svjetsko prvenstvo u rukometu

Hrvatsku jedna pobjeda dijeli od cilja po koji je došla. Ali sada žele dalje

Foto: HRS

Sve o Svjetskom prvenstvu, rezultatima i analizama pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

PRVI DIO posla je gotov i savršeno je odrađen, Hrvatska je u glavnoj rundi Svjetskog rukometnog prvenstva. Dominirala je skupinom i prenosi maksimalna četiri boda u iduću fazu. Sad već možemo razmišljati i o većim stvarima, o borbi za medalju.

Za polufinale će se još trebati oznojiti, ali jedno od prva četiri mjesta u skupini gotovo je osigurano, može se potvrditi već pobjedom protiv Brazila (20. siječnja), što je važno jer prvih sedam reprezentacija s ovog SP-a izborit će kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

Postanu li svjetski prvaci, u Tokio će ići direktno, a na Olimpijske igre bez kvalifikacija plasirat će se i pobjednik Europskog prvenstva iduće godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Ostali će kvalifikacije igrati od 16. do 19. travnja, a po dvije najbolje momčadi s tri turnira ići će na OI.

A igračima će u slučaju plasmana među najboljih sedam na ovom SP-u pripasti i premije prema "cjeniku" Hrvatskog rukometnog saveza.

Plasmani na peto, šesto ili sedmo mjesto vrijede 50 tisuća eura. Premda bez medalje, četvrto mjesto osigurava 100 tisuća eura. Bronca jamči 200 tisuća eura, a srebro 300 tisuća. Zlatno odličje vrijedno je 450 tisuća eura. Sve su svote u bruto iznosu.

Rezultati by SofaScore

U drugi krug, koji se dijeli na dvije grupe, prenijela je maksimalna četiri boda, što je stavlja u odličan položaj, budući da nitko drugi u skupini nije prenio toliko. 

U našoj su skupini još Njemačka (3), Francuska (3), Španjolska (2) te Island (0) i Brazil (0).

Rezultati by SofaScore

U drugoj su grupi Danska (4) i Švedska (4), Norveška (2) i Mađarska (1) te Egipat (1) i Tunis (0).

Rezultati by SofaScore

Dvije najbolje plasirane reprezentacije po grupama proći će u polufinale 26. izdanja svjetske smotre. Polufinale je na rasporedu 25. siječnja u Hamburgu.

Trećeplasirane reprezentacije izborit će susret za peto mjesto (26. siječnja), a četvrtoplasirane selekcije za sedmo mjesto (26. siječnja), koje će biti vrlo važno jer prvih sedam reprezentacija osigurava nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Budući da je u grupnoj fazi već igrala sa Španjolskom i Islandom, Hrvatska će se u glavnoj rundi suprotstaviti Brazilu (20. siječnja u 18 sati), Njemačkoj (21. siječnja) i Francuskoj (23. siječnja). Utakmice više neće igrati u Münchenu, već u Kölnu.

Polufinalne utakmice na rasporedu su 25. siječnja u Hamburgu, a završnica Svjetskog prvenstva održat će se u danskom Herningu. I finale (17:30) i utakmica za treće mjesto (14:30) zakazani su za 27. siječnja.

Raspored Hrvatske u drugoj fazi:

Hrvatska - Brazil 20. siječnja, 18 sati

Hrvatska - Njemačka 21. siječnja, 20:30 sati

Hrvatska - Francuska 23. siječnja, 20.30 sati

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više