Hrvatski napadač i hit slovenske lige blizu velikog transfera. Doznajemo detalje

Foto: Celje/Twitter

DARIO VIZINGER, bivši napadač Rijeke, a sada Celja te hit-igrač slovenske lige, pred velikim je transferom u karijeri.

Prvak Slovenije i austrijski prvoligaš Wolfsberger AC u završnoj su fazi pregovora te se u narednim danima očekuje i okončanje tog posla. Kako je potvrđeno Indexu od strane izvora bliskog transferu, Celje za Vizingera traži oko 1,2 milijuna eura odštete, a Austrijanci su spremni izdvojiti milijun eura. No sudeći prema svemu, u narednim danima trebalo bi doći do konačnog dogovora između dvije strane.

Hit-igrač slovenskog prvenstva koji je odveo Celje do povijesnog naslova prvaka

To se isprva ne čini velikim novcem, a vrijedi istaknuti da je iza mladog napadača sezona iz snova.

U 35 utakmica postigao je 23 gola i namjestio ih još 12 te odvukao Celje do neočekivanog i povijesnog naslova prvaka. Vizinger je zabijao u prosjeku svake 133. minute. 

Posljedica svega navedenog je drastičan skok u tržišnoj vrijednosti. Vizingeru je u godinu dana vrijednost porasla s 250 na 900 tisuća eura. 

Bišćan ga nagradio pozivom u U21 reprezentaciju, zamijenit će odličnog Izraelca koji je vukao bivši klub Nenada Bjelice do sjajnog trećeg mjesta prošle sezone

Sjajne partije mladog napadača koji je prošao omladinske škole Varteksa i Rijeke zapazio je i izbornik Hrvatske U21 Igor Bišćan koji ga je pozvao u reprezentaciju. Debitirao je u studenom u prijateljskom ogledu protiv Mađarske, a na najnovijem Bišćanovu popisu objavljenom prije nekoliko dana svrstan je u kategoriju "pretpozivi".

Vizinger u Wolfsberger dolazi kao zamjena za odličnog Izraelca Shona Weissmana koji će ovih dana službeno postati novi igrač Real Valladolida, kluba čiji je vlasnik brazilski Ronaldo. Njegova priča je slična Vizingerovoj. U bivši klub Nenada Bjelice stigao je prošle sezone za pola milijuna eura i odmah očarao cijelu Austriju. 

S 31 pogotkom vodio je Wolfsberger do trećeg mjesta u austrijskoj Bundesligi, a šest ih je dodao u Europa ligi. Tržišna vrijednost mu je u 12 mjeseci narasla za čak 12 puta i Austrijanci će sada na njemu zaraditi oko četiri milijuna eura. 

Špekuliralo se u medijima da se za Vizingera raspituju neki talijanski klubovi, ali i turski velikani, no mladi Hrvat ipak se odlučio na pametniji potez u ovom trenutku svoje karijere. Austrijska Bundesliga poznata je kao razvojna liga i mjesto gdje se mladi igrači mogu dodatno afirmirati te preko nje doći do većih i izdašnijih ponuda u budućnosti. 

Predsjednik Wolfsbergera: Dario Vizinger nam je velika želja. On želi doći kod nas

Weismann se već oprostio od navijača, Valladolid službeno potvrdio transfer, a predsjednik Wolfsbergera izjavio da im je Vizinger prva želja i onkraj toga što su već posudili srpskog napadača Dejana Joveljića iz frankfurtskog Eintrachta.

Objasnio je i zašto pregovori traju već duže vrijeme. 

"Celje je dobilo nove vlasnike, Rusi su ušli u klub i žele ga zadržati, ali vjerujem da ćemo postići dogovor. U svakom slučaju, u isto vrijeme motrimo i ostale igrače", dodao je Riegler. 

Sve pomno prati i Rijeka koja navodno polaže pravo na 50 posto od Vizingerovog transfera

Razvoj cijele situacije pomno prati i Rijeka. Klub s Rujevice navodno ima pravo na čak 50% od sljedećeg Vizingerovog transfera. Iz Rijeke su nam rekli da taj podatak nije za javnost, ali nisu demantirali da on zaista postoji.

U ovom slučaju od aktualnog prelaska iz Celja u Wolfsberger što znači da bi Mišković "ni kriv ni dužan" na mladom napadaču mogao zaraditi i do pola milijuna eura. 

Vizinger, koji je rodom iz Čakovca, za Rijeku je upisao svega dvije prvenstvene utakmice, a u Celje je otišao u siječnju 2018. godine nakon što je postalo jasno da Matjaž Kek na njega ne računa. Što je tada bilo i logično s obzirom na to da su te sezone u napadu igrali Gorgon, Andrijašević, Bezjak i Gavranović te zajedno postigli 64 gola te odveli klub s Kvarnera do povijesne titule.

Celje je tada Vizingera dovelo za minimalnu ili nikakvu odštetu i sada im se taj potez višestruko isplatio.

Pročitajte više