I protiv Danske infarktni finiš za pobjedu

U UTAKMICI punoj velikih preokreta, Hrvatskoj je ponovno bio potreban infarktni finiš da dođe do pobjede. Pala je i Danska, a Hrvatska je pobjedom 26:25 osigurala drugi krug natjecanja.

Susret je odigran u dvorani Tivoli pred 5.000 gledatelja, a sudili su Vakula i Ljudovik (Ukrajina).

Bila je ovo druga pobjeda protiv Danaca u posljednjih godinu dana. Na SP-u u Portugalu dobili smo ih 33:27. Ovom pobjedom Hrvatska u drugi krug natjecanja prenosi maksimalnih četiri boda.

Početak utakmice protekao je u stilu - pogodak na pogodak, sve do 4-4 i prvog isključenja našeg igrača. Tada su se Danci odvojili na 7-4, a u 18. minuti imali su pet golova viška (11-6). Tada je na vratima Šola zamijenio Matoševića, a Hrvati su u silovitoj završnici napravili seriju 8-1 i na odmor otišli s prednošću 14-12.

Danski post nastavio se i u drugom poluvremenu. Ukupno 12 minuta nisu dali gol, pa su naši odmakli na 16-12, a u 38. minuti imamo najveću prednost na utakmici, 19-14.

No, Danci se nisu predavali i u 53. minuti došli su na samo pogodak manjka (22-23). Tada su Danci zaradili isključenje, a Vori je dva puta poentirao za 25-22. Tri minute prije kraja izgledalo je da imamo pobjedu u rukama, vodili smo 25-23 i imali igrača više. No, Goluža je promašio sedmerac, a Balić je poklonio jednu loptu i pola minute prije kraja susreta Danci su poravnali na 25-25.

No, kao i protiv Španjolske odluka je pala u posljednjim sekundama. Pet sekundi prije kraja Metličić je zabio za konačnih 26-25. Svakako treba pohvaliti vratara Šolu koji je skupio 13 obrana.


Sutra u posljednjem kolu B skupine Hrvatska igra protiv Portugala (18 sati).

"Pobjedom nad trećom reprezentacijom sa prošlog EP-a osigurali smo prolaz u drugi krug sa četiri boda. Za nju su zaslužni igrači, ali i naša divna publika. Sutra ću protiv Portugala odmarati igrače koji su podnijeli glavni teret u susretima protiv Španjolske i Danske", istaknuo je hrvatski izbornik Lino Červar.

Tijek utakmice

Nakon izjednačenog početka u prvih 10 minuta Danci preuzimaju igru svoje ruke i dolaze do 5 razlike. Katastrofalna obrana naših, samo jedna obrana Valtera Matoševića, te izgubljene lopte u napadu označili su hrvatsku igru u tom periodu. Danci su iskoristili svaku, i najmanju pogrešku naših i pretvarali je u pogodak. Iako se znalo kako je Danac Jeppesen vrlo opasan vanjski pucač, te kako mu se ne smije dozvoliti da puca, upravo on je doveo Dansku na 5 golova razlike s tri pogotka zaredom.

U 17. minuti susreta Danci su vodili 5 razlike i činilo se da će prvo poluvrijeme završiti s velikom prednošću za naše protivnke.

Červar je tada izvadio iz igre Sulića i Matoševića, te je uveo Vorija i Šolu. Od rezultata 11:6 za Dansku, s nekoliko Šolinih obrana, te golovima Balića, Kaleba, Lackovića i Vorija Hrvatska je izjednačila.

Naša obrana postala je nerješiv problem za Dance, pa su, uz Šoline obrane, Danci sve više promašivali. Uz to, danski pucači nisu imali nikakve šanse puknuti prema Šoli bez dodira s nekim od naših igrača. Većina njihovih šuteva završavala je u hrvatskom bloku, a ono što je prošlo zaustavio je Vlado Šola.


U napadu su bili izvrsni Balić i Lacković, koje danska obrana nije mogla zaustaviti.

Drugo poluvrijeme naši rukometaši započeli su izvrsno. Uz izvrsne obrane Šole te raspoložene Balića i Lackovića došli su do 5 razlike. Danski izbornik Winther promijenio je vratara, no ni to Dancima nije pomoglo. Nakon 45. minute naši su počeli jako padati u igri i Danci su to znali iskorisiti. Slijedila je serija Danaca u kojoj su došli na -1, 23:22.

Červar je tada, kao i u prvom poluvremenu, u igru uveo Vorija umjesto Sulića, čijim golovima je Hrvatska ponovo došla na 3 razlike.

Naša obrana nije fukcionirala kao krajem prvog i početkom durgog poluvremena, pa su danski pucači ponovo mogli prijetiti Šoli. Završnica utakmice ponovo je bila infarktna.

Dvije minute prije kraja imali smo 2 razlike, 25:23, a Danska je imala igrača manje. Danci su ipak uspjeli zabiti gol, preko Nielsena. U napadu je Balić, junak utakmice protiv Španolaca napravio probijanje, i dao Dancima šansu da izjednače u posljendjoj minuti utkamice što su oni iskorisitli. 30 sekundi prije kraja utakmice Hrvatska je išla u svoj posljednji napad.

Bilo je pitanje tko će preuzeti odgovornost za udarac na gol, jer je postojala mogućnost da brzi Danci u slučaju naše pogreške zabiju gol i pobijede.

No, Pero Metličić, koji danas nije imao svoj dan, prošao je dansku obranu i zabio za pobjedu Hravtske. 10 sekundi prije kraja Sulić je zaradio isključenje, a Danci su stigli uputiti još jedan šut prema golu koji je Šola obranio.

Info

HRVATSKA: Matošević, Šola, Kelentrić, Kaleb 3, Zrnić, Džomba 1, Sulić 1, Vori 3, Lacković 6, Valčić 1, Goluža 4, Balić 3, Špoljarić, Metličić 4, Vukas

DANSKA: Hvidt, Bruun, Bjerre, Nielsen 3, K.B. Jorgensen 3, Laen, L. Jorgensen, Jensen, Chistiansen 1, Boldsen 3, Snuchel, Knudsen 3, C. Jakobsen 1, Stryger 7, Hjermind, Jeppesen 3.

SEDMERCI: Hrvatska 4-5, Danska 1-2

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Danska 16 minuta.

Pročitajte više