I Gospa je Torcida

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

ANTE ŽDERIĆ, svećenik u splitskoj župi Gospe Fatimske na Škrapama, komentirao je koreografiju koju su navijači Hajduka podigli prije utakmice Hajduk - Steaua (0:0) u Europa ligi. 

"Divna je i dojmljiva koreografija Torcide na splitskom Poljudu, kada je na početku utakmice prikazan lik Presvete Bogorodice, okružen svjetlima i bojama zastava Hrvatske i Vatikana. Natpis ispod – FIDELISSIMA ADVOCATA CROATIAE (NAJVJERNIJA ODVJETNICA HRVATSKE) – savršeno odgovara prikazanom tom koreografijom. To i jest časni naziv Majke Božje koji joj je dala Crkva u našem narodu. Torcida za prikazano zaslužuje svaku pohvalu i 'kapa do poda'! 

Ali… (uvijek postoji to – ali) Ukoliko je koreografija s Gospinim likom i natpisom njoj u čast motivirana samo traženjem pomoći s neba da Hajduk prođe dalje, računajući i na naklonost Majke Božje pred nadolazeći blagdan Velike Gospe, onda je to plitko poigravanje sa svetim. 

No, ukoliko bi članovi Torcide u ove dane iskrena srca pristupili ispovijedi, molitvi i euharistiji, i u tome ustrajali, onda bi koreografija s Poljuda bila nemjerljivo više od divne simbolike, koju ovako predstavlja. 

Dobri su to momci (i cure), ali sveti lik Majke Božje upravo poziva na preobrazbu srca koja počinje – kajanjem. Preobrazba srca vodi preobrazbi života. 

A Hajduk?! Pa Bože moj, i Gospa je Torcida!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.