Hrvatskoj poziv za turnir u Litvi

ZORISLAV SREBRIĆ izvijestio je o zaključcima HNS-ova Izvršnog odbora nakon današnje sjednice, na kojoj se većinski pripremao teren za HNS-ovu skupštinu koja je na rasporedu 26. veljače. Na još jednom u nizu vijećanja naših nogometnih poglavica trebalo bi se razgovarati o uvijek aktualnim temama kao što su izmjene pravilnika o natjecanju, licenciranju ili registraciji igrača. Također, na usvajanje će se dati izvještaj o poslovanju HNS-a za razdoblje 2009./10. nakon što je odbor prihvatio izvješće komisije.

Glavni tajnik nije se razmetao ciframa, kao što je to bio slučaj s predsjednikom Vlatkom Markovićem za proteklo obračunsko razdoblje, već je samo poručio da je Savez poslovao u plusu, ali i "da su s obzirom na krizna vremena proglašene i neke antirecesijske mjere", o kojima također nije detaljno razglabao. Spomenuto je tek da će se snažnije djelovati na području marketinga kako bi utakmice hrvatske reprezentacije u nadolazećim kvalifikacijama bile što bolje posjećene. O HNL-u se u principu malo razgovaralo, osim o pitanju posljednjeg roka za licenciranje klubova koji je u mjesecu svibnju.

Tada će biti jasnije koliko će klubova ispuniti financijske i infrastrukturalne uvjete potrebne za natjecanje u najvišem nogometnom rangu, a shodno tome znat će se i koju ćemo ligu gledati iduće godine, odnosno s koliko klubova.

"Po prvi put smo dobili i izvješće revizijske kuće, s obzirom na to da je Skupština saveza donijela odluku da će se poslovanje nadzirati putem revizije", dodao je Srebrić.

Vlada i dalje drži HNS na stand byu

Kultna HNS-ova komisija za ozdravljenje hrvatskog nogometa trebala je zbog nezadržive lavine bankrota hrvatskih prvoligaša te prijedloga izmjena određenih odrednica Zakona o sportu (dio o privatizaciji) te Zakona o sprečavanju nereda na stadionima biti primljena u Vladu, ali HNS je i dalje na čekanju, dok je Vlada na čelu s Jadrankom Kosor zamolila za strpljenje.

Nastavio je glavni tajnik izlaganje osvrćući se na sastanak saveza regije na Bledu u organizaciji Uefe, gdje se, osim o financijskom fair playu (Platinijev naziv za stanje - potroši koliko zaradiš), razgovaralo i o zaštiti malodobnih igrača, pa se oni u buduće neće moći transferirati bez suglasnosti posebne komisije.

Svi koji smo preživjeli Cardiff, još ne vjerujemo da smo domaćini EP-a u futsalu

Također, Uefa je podržala prijedlog HNS-a da bude organizator EP-a u futsalu 2011. godine, no Srebrić je podsjetio:

"Svi mi koji smo doživjeli i preživjeli Cardiff, znamo da to ništa ne znači. Sve dok ne bude donesena konačna odluka 24. ožujka u Tel Avivu, ne može se smatrati da je taj prijedlog usvojen."

Iako je na bledskom sastanku otvoreno i pitanje regionalne lige, HNS se ograđuje, a iz njihova se stava može iščitati da nisu optimisti po pitanju nogometnog uskrsnuća bivše države.

"U zemljama Baltika, gdje takve lige imaju i veću tradiciju, nije se uspjelo, još kod njih nije ni bio sporan segment sigurnosti. Kod nas su upitne financije, stimulativno pitanje, zatim eventualni izlaz u europska natjecanja, termin lige te utjecaj na domaća natjecanja", jasan je Srebrić.

Hrvatska reprezentacija, izvijestio je glavni tajnik, definitivno će 19. svibnja igrati protiv Austrije u Klagenfurtu te protiv Walesa 23. svibnja kod kuće. Za iduće termine u svibnju stigla je ponuda odigravanja turnira u Litvi, na kojem bi, osim Hrvatske i domaćina, sudjelovali Bjelorusija te Azerbajdžan. Ukoliko se to ne realizira, a nakon povratka iz Londona o tome će odlučiti izbornik Slaven Bilić, ostaje otvoren termin 26. svibnja, gdje će se tražiti utakmica s nekom od baltičkih zemalja.

Pročitajte više