove pobjede puno lakše se diše, ali naši reprezentativci ne smiju se opustiti jer već u srijedu gostuju u Švedskoj koja je danas svladala Maltu sa 7:0.

Izjave nakon utakmice

Lothar Matthaeus:
"Nije sramota izgubiti od ovako jake reprezentacije, sramota je ovako igrati", rekao je Matthaeus i naglasio da nije isto igrati prijateljske utakmice i službene. "Moja momčad nije igrala kao prije. Toga sam se i bojao, jer se sada vidjela razlika između prijateljskih i kvalifikacijskih utakmica. Ne želim ulaziti u suđenje, ali to je bila gruba šala, a sudac nije imao jednake kriterije kod prekršaja koje su radili npr. braća Kovač. Tu se vidi da su oni igraju u velikoj momčadi, a mi moramo na tome raditi" rekao je Matthaeus i naglasio da Hrvatska već godinama spada među najbolje europske momčadi i da u njoj igra puno dobrih i iskusnih igrača i da su danas protiv njegove momčadi Hrvati igrali odlično.

Naravno, sve prisutne ja najviše zanimalo kako je Kranjčar senior vidio igru svog sina Nike. "Zadovoljan sam, imao je nekoliko dobrih individualnih akcija, 2-3 puta je pucao po golu. Zadovoljan sam njegovom kreativnošću i zalaganjem", komentirao je Cico Kranjčar Nikinu igru.  

Niko Kovač:
"Gledali smo utakmicu u kojoj su Mađari pobijedili Škotsku u Glasgowu sa 3:0. Rezultat sugerira da su igrali odlično, ali ustvari su se također stalno branili i prijetili iz protunapada. Znali smo da im ne smijemo dozvoliti puno prostora za kontre, te da ćemo stalnim pritiskom uspjeti postići pogodak."

Hrvatska - Mađarska 3:0 (1:0)

Utakmicu je otvorio Babić prilikom u prvoj minuti kada je pokušao iznenaditi Kiralyja iz slobodnog udarca s oko 25 metara, ali mađarski vratar je uhvatio loptu.

Naši reprezentativci su u nekoliko navrata dubinskim loptama pokušali pronaći Pršu, ali mađarski branići bili su brži od "vatrenog repića".

Od 11. minute Hrvatska je bila u velikoj prednosti. Mađarski reprezentativac Huszti je u skoku  laktom grubo udario Srnu te mu je sudac Riley bez oklijevanja pokazao crveni karton.

Već u idućoj minuti Hrvatska je umalo povela. Nakon još jednog od mnogobrojnih ubačaja u mađarski šesnaesterac, Pršo je loptu zahvatio glavom, ali Kiraly ju je krajnjim naporom izbacio u korner.

Klasnić je u 16. minuti iz okreta pucao s ruba šesnaesterca, ali nažalost lopta je otišla preko gola.

Mađarski izbornik Matthaeus bio je primoran već u 17. minuti izvršiti prvu izmjenu, te je umjesto Simeka ušao Low koji je nastavio igrati na mjestu koje je trebao pokrivati pocrvenjeli Huszti.

Nakon starta nad Kranjčarom dosuđen je slobodan udarac za "vatrene" sa 16 metara. Izveo ga je Babić, ali pogodio je u Kiralyevo naručje.

U 29. minuti Kranjčar je uposlio Pršu koji je loše pucao te je Kiraly bez većih problema uhvatio loptu.

Nakon pogreške Molnara u 32. minuti Pršo je došao do lopte, prošao istog igrača, te je od prečke poslao loptu u gol.

Nakon kraćeg zatišja na terenu, Robert Kovač je u 39. minuti tukao s oko 25 metara, ali lopta je otišla malo iznad gola.

U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, Srna je uputio centaršut u kazneni prostor Mađara, a Babić je glavom spustio loptu za Klasnića. Napadač naše reprezentacije loše je zahvatio loptu, te je ona završila na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imali su Mađari. Nakon nabačaja Rose glavom je sa svega par metara snažno tukao Gera, ali Butina se snašao, te je zaustavio ovaj udarac. To je ujedno bila i prva intervencija Butine na današnjoj utakmici.

Hrvatska je u 57. minuti povećala vodstvo na 2:0. Vranješ je odličnim dodavanjem pronašao Klasnića, koji se oslobodio braniča, te je s 18 metara iz voleja loptu pospremio u Kiralyev desni donji kut.

Hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar na prvu izmjenu odlučio se tek u 75. minuti. Tada je iz igre izvadio danas odličnog Dadu Pršu, a u igru je ubacio napadača moskovskog CSKA, Ivicu Olića.

Nakon udarca iz kuta u 79. minuti Šimunić je pucao glavom, ali lopta je otišla iznad gola.

U 80. minuti "vatreni" su povisili na 3:0. Jerko Leko, koji je u igri bio tek dvije minute, ubacio je u šesnaesterac, a Gabor Gyepes je nesretno skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Utakmica je odigrana na stadionu u Maksimiru pred 25.000 gledatelja, od čega je bilo oko 3.000 mađarskih navijača. Sudio je Englez Mike Riley.

Žuti kartoni
Hrvatska: Kranjčar
Mađarska: Simek, Gera, Bodnar, Rosa, Molnar

Crveni karton
Mađarska: Huszti

Hrvatska
Butina, Tudor, R. Kovač, Šimunić, Srna (od 84. Mornar), Vranješ, N. Kovač, Babić, Kranjčar (od 78. J. Leko), Pršo (od 75. Pršo), Klasnić.
Izbornik: Z. Kranjčar

Mađarska
Kiraly, Juhasz, Stark (od 60. Gyepes), Toth (od 82. Kovacs), Bodnar, Molnar, Huszti, Rosa, Gera, Simek (od 18. Low), Szabics.
Izbornik: L. Matthaeus

V.P., A.H.

Pročitajte više