"Hrvatski rukometaši uzor su mojim igračima"

DOK JE cijela Hrvatska, od Zagreba preko Rijeke, pa sve do Dubrovnika dočekivala svjetske vaterpolske prvake, u metropoli su se tiho okupili još jedni zlatni momci. Prvi puta nakon "neuspjeha" na SP-u u Njemačkoj, Lino Červar i njegova rukometna družina tražit će nove pobjede. I udariti temelje za prvenstva koja ih čekaju, od EP-a u Norveškoj do, nadamo se, Igara u Pekingu. 

Rukometaši su, nakon okupljanja i treninga u metropoli odmah krenuli za Sarajevo, gdje ih u srijedu s početkom u 17 sati čeka prijateljski susret s reprezentacijom BiH. Dan kasnije, u Ljubuškom će, na radost tamošnjih poklonika rukometa, dvije zaista prijateljske reprezentacije odigrati svojevrsni uzvrat. 

S Červarom su za Sarajevo krenuli Alilović, Losert, Anušić, Špoljarić, Šprem, Ninčević, Zrnić, Vori, Jerković, Džomba, Vuković, Metličić, T.Valčić, Vukas i Buntić. Renato Sulić navratio je tek kako bi pozdravio suigrače, ozljeda koljena zahtijeva terapiju koju će do kraja odraditi u Celju, a načet je i dio Zagrebove momčadi, koja je pretrpjela makljažu u Leonu (Duvnjak, Bićanić). Koljeno liječi i naš finalist Lige prvaka Blaženko Lacković, a na lijevom krilu neće biti ni Nikše Kaleba. 

Također, zbog klupskih obveza Sarajevo će propustiti Balić i Dominiković, ali osovina San Antonio Portlanda nakon utakmice španjolskog prvenstva odigrane u utorak navečer uputit će se direktno za Ljubuški i tamo se pridružiti ostatku delegacije.

Iako će ih na mini turneji publika dočekati kao u vlastitoj domovini, a u redovima domaćina pronaći će više prijatelja, nego istinskih suparnika, naši reprezentativci poručuju da neće imati milosti.

"Iako su utakmice prijateljske, gledateljima ćemo pružiti odličan rukometni doživljaj. BiH će sigurno pokušati pobijediti, a i na nama je da se dokazujemo. Drago mi je što smo prva velika reprezentacija koja gostuje u Sarajevu u jednoj prijateljskoj utakmici. Ovo je za nas veliko priznanje, ali i obaveza da odigramo kvalitetno." - po dolasku u Sarajevo, kazao je pakleni kapetan Pero Metličić.

"Drago mi je da smo nakon rata prvi put u Sarajevu i to je za nas veliki doživljaj. Zahvaljujem se Rukometnom savezu BiH na dočeku i cijeloj javnosti na interesu za ove dvije prijateljske utakmice. Vidim da se BiH rukomet vraća na velika vrata i da je posebno u klupskom rukometu ostvaren veliki pomak, što mi je izuzetno drago i uvjeren sam da će se BiH uskoro priključiti najkvalitetnijim reprezentacijama u svijetu." - riječi hvale, koje prenosi portal Sportin.ba uputio je izbornik Lino Červar, na što njegov kolega po struci, prvi strateg BiH reprezentacije Halid Demirović, nije ostao dužan:

"Hrvatska je svjetska velesila, igraju možda i najbolji rukomet, a hrvatski reprezentativci su mnogim mojim igračima uzor. Očekujem istinski praznik rukometa i pune tribine dvorane Zetra. Mi smo u jednom stvaranju reprezentacije i nadam se da ćemo ubrzo biti rame uz rame s velikim europskim selekcijama."

U olimpijskoj dvorani Zetra naše zlatne rukometaše prema procjenama, dočekat će čak deset tisuća gledatelja...

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više