I Toyota se povlači iz Formule 1

NAKON što se na kraju prošle sezone iz Formule 1 povukla Honda, čini se da svijet najelitnijeg automobilističkog natjecanja napušta i drugi japanski proizvođač.

Naime, više svjetskih medija u utorak navečer je donijelo vijest kako Toyota definitivno odlazi iz Formule 1, a službeno bi to trebalo biti objavljeno u srijedu.

Čelnici japanskog proizvođača automobila shvatili su kako u proračunu za 2010. nema dovoljno novca za financiranje F1 momčadi, a rješenje vide u povlačenju, o čemu se špekuliralo tjednima.

Toyota je ove sezone zauzela peto mjesto u poretku konstruktora u Svjetskom prvenstvu. Osvojila je 59.5 bodova, a najviše je tome pridonio Jarno Trulli (32.5 boda). Timo Glock je osvojio 24 boda, a nakon što se ozlijedio, završne je dvije utrke umjesto njega odradio Japanac Kamui Kobayashi koji je u Abu Dhabiju završio na šestom mjestu.

Brawn: Räikkönen nam je bio preskup

Jedno od najzanimljivijih pitanja u Formuli 1 nakon završetka sezone svakako je ono o budućnosti svjetskog prvaka iz 2007. godine Kimija Räikkönena.

Finac je, podsjetimo, raskinuo ugovor s Ferrarijem koji je na taj način otvorio mjesto za dvostrukog svjetskog prvaka Fernanda Alonsa, koji dolazi iz Renaulta.

Räikkönen se posljednjih tjedana povezivao s povratkom u McLaren, kao i odlaskom u Brawn GP, ali sada je izvjesno da od prelaska u momčad koja je ove sezone osvojila naslove u obje konkurencije  neće biti ništa.

"Räikkönen nam je bio preskup. Njegovi su menadžeri pregovarali kao da Kimi nije dobio nikakvu otpremninu od Ferrarija", izjavio je Ross Brawn za njemački magazin Auto, motor und Sport.

A u međuvremenu je Räikkönen dobio podršku tamo gdje ju je, vjerojatno, najmanje očekivao. Naime, Anthony Hamilton, otac svjetskog prvaka iz 2008. Lewisa Hamiltona, finskim je medijima izjavio kako je savjetovao čelnicima McLaren-Mercedesa da dovedu Kimija u momčad.

Priča je zanimljiva budući da su brojni mediji nagađali kako se upravo otac i sin Hamilton protive Räikkönenovu povratku u momčad iz koje je i prešao u Ferrari.

Pročitajte više