Hrvatski navijači ne znaju što je rasizam

SCENA koju su hrvatski navijači priuštili u četvrtfinalu Eura nešto je što ostaje urezano u sjećanju tijekom cijelog života. Kolorit i huk s južne tribine Pratera ježio je kožu, a 15-minutni delirij u prvom produžetku tjerao je rosu na oči. Kako su navijači samo nosili Bilićevu momčad prema pobjedi, atmosfera je bila zrela, ali ne i naši igrač.

> Uefa drakonski kažnjava HNS zbog rasističkih ispada hrvatskih navijača

Kako su navijači samo nosili Bilićevu momčad prema pobjedi. Najveći je dojam ostavila ujedno i najtužnija scena, kada nam je Semih Senturk zabio pogodak kakav se zabija jednom ili u njegovom slučaju, dva puta u životu, i kada je postalo jasno da nećemo do polufinala. Nakon jedanaesteraca koje smo izgubili i prije nego smo ih izveli, uslijedila je grmljavina s tribine. "Volim te Hrvatska....", ostalo je snage hrvatskim drukerima, koji su uz svoje do kraja, pa čak i malo duže od toga. Dičili smo se našim navijačima, veselili na Stepfansplatzu u rijeci Hrvata koji su okupirali središte Beča. Bilo je lijepo biti navijač hrvatske tih dana Eura, koje su upravo navijači učinili tako posebnima. No, jesmo li mogli očekivati da će završna ocjena ostati bez mrlje, bez potpisa one neuke manjine koja nas već tradicionalno košta novca i ugleda?

Hrvatski navijači koji su u moru rekvizita posegnuli za onim zabranjenim, veličajući ustaštvo i fašizam, ponovo su udarna vijest. Zorislav Srebrić, prvi operativac HNS-a, znao je da ispadi neće proći nekažnjeno. Nekoliko je puta tijekom Eura apelirao na ponašanje navijača na tribinama. Iako su izlaganja HNS-a većinom bila pozitivna, baklje koje su padale pokraj terena nisu ostale nezapažene. Kako za Srebrića, tako i za kamere Uefe. No, s glasnim se navijanjem stopila rijeka primitivizma, i malo se tko osvrtao na već tradicionalno oponašanje majmunskog glasanja. Za Europu je takav životinjski huk jasan odraz netrpeljivosti prema "nižim rasama", ali reprezentativni hrvatski navijač ipak ne ide tako duboko. Za njega je rasizam vic, jedina dosjetka koju mogu servirati tamnoputim protivnicima. Hrvatski navijači nisu rasist, niti znaju što je rasizam, ali Uefa za to neće imati milosti.

Pravila su svake godine složenija i brutalnija, nogomet je već odavno osjetljivo pitanje u dubokoj simbiozi s politikom, a Uefini programi protiv rasizma i ostalih oskvrnuća nogometne igre aktivniji su nego ikada. HNS će opet platiti ceh, ali hrvatski vic neće nestati.

"HNS stalno provodi i sudjeluje u raznim Fifa i Uefa aktivnostima  "No to racism". Ovom djelatnošću će se nastaviti još intenzivnije, tražeći, pri tome, i nove oblike sprječavanja rasističkih ispada. HNS neposredno sudjeluje i u programu "Fare", stalno i u akciji "United against racism". Ovakve akcije provode se i u okviru nastupa svih reprezentacija Hrvatske, kao i na utakmicama Kup natjecanja u Hrvatskoj", reći će iz HNS-a.

Srebrićev ured očitovao se povodom pokrenutog disciplinskog postupka zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici s Turskom. Novost u službenom "ograđivanju i osuđivanju" bilo kakvog rasističkog ili diskriminirajućeg ponašanja malog dijela gledatelja kao i isticanje zastava koje su u suprotnosti s važećim zakonom i propisima Fife, Uefe i HNS-a, je suosjećanje s ostatkom hrvatske navijačke scene koja ispašta zbog pojedinačnih izgreda.

"Ovakvo ponašanje nije karakteristika istinskih navijača reprezentacije Hrvatske koji su u najvećem dijelu turnira, pokazali primjereno ponašanje i prijateljski odnos s navijačima drugih reprezentacija. Odnosi HNS – NS Turske su na visokoj razini razumijevanja  i uvažavanja i prije i sada. Svi predstavnici reprezentacije i Saveza čestitali su predstavnicima NS Turske i njihove reprezentacije na plasmanu u polufinale", dodaju u HNS-u.

Kazna za nekoliko dana

"Još uvijek je prerano govoriti o sankcijama koje će uslijediti na štetu HNS-a. Disciplinska komisija Uefe otvorila je postupak zbog saznanja o rasističkim povicima tijekom utakmice Turska - Hrvatska od strane hrvatskih navijača. Visina kazne ovisit će o težini presude, a ona će biti donesena u predstojećim danima", za Index je slučaj prokomentirao Uefin odjel za komunikacije.

Ima i pohvala

Prije svega dva dana na službenom webu Uefe objavljen je članak o kojem se hvale hrvatski navijači te ih se uvrštava među najbolje na Starom kontinentu. Uefa je napomenula kako su slikovite hrvatske crveno-bijele navijačke rijeke bile među navijačima koji će ostati zapamćeni na prvenstvu. Pohvale su od krovne europske nogometne organizacije dobili još i Nizozemci, Česi, Šveđani i Rumunji.

Prisjetimo se da je na SP-u Njemačkoj ugledni CNN događajem dana u svijetu proglasio navijanje hrvatskih navijača na utakmici Hrvatska - Brazil u Berlinu.

Počelo je s Livornom

"Ne želimo tolerirati rasizam. S tim imamo puno problema u istočnoj Europi i zato apeliramo na Hrvate da ne izazivaju incidente", poručio je William Gaillard, Uefin čelnik Odjela za komunikacije, HNS-u nakon što su hrvatski navijači na stadionu u Livornu tijelima oformili zloglasnu svastiku.
Upozorenje iz Uefe stiglo je prije utakmice s Engleskom na Maksimiru, a prijetilo nam se izbacivanjem iz kvalifikacija za Euro.

 "Ako hrvatski navijači budu vrijeđali tamnopute engleske nogometaše, izbacit ćemo ih iz kvalifikacija",  prijetio je Gaillard.

Zoran Cvrk, šef za sigurnost u HNS-u, pokušao je tada stati u obranu hrvatskih navijača, rekavši da "su divni i vrlo lojalni, ali povremeno stvaraju probleme”. Scenu iz Livorna Cvrk je tada nazvao - šalom.

Utakmica s Englezima, upozorenjima unatoč, donijela je nova sankcije HNS-u. Savez je kažnjen s 50.000 švicarskih franaka (oko 230.000 kuna) za organizaciju utakmice Hrvatska - Engleska. Obrazloženo je da se HNS kažnjava zbog "ozbiljnih propusta u organizaciji utakmice; prodaje ulaznica na dan utakmice bez odobrenja policije, engleskog saveza ili Uefe, bacanja petardi i zapaljenih baklji tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro 2008. između Hrvatske i Engleske 11. listopada u Zagrebu".

Zbog bakljade u Klagenfurtu HNS mršaviji za pet tisuća eura

Uefa je već kaznila je Hrvatski nogometni savez s pet tisuća eura zbog nedoličnog ponašanja navijača za vrijeme utakmice protiv Austrije. U dvoboju prvog kola skupine B Hrvatska je svladala Austriju pogotkom Luke Modrića s bijele točke, a navijači su zgoditak proslavili pirotehničkim sredstvima.

Zbog toga će HNS-ova blagajna nakon priljeva 12,5 milijuna zarađenih plasmanom u Austriji i Švicarsku, te pobjedama ondje, postati lakša za pet tisuća eura. Podsjetimo, na istoj utakmici na travnjak je utrčao i jedan navijač Hrvatske, međutim u kazni koju je Uefa uputila HNS-u to nije spomenuto.

D.R.
Foto: AFP/Kristijan Horvat

Pročitajte više