Hrvatski rukometaši u četvrtfinalu OI

HRVATSKA rukometna reprezentacija pobijedila je Južnu Koreju rezultatom 29:26 čime se plasirala u četvrtfinale. Bila je to nevjerojatna utakmica. Naši su vodili 8 razlike u prvom poluvremenu, pa gubili 2 pet minuta prije kraja, no već smo naviknuti na infarktne završnice.

Iako Hrvatska još mora odigrati dvije utakmice u svojoj skupini, protiv Španjolske (nedjelja, 22. kolovoz, 10:30h) i Rusije (petak, 20. kolovoz, 18:30 sati), ovom pobjedom osigurala je nastup u četvrtfinalu olimpijskog rukometnog turnira. Četvrtfinalni susreti na rasporedu su 24. kolovoza.

U prvih 20 minuta susreta naši su igrali izvrsno, Koreanci su bili nemoćni, a vjerojatno i iznenađeni načinom igre naših rukometaša. Nitko nije očekivao da će naši Koreance pokušati uništiti njihovim oružjem: brzim polukontrama i kontrama.
U prvih 15 minuta naši su tek dva gola postigli iz igre, svi ostali pogoci bili su rezultat polukontre ili kontre. Iako smo već naviknuti na padove u igri u našoj reprezentaciji, a bilo je i logično za očekivati da naši ne mogu izdržati takav tempo svih 60 minuta, uzlet Koreanaca i stizanje rezultata iznenadilo nas je.


U posljednjih 10 minuta prvog dijela naši nisu uspjeli postići niti jedan pogodak pa su Koreanci smanjili vodstvo sa 12:4 na 12:10.

Razlog tom padu u igri bila je i loša igra naših vanjskih igrača. Naime, u prvom dijelu prednost od osam razlike stekli smo zahvaljujući izvrsnima Džombi i Kalebu koji su zajedno postigli 10 golova. Njima su se pridružili Vori i Šprem, svaki s jednim pogotkom. Naši vanjski igrači bili su samo dodavači, a Petar Metličić nije uputio niti jedan šut na gol.

Početak drugog poluvremena donio nam je nadu da su stvari napokon sjele na svoje mjesto. Nakon nekoliko minuta igre došli smo do vodstva od 5 razlike, raspucao se Blaženko Lacković, bio je dobar i Kaleb, no ta prednost se brzo istopila.

Červar je pokušavao pronaći igrača koji će zamijeniti danas indisponiranog Balića, no niti Goluža nije bio na visini zadatka. Hrvatski izbornik mijenjao je i vratare, ali Šola i Losert nisu imali svoj dan, iako je Losert obranio nekoliko teških lopti tijekom utakmice, a u završnici je također imao nekoliko dobrih obrana.

U 48. minuti susreta Koreja je izjednačila rezultat, a nekoliko minuta kasnije i došla do vodstva od 2 razlike. Njihov vratar Han zaključao je svoja vrata, ali protiv Lackovića i Džombe nije mogao. Lacković je pogotkom za izjednačenje osvijetlio obraz našim vanjskim pucačima, a danas fenomenalni Džomba s dva je pogotka doveo Hrvatsku do dva gola prednosti.

Sudili su Bord i Buy iz Francuske.


HRVATSKA: - Losert, Šola, Kaleb 7, Balić 4, Lacković 4, Zrnić, Vori 4, Dominiković, Džomba 9 (1), Vuković, Goluža, Šprem 1, Špoljarić, Metličić.

JUŽNA KOREJA
: - Han, Kim Tea 1, Kim Sung 2, Yoon Min 1, Lim 1, Choi, Park, Lee Chang, Yoon, Park Min, Lee Tea Young Kyung 8 (5), Lee Tea Young 7, Lee Jae Woo 2, Ji, Paek 4.

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Južna Koreja 6 (5)

ISKLJUČENJA:
Hrvatska 12 minuta, Južna Koreja 6 minuta

Izjave nakon utakmice:

"Mi smo u četvrtfinalu. Cilj je ostvaren. Dokazali smo da i kad spavamo pobjeđujemo. Imamo stotinu problema, ali se ne damo. Situacija je sada posve u našu korist i imamo mogućnost biranja protivnika za četvrtfinale", izjavio je Červar.
"Pobijedili smo teško, a mislim da je ključ pobjede bio u tome što smo odvojili njihove vanjske igrače od crte. Nisam se uplašio kada smo pet minuta prije kraja gubili s dva razlike jer sam znao da smo kvalitetniji od Južnokoreanaca. Uostalom, ja sam i prije turnira rekao da ćemo ih sve pojesti ", kazao je Nikša Kaleb.

Zadovoljan je bio i Mirza Džomba: "Sa Južnokoreancima je uvijek teško igrati, ali mislim da su oni ipak imali respekt prema nama, svjetskim prvacima. Za mene je sasvim normalno da smo pali u drugom poluvremenu, jer oni trče cijelu utakmicu i odigravaju vrlo brzo, a mi godinama igramo polako oko zone".


Pero Metličić pohvalio je igru u obrani u prvom poluvremenu: "Mislim da smo odigrali dobro, oni su se vratili zahvaljujući njihovu vrataru koji je obranio sedam-osam udaraca. Odigrali smo vrlo pametno i u obrani i u napadu, obrana je bila fenomenalna u prvom poluvremenu, a to je bilo bitno, jer su Južnokoreanci napadačka momčad. Dokazali smo da imamo i glavu i rep".

Naši rukometaši susret su započeli odlično. Nakon početnog odmjeravanja snaga i rezultata 2:2 u prvih par minuta, krenuo je uragan naših. Ono što obično Korejanci rade drugima, naši su u prvih 10 minuta napravili njima. Od 5 naših golova čak četiri su bila iz kontri. Korejski trener pri rezultatu 6:2 za naše pozvao je time, no ni to Koreancima nije pomoglo da zaustave Džombu i Kaleba.

Venio Losert utakmicu je započeo odlično, Červar nije pogriješio što ga je pozvao iako nas je malo začudila odluka da je Losert dobio prednost nad Šolom i Matoševićem.

Tek u 14 minuti Hrvatska je postigla svoj drugi gol nakon organiziranog napada, svi golovi do tada padali su iz kontri i polukontri. Naši su tada malo smirili igru, ali Koreanci su i dalje bili neprepoznatljivi, bolje reći nemoćni.

U 15 minuti naši su vodili 10:2. Prvu kontru inače brzi Koreanci su imali tek u 17 minuti, Losert nije mogao učiniti ništa. Mirza Džomba u prvih je 20 minuta postigao čak 6 golova.

Od 18. minute igralo se gol za gol, Koreanci su se malo razbudili, naši su počeli gubiti lopte. A Koreanci su polako počeli dostizati našu prednost od 8 razlike. U 26 minuti susreta rezultat je bio 12:8 za naše. Lino Červar tada je pozvao time, no naši igrači već su bodove protiv Koreanaca spremili u džep što su ovi iskoristili.

U 27. minuti isključen je bio Nikša Kaleb, a samo 30-ak sekundi kasnije dvije minute kazne dobio je i Metličić. Koreanci su tada zabili i sedmerac, a naši s četiri igrača gube loptu u napadu. Koreanci su se vratili u igru i rezultat je minutu prije kraja poluvremena bio 12:10.

Nevjerojatno, u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena naši nisu postigli niti jedan pogodak, a tijekom prvih 30 minuta Hrvatska nije postigla niti jedan pogodak s vanjskih pozicija.

No to nas ne iznenađuje. Više se ne ni ne sjećamo kada su naši uspjeli zadržati vodstvo i mirno priveli utakmicu kraju. Tada ne bi bilo zanimljivo, zar ne?

Drugo poluvrijeme
Već u prvoj minuti drugo poluvremena Ivano Balić prekinuo je 10 minuta sušne igre naših, a već u idućem napadu Lacković je postigao prvi gol na utakmici s naše vanjske pozicije. Metličić je zaradio dvije minute kazne. Rezultat u 6. minuti drugog poluvremena bio je 18:13, a naši su uspjeli zabiti dva pogotka s igračem manje. U istoj minuti prvo isključenje imali su i Koreanci.

Červar umjesto Loserta na vrata šalje Vladu Šolu, koji krivo baca kontru, pa Koreanci smanjuju vodstvo naši na 20:16. U prvih 10 minuta izvrsno su raspoloženi Nikša Kaleb i Blaženko Lacković.

Dvije minute isključenja zaradio je Ivano Balić, i u tom periodu Koreanci dolaze na dva gola zaostatka. Čim se vratio u igru Ivano Balić gubi loptu u napadu i Koreanci dolaze u priliku da smanje vodstvo naših na samo jedan pogodak zaostatka. Srećom, vratnica spašava naše, a u idućem napadu Lacković pronalazi Vorija koji zabija za 22:19.

Rukometaši Koreje u 15.minuti drugog poluvremena imali su priliku za izjednačenje, no napokon su i naši vratari nešto obranili u drugom poluvremenu. Rezultat je ostao 22:21, a Džomba u idućem napadu postiže pogodak iz ne baš lagane pozicije.

U 48. minuti, nakon pogreške Ivana Balića, Koreanci su izjednačili 23:23. Lackovićev udarac obranio je korejski vratar, i Koreanci imaju priliku povesti, prvi put nakon početnog vodstva od 2:1. Sedmerac za Koreju zabija Yoon, Metličić promašuje u napadu i Koreanci imaju šansu povesti s dva pogotka prednosti. Dominiković radi prekršaj za dvije minute isključenja. Ali Losert ne da da Koreanci povedu s dva razlike. S igračem manje Hrvatska ima napad, a Koreanci drže flastera na Baliću. Kaleb promašuje i Koreja dolazi do 25:23.

Nakon pogotka Vorija i obrane Loserta Hrvatska ide po izjednačenje u 53. minuti susreta. Koreja ima dva igrača manje, i Kaleb ne uspijeva pronaći put do mreže. Razbranio se korejski vratar. Koreanci promašuju u napadu, a Balićev šut ponovo brani korejski vratar. Primamo gol s dva igrača manje, Koreja vodi 26:25. Han ponovo brani udarac Džombe.

U 56. minuti Lacković pogađa za 26:26. Losert brani, a Džomba iz konter Hrvatsku dovodi u vodstvo 27:26. Koreanci su tražili time.

Nikša Kaleb krade loptu Koreancima, baca kontru Džombi koji zabija za dva pogotka prednosti.

Najbolji korejski igrač iz sedmerca pogađa vratnicu i Hrvatska ima priliku povesti s tri pogotka prednosti. Lino Červar zove time.

Losert izvrsno brani u 59. minuti, a Vori pogađa za 29:26.

A.H.

Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više