HRVATSKI WIMBLEDON Čilić razbio 19. tenisača svijeta i prošao u četvrtfinale

Foto: Getty Images / Guliver Image, Montaža: Index

HRVATSKA je u drugi tjedan Wimbledona ušla s najviše predstavnika, nevjerojatnih osam tenisačica i tenisača, više nego što ih imaju velesile SAD, Velika Britanija, Španjolska i Australija.

Svi predstavnici Hrvatske danas su igrali mečeve za četvrtfinale, ali uspješni su bili samo Marin Čilić i Mate Pavić. Ana Konjuh i Petra Martić su, nažalost, ispale.

U igri su još Nikola Mektić i Franko Škugor koji igraju za četvrtfinale od 16:45.

Čilić četvrti put zaredom u četvrtfinalu

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić četvrtu godinu zaredom stigao je do četvrtfinala Wimbledona, nakon što je u ponedjeljak u odličnoj predstavi svladao 18. nositelja, Španjolca Roberta Bautistu Aguta sa 6-2, 6-2, 6-2 za sat i 40 minuta igre.

Marin je na drugom Grand Slam turniru zaredom, a prvi put u Wimbledonu, do četvrtfinala stigao bez izgubljenog seta, odigravši protiv Bautiste Aguta najuvjerljiviji meč na ovogodišnjem turniru u All England Clubu.

Španjolac je bio ravnopravan samo do trenutka kad je prvi put izgubio servis, u petom gemu meča, i nakon što u sljedećoj igri nije uspio iskoristiti dvije prilike za izjednačnje na 3-3. Umjesto toga, Marin je otišao na 4-2, a dva gema kasnije stigao do prvog seta.

Drugi i treći set bili su kopija jedan drugoga, s jedinom razlikom, što je Španjolac u drugom setu pri zaostatku 1-4 uspio vratiti jedan 'break'. Bio je to jedini Čilićev izgubljeni servis u meču, ali je na njega već u sljedećem gemu odgovorio novim 'breakom'.


U trećem setu je Španjolac bio ptpuno nemoćan. S još dva 'breaka' i za točno 100 minuta igre, Čilić je slavio sa 6-2, 6-2, 6-2 te tako postao prvim četvrtfinalistom na ovogodišnjem Wimbledonu.

Čilić će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika dvoboja između Španjolca Rafaela Nadala i Luksemburžanina Gillesa Mullera. Marin je Nadala uspio pobijediti jednom u pet mečeva, na tvrdoj podlozi u Pekingu 2009. godine, dok je Gillesa Mullera svladao u oba navrata kad su se susreli, a posljednji put prije tri tjedna u polufinalu turnira u Queen's Clubu.

Čilić - Bautista 6:2, 6:2, 6:2

Pavić ostvario rezultat karijere u Wimbledonu

Mate Pavić i austrijski tenisač Oliver Marach probili su se u četvrtfinale muških parova na Wimbledonu, gdje su u osmini finala svladali britanski dvojac Clarke - Willis sa 6-3, 6-4, 7-6 (3), dok su Ivan Dodig sa Španjolcem Marcelom Granollers-Pujolom te Antonio Šančić s Francuzom Hugom Nysom završili svoj put u All England Clubu.

Šesti nositelji Dodig i Granollers-Puyol poraženi su u pet setova 6-2, 3-6, 4-6, 7-6 (7), 3-6 od američko-novozelandskog para Harrison - Venus, dok su Samoborac Antonio Šančić i Francuz Nysom izgubili od prvih nositelja Finca Kontinena i Australca Peersa sa 3-6, 6-3, 1-6, 4-6.

Splićaninu Paviću ovo je prvo četvrtfinale u seniorskoj konkurenciji na Grand Slam turnirima, dok je Marach po sedmi put u četvrtfinalu, a samo jednom je otišao korak dalje, do polufinala Australian Opena 2009. Mate Pavić je 2011. godine osvojio turnir parova u Wimbledonu, ali u juniorskoj konkurenciji.

Pavić i Marach u četvrtfinalu čekaju bolje iz dvoboja poljsko-bjeloruske kombinacije Matkowski - Mirnji i američko-novozelandskog para Monroe - Sitak.

Martić - Ribarikova 4:6, 6:2, 3:6

>> Kraj fantastične serije: Petra Martić se oprostila od Wimbledona

Konjuh - V. Williams 3:6, 2:6

>> Venus Williams u sat vremena izbacila Anu Konjuh

Pavić/Marach - Clarke/Wilis 6:3, 6:4. 7:6

Šančić/ Nys - Kontinen/Peers 3:6, 6:3, 1:6, 4:6

Antonio Šančić zajedno s partnerom Nysom ispao je nakon što su pružili sjajan otpor najboljem paru svijeta Kontinen/Peers, 3:6, 6:3, 1:6, 4:6

 

Nema dobrih vijesti ni od Dodiga. Izgubio je treći set. On i Granollers zaostaju 1:2. 

Nažalost, Martić po tko zna koji put gubi servis i Ribarikova ima ogromnu prednost u zadnjem setu, 5:2.

Nastavlja se drama na susretu Petre Martić. Osvojila je maratonski gem, koji je trajao osam minuta i izjednačila na 2:2. Veliki povratak nakon jednako takvog zaostatka u ključnom setu. 

Nizom dvostrukih servis grešaka, Šančić i Nys gube treći set 1:6.

14:10 sati. Na centralnom terenu upravo je počeo šlager, peterostruka pobjednica Venus Wiilliams (37) protiv gotovo duplo mlađe Ane Konjuh. Kada je ova sestra Williams debitirala u Wimbledonu (1997.), Konjuh se nije ni rodila. 

Nažalost, Martić na početku trećeg seta nije napravila ono što je uspjela u prva dva - uzela servis Ribarikovoj. Upravo suprotno, Slovakinja je brejknula našu tenisačicu i vodi 2:0. Velika prednost u odlučujućem setu, ali previše puta joj je Martić uzela servis da bi ovo proglasili gotovim mečom. 

Antonio Šančić nastavlja briljirati na prvom Grand Slamu karijere. Nakon što je u paru izbacio Nestora, osmerostrukog osvajača četiri velika turnira, sada je prvo uzeo servis, a onda i set najboljem svjetskom paru!

Napokon je zadržala svoj servis i povela 4:2, da bi ga još jednom uzela Ribarkovoj. Vodi 5:2.

Ali, Martić i dalje potvrđuje da bolje igra na servis suparnice nego vlasitit. Opet ju je brejknula, 3:2!

Martić drugi set otvara identično prvom, uzimanjem servisa i zadržavanjem svog. Ali, nastavlja s lošim servisom, koji je obilježio drugi dio prvog seta Ribarikova kao i tada vraća servis i eto je od 0:2 na 2:2.

Nažalost, Martić je ispustila veliku prednost i prvi set, od 4:2 do 4:6, zbog lošeg drugog servisa i previše neforsiranih grešaka. Očit je psihološki pritisak što se našla na neoznačenom teritoriju - na oragu četvrtfinala najvećeg turnira.

Pavić je na pragu osvajanja prvog seta, ali njegov partner Marach dobio je lopticom u ono mjesto, gdje ga je pogodio suparnik Clarke. Jako boli i čeka se da dođe k sebi kako bi se nastavio meč.

Martić je odmah uzela servis suparnici, a brejk je potvrdila i na oba dva svoja kasnija servisa. Velika prednost za nju u prvom setu! Odmah nakon toga odlično spašava tri break lopte i zadržava vodstvo, 4:2.

Otvaraju Martić i trojka u paru

Petra Martić na terenu broj 18 u pojedinačnoj konkurenciji protiv 87. igračice svijeta Magdalene Ribarikove. Njoj je Martić sada prva susjeda na WTA ljestvici. Omišanka prvi put igra osminu finala Wimbledona, gdje potvrđuje da je ovog proljeća i ljeta u životnoj formi, što se uostalom vidi po njenom "kvantnom skoku" na WTA tablici; od 662. do 88. mjesta! Protiv Diyas je pokazala koliko je mentalno jaka jer nakon što je propustila set loptu, spasila je tri suparničine. Za četvrtfinale igra protiv suparnice koja je također u sjajnoj formi.

Ostali predstavnici Hrvatske koji počinju u isto vrijeme su u parovima; Šesti nositelji Dodig i Granollers protiv Harrisona i Venusa. Pavić i Marach (16. nositelji) protiv Clarkea i Willisa, a senzacionalni Antonio Šančić i Nys protiv prvih nositelja Kontinena i Peersa.
Totalni kaos vlada u Wimbledonu, previše je mečeva u isto vrijeme na jako malo prostora, ali na koje god igralište došli, naletjet ćete na nekoga s domovnicom u "All Croatian Clubu". Na snimci u ovom tweetu možete vidjeti zašto današnji dan u Wimbledonu zovu maničnI ponedjeljak.
Međutim, nije sve na Wimbledonu napeto i stresno. Tko ne bi poštovao ovu englesku tradiciju?
Današnji raspored nastupa hrvatskih tenisačica i tenisača u Wimbledonu:
 
Petra Martić - Magdalena Rybarikova, 12:30 sati, teren 18
Ana Konjuh - Venus Williams (14, središnji teren)
Marin Čilić - Roberto Bautista Agut (drugi meč od 12:30, teren 12)
Ivan Dodig/Marcel Granollers - Michael Venus/Ryan Harrison (12:30, teren 8)
Nikola Mektić/Franko Škugor - Sam Groth/Robert Lindstedt (treći meč od 12:30, teren 12)
Mate Pavić/Oliver Marach - Jay Clarke/Marcus Willis (12:30, teren 14)
Antonio Šančić/Hugo Nys - Henri Kontinen/John Peers (12:30, teren 16)
Ana Konjuh/Beatriz Haddad Maia - Hao-Ching Chan/Monica Niculescu (treći meč od 12:30, teren 16)
Mate Pavić/Ljudmila Kičenok - Raven Klaasen/Katarina Srebotnik (četvrti meč od 12:30, teren 17)

Pročitajte više