Hrvatski rukometaši u polufinalu!

HRVATSKA je u polufinalu! Iako je Grčka sredinom drugog dijela zaprijetila, naši su utakmicu rutinirano priveli kraju za konačnih 33:27. Sljedeći na meniju su Mađari.

Naši rukometaši su opravdali ulogu favorita. Grčka je jednostavno rečeno lošija momčad od naše. Kao i obično, ni u ovoj utakmici nije moglo proći bez malo straha i nervoze.

Ključ pobjede je bio u rukama vratara i Mirze Džombe (11 pogodaka). Losert u prvom i Šola u drugom dijelu zaustavljali su ono što bi obrana povremeno propustila. Hrvatski napad i kontra funkcionirali su odlično.

Malu sjenu na sve može baciti opuštanje sredinom drugog poluvremena kada su Grci počeli dostizati našu prednost. Imali su čak i dvije prigode da dođu do samo četiri gola zaostatka (55. minuta), no pribranost naših igrača vratila je stvari na svoje mjesto.

Polufinale s Mađarskom je na rasporedu u petak poslijepodne. 

Grci su nakon naše dvije olako izgubljene lopte smanjili na 3:2, a Vori je promašio zicer kod 4:3 za Hrvatsku. Bilo je to u 7. minuti.

Nakon 4:4 događa se ista stvar kao kod 0:0. Naši ulaze u seriju i vraćaju na tri razlike u 10. minuti.

U 14. minuti pet razlike za Hrvatsku. Lacković se diže i zabija svoj prvi gol, zatim Džomba iz kontre, i već je bilo lijepih 10:5.

Nakon 20 minuta igre bilo je jasno da Grčka ne može parirati Hrvatskoj ako naši igraju na razini dosadašnjih atenskih utakmica. Semafor je to dokazivao: 14:7! Grcima je od šestog do sedmog pogotka prošlo čak devet minuta.

Domaćini su bili nemoćni u napadu, a ono što bi prošlo, zaustavio bi Losert. S druge strane, Hrvatska je uglavnom sa krila i preko Vorija bez problema punila grčku mrežu.

Pred kraj prvog poluvremena Červar poziva time-out isključivo da igrači uhvate daha. Nakon toga se rezultat ubrzo penje na 19:9 za Hrvatsku.

Dva primljena zgoditka na samom kraju prvog dijela za nas nisu izgledali opasno. Uistinu smo igrali tako dobro da je rukometni svijet mogao učiti od nas.

U 4. minuti drugog dijela već je bilo deset razlike za Hrvatsku. Kontra u izvedbi Vori - Džomba za Mirzin deseti gol!

U 37. minuti Šola drugom obranom sedmerca dokazuje da Červar uistinu ne mora brinuti tko će stajati među vratnicama.

Show Vlade Šole se nastavio. Nakon trećeg obranjenog sedmerca u 40. minuti, te još nekoliko skinutih zicera, i Grci su morali zapljeskati crvenokosom.

I onda je uslijedio psihološki pad naše momčadi, prestale su lopte prema Voriju, a Grčka je počela igrati pokretljiviju obranu, te je postala preciznija u napadu. To se već primijetilo kod 23:14. Ubrzo su Grci stigli na -6, a Balić je nakon Červarovog time-outa vratio na 24:17.

U 18. minuti drugog dijela, pri rezultatu 25:19 za Hrvatsku, Grčka ima napad za -5, ali greška u koracima omogućila je našim rukometašima da iz idućeg napada povećaju rezultat na 26:20.

U drugom dijelu se razigrao Alvanos i u 50. minuti postigao svoj šesti gol.

Grčki Srbin Živulović je u 54. minuti smanjio na opasnih -5 za Hrvatsku, da bi Šola fenomenalnom obranom spasio da Grci ne dođu na četiri gola zaostatka.

Hrvatska opet ubacuje u višu brzinu i ne dopušta Grčkoj da se do kraja razmaše. Spektakularan je bio gol Nikše Kaleba za konačnih 33:27.

DVORANA: Faliro Sports Pavillion

GLEDATELJA: 6000

SUCI: Ullrich i Lemme (Njemačka)

Isključenja
Hrvatska: -
Grčka: 4 min.

Sedmerci
Hrvatska: 5 (5)
Grčka: 8 (4)

Hrvatska
Losert, Šola, Kaleb (3), Balić (8), Lacković (2), Zrnić, Vori (5), Dominiković (1), Džomba (11), Vuković, Goluža, Šprem, Špoljarić, Metličić (3).
Izbornik: Lino Červar

Grčka
Chrysopoulos, Kaffatos, Balomenos (6), Troupis, Grammatikos (4), Alvanos (6), Zaravinas, Chatsatourian (2), Voglis, Karypidis (3), Tzimourtos (2), Chalkidis (2), Kokolodimitrakis (1), Zivoulovic (1).
Izbornik: Ulf Schefvert

Izjave nakon utakmice:

Lino Červar: "U drugom poluvremenu smo malo popustili kao da je utakmica bila gotova. Moramo igrati strpljivo do kraja, jedino tako se osvajaju medalje. Jako smo zadovoljni, ali tu ne staju naše ambicije, imamo dvije šanse za medalju. Čestitao bih igračima. Sad se moramo odmoriti, imamo vremena, analizirat ćemo Mađare. Pobijedili smo ih već, sad je novi dan i sve počinje ispočetka. Moramo se dobro koncentrirati. Mislim da igramo neki drugi rukomet, lijep i atraktivan, pravo uživanje. To je zasluga igrača, tako treba i dalje, ali treba ostati koncentriran do kraja."

Igor Vori: "Ušao sam u utakmicu previše nervozno, cijeli dan sam je previše očekivao. Vidi se da smo ekipa, svatko može zabiti u svakom trenutku. Ovo nam je prvi put, meni i Baliću, da zajedno igramo malo dulje. Sad smo se konačno malo našli, nadam se da ćemo biti i bolji."

Mirza Džomba: "Mislio sam da će Koreja proći četvrtfinale. Mađarska se pokazala iskusnijom i boljom ekipom. Imali smo relativno lak otpor u četvrtfinalu, Grci nisu pokazali previše. Sad idemo na Mađare, to će biti ozbiljnija i teža utakmica, samim tim što je u igri sigurna medalja, ali znamo njihove igrače. Idemo po to zlato, možda je glupo to sada reći, ali stvarno mislim da to možemo. Prošli smo to četvrtfinale, pokazali smo dosta fizičke snage, idemo dalje."

Četvrtfinale:
Južna Koreja - Mađarska (25:30), Grčka - Hrvatska (27:33), Španjolska - Njemačka (18:30h), Francuska - Rusija (20:30h).

Parovi polufinala:
Mađarska - Hrvatska
Španjolska/Njemačka - Francuska/Rusija.

Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više