Odbojka

Hrvatski odbojkaši spasili dvije meč-lopte i stigli do prve pobjede na Euru

Foto: Roman Koksarov/picture-alliance/dpa/AP Images/Guliver

HRVATSKA muška odbojkaška reprezentacija u susretu je 2. kola skupine D na Europskom prvenstvu u Tallinnu svladala Latviju s 3:2 (28-30, 25-20, 23-25, 31-29, 15-11) spasivši i dvije meč-lopte u četvrtom setu.

U susretu dvije podjednake reprezentacije čak tri seta okončana su s minimalnom razlikom od dva poena, a Hrvatska je nakon spašene dvije meč-lopte u vrlo dugom četvrtom setu bila uvjerljiva u petom i ostvarila prvu pobjedu u Tallinnu.

Većim tijekom prvoga seta Hrvatska je bila u prednosti, u četiri navrata vodila je i s četiri poena prednosti, posljednji put s 22-17, no u samoj završnici podbacila je u prijemu servisa pa se Latvija vratila, a nakon izjednačenja preuzela i inicijativu u borbi na razliku te na kraju slavila s 30-28.

Nesretno izgubljeni prvi set odrazio se i na raspoloženje hrvatskih igrača početkom drugoga. Bila je primjetna nervoza kod njih pa su zbog prigovora sucima "zaradili" i kazneni poen. Srećom, vrlo brzo su se smirili te odigrali ravnopravan set do rezultata 20-20. A tada je na servis stigao najbolji hrvatski igrač Leo Andrić koji je s nekoliko "bombi" odveo Hrvatsku do 25-20 i poravnanja u meču.

Treći set protekao je u stalnoj prednosti Latvije, koja je imala i 24-20, Hrvatska je zahvaljujući odličnim servisima Šestana stigla do 24-23, ali ne i do poravnanja. Prava drama događala se u završnici četvrtog seta, Latvija je uspjela poravnati na 21-21 nakon što je Hrvatska propustila prednost 18-12, a nakon 23-23 izmjenjivale su se set-lopte Hrvatske i meč-lopte Latvije. Hrvatska je na obje meč-lopte suparnika odigrala odličan napad da bi iskoristila svoju petu set-loptu za poravnanje.

Psihološku prednost nakon tako okončanog četvrtog seta Hrvatska je iskoristila i početkom petog se odvojila na 7-4, pa 9-5 te maksimalnih 11-6. Na kraju je bez većeg stresa odlučujući peti set završio s 15-11 u korist Hrvatske.

Sjajan je u sastavu Hrvatske s 33 poena, od toga čak šest asova bio Leo Andrić, Filip Šestan je upisao 23 poena, dok je Denis Petrovs upisao 26 poena za Latviju. Nakon dva odigrana susreta i Hrvatska i Latvija imaju po pobjedu i poraz, ali Hrvatska ima dva, a Latvija četiri boda. Sljedeći susret u Tallinnu Hrvatska će igrati već u nedjelju od 18 sati protiv olimpijskog pobjednika Francuske.
 

Pročitajte više