HULIGAN FATIH TERIM Turci ga potjerali jer je sa svojim gorilama premlatio vlasnika restorana

Foto: Getty Images/Guliver Image

SAMO mjesec i pol prije prebitnih utakmica protiv Ukrajine i Hrvatske, u turskom nogometu vlada potpuni kaos. Fatih Terim je jučer "sporazumno" otišao s klupe turske reprezentacije, a savez je u priopćenju naveo da je riječ o nenogometnim razlozima koje gospodin Terim mora riješiti.

"Za dobrobit reprezentacije i Fatiha Terima je najbolje da se raziđemo", stajalo je u priopćenju uz želje bivšem izborniku za puno uspjeha u daljnjem radu.

No, istina je puno drukčija. Šefovi turskog saveza nisu mu mogli oprostiti veliki skandal u koji se upleo, čak ni njemu, Fatihu Terimu, ocu turskog nogometa. Nakon što su raskinuli suradnju, turski mediji su otkrili filmski scenarij pravog razloga razlaza.

Terim je prije mjesec dana bio umiješan u neku gužvu u jednom restoranu u gradu Alcatiju na obali. Gužva je, pokazalo se, bila puno ozbiljnija. Naime, bivšem turskom izborniku požalili su se kćer i zet Ahmet Cetin, koji imaju restoran u Acatiju, da je vlasnik susjednog restorana Salehetin Aydogdu podigao zid i zagradio njihov lokal. Žalili su se "službenim" putevima, no državne službe nisu reagirali.

No, reagirao je Terim, koji je odlučio sam riješiti nesporazum. Prvo je navodno telefonski prijetio, ali Aydogdu se nije na to obazirao. Kad je vidio da je vrag odnio šalu, Terim je uzeo petoricu snagatora, upao u restoran i naredio da pretuku neposlušnog Aydogdua. Dečki su rasturili pola restorana, petero ljudi je završilo u bolnici, a Terim se poput filmskog "bad guya" povukao nakon samo nekoliko minuta da ga nitko ne vidi i uhvati.

Problem je što su ga snimile nadzorne kamere, a Terim se pravdao da se on kao glava obitelji mora brinuti za svoju djecu. Aydogdu ga je tužio, a savez mu je uručio otkaz, koji je, radi mira u kući, opisan kao sporazumni.

Fatih Terim je bog nogometa u Turskoj i jako je nekome morao stati na žulj da dobije otkaz. Svaki veći uspjeh turskog nogometa, poput Galatasarayeva osvajanja Kupa Uefe 2000. ili polufinala Eura 2008. godine, nosi njegov potpis, a po njemu su već nazvani neki stadioni u državi. Uvijek je bio glasan i neugodan, ali su svi drugi dosad šutjeli, osim Arde Turana.

Ponajbolji turski nogometaš odavno se posvađao s Terimom i zbog njega nije igrao za reprezentaciju. Sad, kad će momčad najvjerojatnije preuzeti Senol Gunes, mogao bi se vratiti što priželjkuju svi turski navijači.

Tako bi Turska u novom sastavu mogla dočekati utakmicu s Ukrajinom 2. i s Hrvatskom 5. rujna.

Pročitajte više