Hrvatski skijaš trkač suspendiran zbog dopinga?

HRVATSKI skijaš trkač Alen Abramović ne smije nastupiti u nedjeljnoj dohvatnoj utrci na 30 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu zbog povišenog hemoglobina u krvi.

Abramović je jedan od 12 natjecatelja kojima je kao mjera opreza zabranjen nastup u razdoblju od 10. do 14. veljače zbog povišenog hemoglobina. On će ponovno biti testiran u utorak 14. veljače, te ukoliko će ponovno imati previše crvenih krvnih zrnaca uslijedit će suspenzija.

"Alenov nalaz posljedica je treninga na velikoj nadmorskoj visini, a nikako uzimanja dopinga i to je normalna pojava u sportovima u kojima je potrebna velika izdržljivost. Uvjerena sam da će drugi test koji će biti obavljen u utorak biti negativan", izjavila je glavna doktorica hrvatske olimpijske delegacije u Torinu Nataša Desnica.

Osim Abramovića, do utorka je nastup zabranjen za još 11 natjecatelja u skijaškom trčanju.

Ujutro je povišen hemoglobin bio otkriven kod Njemice Evi Sachenbacher, Kanađanina Seana Crooksa, Bjelorusa Sergeja Dalidoviča i Aleksandra Lacukina, Francuza Jean-Marca Gaillarda, Amerikanaca Leif Zimmermann i Kikkana Randala, te Ruskinje Natalije Matvejeve, dok su popodne uz Abramovića zabranu dobili Rusi Pavel Korosteljev i Nikolaj Pankratov i Etiopljanin Robel Teklemariam.

Teichmann zbog ozljede neće nastupiti

Njemački skijaštrkač Axel Teichmann, pobjednik prošlosezonskog Svjetskog kupa, zbog infekcije noge neće nastupiti niti u jednoj utrci na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu.

"Došlo je do upale i Axel će morati na operaciju tako da od njegova nastupa neće biti ništa", razočaran je glavni trener njemačke nordijske reprezentacije Jochen Behle.

Pročitajte više