Hrvatski košarkaši odličnom igrom pregazili Klokane

IZABRANICI Jasmina Repeše su sjajnom igrom u napadu uz dvanaest trica stigli do pobjede 97:82 i najavili da će svakome biti težak suparnik.

> Tijek susreta Hrvatska - Australija

Hrvatska je odigrala jednu jako dobru utakmicu u kojoj Australcima nije ostavila niti mrvicu mogućnosti za bilo kakvu prijetnju i ugrožavanje vodstva tijekom cijelog susreta.

Izabranici Jasmina Repeše su u napadu bili razigrani, bile su to odlične kombinacije koje su uvijek ostavljale barem jednog našeg slobodnog igrača.

Postotak šuta za tricu je bio iznimno visok, negdje oko 80 posto, naši su zabili tijekom utakmice čak dvanaest. Također, velik je bio doprinos naših centara, koji su, osim što su limitirali najboljeg Australca Andrewa Boguta, u napadu bili jako raspoloženi. Marko Banić i Krešimir Lončar su stvarali australskoj obrani velike probleme, često su se izvlačili na poludistancu s koje su bili vrlo precizni. Također, pod košem je odličan bio i Nikša Prkačin.

U napadu Hrvatsku su na poziciji Playa vodili Zoran Planinić i Marko Popović. Repeša je vrlo dobro tijekom susreta rotirao momčad, tako da su svi prijavljeni igrači zaigrali u nekom dijelu susreta. Kod naših, najbolji strijelci su bili Banić i Prkačin sa po 16 koševa, Planinić i Tomas su se priključili sa dvanaest ubačaja.

Kontrolirali smo skok, odlično odigravali polukontre i kontre, često se nalazili u situaciji da smo pod prekršajem izborili koš i dodatno slobodno bacanje.

Kod Australaca je najbolji bio Bogut, kojem su se priključili Nielsen i Barlow, no to je za njih bilo apsolutno nedovoljno protiv odlične Hrvatske.

Svi naši košarkaši su pokazali da nisu slučajno na Olimpijskim igrama te da opet imamo vrlo moćnu reprezentaciju. Timska igra naše je najjače oružje protiv kojeg će se teško boriti svi naši protivnici. Jednostavno, pokazali smo da smo vrlo moćni.

Nakon ovakve predstave protiv Australije, četvrtfinale je praktički osigurano, naime potrebna nam je još jedna pobjeda, protiv primjerice Irana koja će nam donijeti prolazak dalje.

S ovakvom igrom nismo bez izgleda niti protiv favorita u našoj skupini Argentine i Litve koja nam je ostala veliki dužnik s Europskog prvenstva.

Sljedeću utakmicu naši košarkaši igraju protiv europskog prvaka Rusije koja je pobijedila Iran. Možda je malo iznenađenje u našoj skupini pobjeda Litve protiv favorizirane Argentine.

S Rusima igramo u utorak, a pobjedom bi najavili pohod na veliki razultat na ovom košarkaškom turniru.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više