Ibrahimović: Ja sam s drugog planeta, a moja stopala su mi dala sve

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ gotovo se sigurno vraća u Milan, gdje će za početak potpisati ugovor na šest mjeseci, a moguće je i produženje suradnje na još godinu dana. Jedan od najboljih napadača u posljednjih 20 godina ne odustaje ni s 37 godina.

Tim povodom dao je intervju za BBC, u kojem je, naravno, u svom stilu pohvalno govorio o sebi u trećem licu. Počeo je s pričom o zabijanju golova, kojih je do sada u karijeri nakupio 443.

"Na samom početku nisu mi bili važni golovi, već driblinzi, tehnika... Ipak, u jednom sam trenutku shvatio i rekao si: 'Ovo je najveća razina, moraš zabijati jer si napadač. Ako to ne budeš radio, nećeš nikome biti potreban'", izjavio je Ibra, koji je tijekom bogate karijere igrao za Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, PSG, Manchester United i LA Galaxy.

U svojoj prvoj autobiografiji govorio je o tome kako je njegova karijera zapravo krenula od trenutka kada je stigao u Juventus. To je već bila ona najveća razina te je morao žestoko raditi i dokazivati se u momčadi punoj zvijezda. Na jednom od prvih treninga posvađao se s Vieirom, dok je Zebinu nokautirao nakon žestokog starta braniča. Jako se bojao Fabija Capella, koji ga je često tjerao da gleda snimke Marca van Bastena.

"Od prvog dana je vikao na mene - Ibra! Momci iz mlađih kategorija su centrirali, a ja sam morao davati golove i golove na treninzima. Svakog dana po pola sata. Ponekad sam bio umoran, ali sam morao šutirati iznova i iznova. Na kraju sam postao stroj za golove. Posebno je u Italiji teško biti napadač jer su braniči taktički savršeni i morate biti pravi ako želite pronaći put do gola. To sam naučio kod Capella", otkrio je 37-godišnji Šveđanin.

Trenirao je sa samim nogometnim legendama, ali i igrao protiv njih.

"Imao sam na treningu ispred sebe Thurama i Cannavara, a onda me čekao Buffon. Ako njih dvojicu prođem, osjetim velik bol, a onda me čekao vratar kakav je Buffon. S druge strane, sjećam se Neste i Maldinija, a tu je bio i Dida, vratar svjetske klase. Protiv njih dobivate pola prilike na cijeloj utakmici i iz toga morate napraviti nešto."

Nakon Italije i Francuske uslijedio je odlazak u Manchester United. Mnogi su savjetovali Ibri da ne dolazi na Otok jer je pritisak velik, ali...

"Pričao sam s igračima i prijateljima koji poznaju Premier ligu i kojima vjerujem. Svi su mi govorili da ne idem tamo jer ako ne odigram dobro, ljudi će reći da je sve prije toga bilo beskorisno jer nisam uspio u Engleskoj. Ipak, izazov me privukao i dokazao sam tko sam i što sam. Svi su mislili da sam s 35 godina star, a ja sam učinio Premier ligu starom. Trebalo mi je tri mjeseca da uvjerim sve kakav sam igrač. Premier liga treba biti sretna što nisam došao 10 godina ranije jer bi to tek bila drukčija priča", rekao je Zlatan, koji je zabio 29 golova za Crvene vragove i stigao do naslova Europa lige, a onda se teško ozlijedio.

"Kada mi se to dogodilo, nisam shvatio kroz što prolazim jer nikada nisam bio teže ozlijeđen. Bio sam neslomljiv poput Supermana, nitko me nije mogao polomiti. Samo je Zlatan mogao ozlijediti Zlatana."

Nakon toga je odlučio otići u LA Galaxy i odmah pokazati kakva je klasa. Na kraju je zabio 22 gola u 27 mečeva.

"Dao sam im nešto što nikada nisu doživjeli. Za 10 minuta sam im pokazao tko sam u prvoj utakmici i odmah su shvatili da sam pravi poklon za njih", u svom stilu naglašava Ibra. 

Potom je nastavio o fotografiji svojih stopala koja stoji na zidu u njegovoj kući.

"Moja stopala su meni i mojoj obitelji dala sve što danas imamo. Ta dva stopala stvorila su sve, iako imam ružne palčeve, briga me. Imamo hranu zahvaljujući stopalima i trebamo ih ljubiti svakog dana. Naravno, šalim se malo. Također, supruga ne dozvoljava puno mojih fotografija u kući. Kaže kako me ima previše i da se dovoljno govori o meni pa joj je dosta što me gleda u realnom životu", otkrio je, a onda poentirao:

"Došao sam ovdje sa svog planeta Zlatan s nečim što nitko nije vidio i pokazao. Ja nisam kao ostali, ja sam drukčiji od svih."

Pročitajte više