Hrvatski kvartet s Otoka najveća Bilićeva snaga

UZ DUŽNO poštovanje prema Bundesligašima Šimuniću, Petriću, Oliću i Rakitiću, najveću snagu hrvatska reprezentacija trenutačno ima u svojoj snažnoj otočkoj koloniji. Hrvatski premierligaški četverac u posljednje je vrijeme ispričao nekoliko prelijepih sportskih, ali i životnih priča koje su gotovo redovito top vijesti engleskih tiskovina koje jednostavno vape za egzotičnim Hrvatima koji su ih koštali prošlog Eura... Što je najvažnije nakon silnih problema i nedaća, napokon su sva četvorica zdravi i daju ono što smo znali da posjeduju - veliku kvalitetu i nogometno znanje.

Eduarda je ozlijeda učinila čvršćim i zrelijim nego prije

Taman kada se potpuno prilagodio surovim engleskim travnjacima, Eduardo je početkom prošle godine teško stradao od divljačke noge Martina Taylora. Uslijedio je težak oporavak, a konačni povratak odgađao se nekoliko puta sve dok Arsenalov napadač nije bio apsolutno spreman. Kada je napokon dogodio, cijela je europska nogometna javnost jadnoglasno ustvrdila: vrijedilo je. Dva gola Cardiffu i vjerojatno potez godine u utakmici protiv Burnleyja koji je Wenger nazvao majstorijom s brazilskih plaža, pokazali su da je Dudu možda i bolji nego prije. Da sve ne bude baš savšeno pobrinuli su se problemi s lakšim ozlijedama koji su sada napokon iza njega i Eduardo će protiv Andore startati kao prvi hrvatski napadač.

"Jedino Niko može spasiti Portsmouth"

I Niko Kranjčar je dugo vremena muku mučio s neugodnim ozljedama da bi u posljednjih nekoliko tjedana napokon uhvatio formu na čijim krilima je njegov Portsmouth prošle sezone zaradio epitet najugodnijeg iznenađenja Premiershipa. Doduše, niti njegove dobre igre nisu pomogle Mornarima koji se trenutačno grčevito bore za opstanak u elitom razredu. Nas ipak vesele izjave Nikinih suigrača koji su Kranjčara proglasili jedinom slamkom spasa koja im može ostaviti u Premiershipu o slijedeće sezone. Voljeli ga ili ne, Kranjčar je neosporna snaga hrvatske reprezentacije koju cijeni cijeli svijet i o kojoj mašta Arsene Wenger.

Čarli ponovno liči na Ćorluku iz Cityja

Odličan start na Otoku i ekspresna prilagodba nakon što je stigao u Manchester City, Vedranu Ćorluki priskribili su tutulu jednog od najboljih mladih braniča svijeta. Bivši Dinamovac našao se u nekoliko izbora idealne momčadi u Premiershipu prošle sezone, no promjena sredine i odlazak u "mega Tottenham" bio je prevelik šok. Posrnuli Spursi i hrvatskog su reprezentativca bacili u letargiju pa neko vrijeme nije bio niti sjena prošlogodišnjeg nogometaša koji je plijenio sigurnošću i zrelošću. Za proljeće na White Hart Laneu i sve bolje rezultate Tottenhama u posljednje vrijeme, puno zasluge ima i njegova uzlazna forma. Čarli ponovno izgleda jako dobro što sigurno veseli Harryja Redknappa, ali i Slavena Bilića koji nema pravu zamjenu za bivšeg Dinamovca.

,

Modrić: Znao sam da sam dovoljno dobar za Premiership

Ipak, trenutačno najveća hrvatska zvijezda na Otoku je Luka Modrić. Kada vas engleski novinari proglase jednim od najboljih veznjaka Europe koji je potopio velikog Hiddinka i moćni Chelsea, onda znate da ste uspjeli utišati sve skeptike koji nisu vjerovali da tako krhak igrač može uspjeti na surovim engleskim travnjacima. "Maleni genijalac" tepa mu njegov šef u Spursima Harry Redknapp, a Luka tvrdi "nisam se nikada bojao za svoju budućnost nu Engleskoj".

U posljednjem od niza intervjua dirigent hrvatske reprezentacije objašnjava kako se prilagodio muškoj igri koja caruje engleskim travnjacima.

"Svatko ima drukčiju viziju nogometa, a ja se niti u jednom trenutku nisam bojao da nisam dovoljno dobar za Premiership. Vjerovao sam u sebe i svoju kvalitetu i mislim da sam dokazao da mogu igrati ovdje. Igram sve bolje i bolje", rekao je Modrić dodavši:

"Cijelu karijeru ljudi su se pitali da li sam dovoljno snažan, čak i kada sam sa 17 godina igrao u BiH ligi, a kasnije i u hrvatskoj reprezentaciji."

Modrić ipak priznaje da nije bilo lako...

"Naravno da nije. Kada dođete iz hrvatske lige koja nije tako jaka kao engleska, sve je dukčije. Sve je puno brže. Nemate vremena primiriti loptu i razmisliti što ćete s njom. To mi je bio najveći problem kad sam tek stigao u Tottenham, ali smatram da sam postao puno bolji od kada je Harry na kormilu. Polako se navikavam na brzinu i pokušavam što brže misliti. Jednostavno nemate puno vremena zadržati loptu, treba reagirati brzo."

Marko Petrak
Foto: AFP

Pročitajte više