Hrvatskom dragulju u Lakersima pomaže legendarni australski Hrvat

Foto: Getty Images / Guliver Image

IVICA ZUBAC sprema se za drugu NBA sezonu u karijeri. Mladi 20-godišnji hrvatski košarkaš Lakersa borit će se za minute s centrima Brook Lopezom, te Andrew Bogutom. Bivši igrač Cibone i Mege nije se dobro pokazao tijekom ljetne lige, pa je trener Luke Walton morao reagirati nakon turnira u Las Vegasu.

"Bili smo razočarani, kao i on, pa smo morali sjesti i razgovarati. Poručili smo mu da se usredotoči na prehranu i poboljša mobilnost. Međutim, neko vrijeme nakon toga sve nas je iznenadio i ima osam posto tjelesne masti. Odmah smo uoči pomak i mogao je bolje ispratiti tempo igre", rekao je Walton.

Naravno, naporan rad isplatio se hrvatskom igraču, koji ne krije kako se sada osjeća puno bolje i da je spreman za novu sezonu. 

"Nisam bio frustriran, ali nisam bio sretan zbog loših nastupa. Ipak, znao sam kakav sam igrač, koliko mogu i kako pomoći momčadi. Radio sam na onim stvarima koje je trebalo poboljšati i to se isplatilo. Radio sam cijelo ljeto i osjećam se puno bolje", poručio je Zubac.

Dolazak Boguta promijenio je sve

Iskusni 32-godišnji Bogut i njegov dolazak u Lakerse  puno je pomogao Zupcu, koji od Australca, čiji su roditelji Hrvati, naučio puno i ima nekog s kim može razgovarati na hrvatskom, što mu puno pomaže u NBA ligi.

"Lopez je jedan od najboljih ofenzivaca lige i mnogo mogu naučiti od njega. Međutim, tu je Bogut koji mi puno pomaže. Govori hrvatski i lakše mi je uz njega. On posjeduje veliko iskustvo jedan je od najboljih obrambenih centara posljednjih godina u ligi. Jednostavno, nekad kad trener pokušava nešto objasniti Bogut mi na hrvatskom pojasni i to mi puno znači. Konačno imam ovdje nekog tko me razumije", otkrio je Zubac. 

Na ljestvici od jedan do deset Ivica je ocijenio Bogutov hrvatski jakom devetkom. No, na drugoj strani Andrew se ne slaže i otkriva kako mu se njegova obitelj često smije zbog siromašne hrvatske gramatike u njegovom govoru. 
 
"Moja gramatika je strašna, a njegov hrvatski odličan, ali me nekad ne razumije kao što bih želio. Ipak, koliko god mu mogu pomoći tu sam, to nije problem", rekao je Bogut.  
 
Zanimljivo, Zubac je imao svega osam godina kada je Bogut zaigrao za Milwaukee Bucks 2005. godine, a američki mediji se pitaju jesu li Lakersi svjesno doveli Boguta kao prevoditelja Zupcu i nekoga tko će mu pomoći da se još razvije i postane ono što trener Walton želi - oslonac momčadi u sezonama koje slijede. 
 

Pročitajte više