Hrvatski kapetan kroji povijest Kupa Uefa

FINALNU utakmicu Kupa Uefa između Šahtara i Werdera na stadionu Sükrü Saraçoglu u Istanbulu, u srijedu s početkom u 20 sati 45 minuta, gledat će uživo 42 tisuće sretnika koji su nabavili ulaznice, a očekuje se da će putem televizijskih ekrana dvoboj gledati još oko 80 milijuna ljudi u 63 zemlje.

Werder i Šahtar nikada dosad nisu igrali međusobno, a obje se momčadi bore za svoj prvi naslov pobjednika u Kupu UEFA-e, a Šahtar i za prvi naslov bilo kojeg ukrajinskog kluba u tom natjecanju. Trener Werdera Thomas Schaaf nastojat će proslaviti 10. obljetnicu na klupi svog kluba s drugim europskim trofejem u povijesti kluba. Werder je 1992. godine osvojio bivši Kup pobjednika kupova, a Schaaf je u tom uspjehu sudjelovao kao igrač Werdera.

Veliki problemi za Thomasa Schaafa

Schaaf je u velikim problemima uoči finala, jer sasvim je sigurno da će Werder u finalu zaigrati bez ključnog igrača, brazilskog razigravača Diega te bez portugalskog napadača Huga Almeide, budući da su obojica suspendirani. Koliko je Diego važan za momčad Werdera, doista ne treba posebno isticati. Almeida je, pak, u zadnje tri prvenstvene utakmice u Bundesligi redovito bio strijelac, jednom i dvostruki, a svi se još sjećaju kako je izbacio Milan.

Također, zbog ozljede ligamenta u lijevoj nozi, finale u Istanbulu će propustiti pouzdani branič Per Mertesacker, dok kapetan Frank Baumann i brazilski branič Naldo vode bitku s ozljedom mišića. Na koncu napadači Claudio Pizarro i Markus Rosenberg zbog ozljeda su propustili posljednju prvenstvenu utakmicu u Bundesligi, u kojoj je Werder u 33. kolu kao domaćin izgubio od Karlsruhea s 3:1.

"Još uopće ne znam tko će biti spreman i tko će zaigrati. Čak još nisam razmišljao u formaciji", potužio se novinarima u Istanbulu trener Werdera Thomas Schaaf na probleme u svojoj momčadi uoči finala Kupa UEFA-e u srijedu protiv Šahtara.

Srna: Mislim da mi cijela Turska ponešto duguje

S druge strane Šahtarovog trenera Mircea Lucescua ne zamaraju poteškoće njemačkoga kluba čiju je igru dobro prostudirao: "Bremenska je momčad napadački orijentirana i prepuna je dobro pripremljenih nogometaša. Naš je pak stil igre baziran na tehnici igrača i to ćemo pokušati iskoristiti."

Ključ pobjede ukrajinskog sastava vjerojatno će biti u rukama kapetana, hrvatskog reprezentativca Darija Srne. Željan je Srna u Istanbulu pokazati svoju vrijednost, a pred susret s Werderom u misli mu je ušla utakmica s Eura prošle godine: "Mislim da mi cijela Turska ponešto duguje", podsjetio se Srna eliminacije od Turaka s EP-a nakon izvođenja jedanaesteraca.

"Dugo smo se pripremali za ovu utakmicu. Pokušat ćemo pobijediti i donijeti trofej u Donjeck. Ovo je najvažnija utakmica u mom životu, ipak se radi o finalu Kupa UEFA-e! To je moj prvi finale. Ja sam mlad, naša momčad je također mlada, ali mislim da smo zaslužili plasman u finale. Izgledi su 50-50. Igramo protiv dobre i iskusne momčadi koja dolazi iz jačeg prvenstva nego što je ukrajinsko", dodao je Srna.

Dodajmo kako utakmicu sudi Španjolac Luis Medina Cantalejo. Medina je 45-godišnji pravnik iz Seville. Međunarodnu licencu ima od 2002. godine, a ove sezone je sudio uzvratni četvrtfinalni meč Lige prvaka između Chelsea i Liverpoola na Stamford Bridgeu (4:4).

V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više