HRVATSKA - ŠPANJOLSKA OD 16:30

Idemo po zlato!

Foto: HRS

HRVATSKA čeka čak deset godina finale i 15 godina na rukometno zlato. Izabranici Line Červara u nedjelju od 16:30 igraju protiv Španjolske. Mnogim hrvatskim rukometašima ovo je prvo finale velikog natjecanja i odmah mogu ispisati povijest.
 

To nije uspjela ni čudesna Balićeva generacija

Balić, Metličić, Lacković, Džomba, pa i generacije prije njih, rušili su sve pred sobom, no nikad nisu uspjeli osvojiti europsko zlato. To europsko zlato o kojem sanjamo jedina je medalja koja nedostaje hrvatskom rukometu.

Nakon drame protiv Njemačke sve je bilo jasno

Iako je drama protiv Njemačke bila samo priprema za Norvežane, već u toj utakmici hrvatski rukometaši su pokazali da su došli osvojiti zlato i da ih ne zanima ništa drugo. Dvoboj protiv Norveške nakon dva produžetka uveo nas je u to finale koje tek može postati povijesno ako stanemo na europski vrh. Igrači su išli preko granica ljudske izdržljivosti, nakon Musinog gola za finale svi su popadali po terenu. Prvi put su u karijeri igrali 80 minuta na jednoj utakmici, a to se ne viđa baš često u vrhunskom rukometu.
 

Riješili smo se tog Sagosena, a sad dolazi strašan stroj od igrača

Protiv Sagosena nismo mogli, zabio nam je deset golova, pokazao je da je jedan od najboljih rukometaša svijeta, a u finalu nas čeka Alex Dujšebajev, sin legendarnog Talanta. Najbolji strijelac Španjolske s 35 golova već je osvojio europsko zlato i to na Euru u Hrvatskoj prije dvije godine. Sjajan je igrač, često završava španjolske kontre, dobar je u obrani, a u igri jedan na jedan je u vrhu svjetskog rukometa. Španjolska je u nevjerojatnom uzletu i u zadnja dva Eura igra finale.

Španjolci su najstariji na Euru i nisu samo ovisni o Dujšebajevu

Španjolci u prosjeku imaju 30 godina i najstarija su momčad Eura. To je jedna od hrvatskih prednosti. Iskustvo je možda na španjolskoj strani, no momčadska igra, obrana i domaćinska atmosfera vodit će Hrvatsku do zlata.

Španjolska ne ovisi samo o Dujšebajevu. Iskusni Aguinagalde, Entrerrios, Canellas i društvo itekako mogu biti opasni, no imamo mi za njih spremno rješenje.

"Dušebajev igra odlično ovaj turnir, pogotovo prema naprijed. On je praktički njihova obrana. Ne smiješ povesti loptu jer odmah izlaze na tebe i to se praktički pretvara u 3-3. Morat ćemo se dobro pripremiti, to će biti jako važno", rekao je Duvnjak.
 

On je došao po to zlato i kako je krenuo, ništa ga ne može zaustaviti

Naravno, riječ je o Domagoju Duvnjaku. Duvnjak je igrač koji nikad nije podbacio ili kriminalno odigrao, no ono što pruža na ovom Euru je neviđeno. Igra obranu i napad na razini najboljeg igrača svijeta. Ni najveći svih vremena, Ivano Balić, nije uspio osvojiti zlato na europskom prvenstvu. Hrvatski rukomet ima sve moguće medalje, no nedostaje samo europsko zlato, a Duvnjak je rekao sebi - sada ili nikada. Takav je dojam ostavio svojom genijalnom igrom.
 

Samo ga emocije mogu pobijediti

 

Duvnjaku reprezentacija znači previše. Emocije su ga uspjele pobijediti i rasplakao se na terenu nakon Njemačke i Norveške. Vidio je tisuće navijača i svoje suigrače kako se vesele pa nije izdržao, pustio je suze radosnice i oduševio sve.

"Suze na kraju? To su suze radosnice, mislim da je cijela ekipa plakala", rekao je Duvnjak.

Hrvatska je ukupno osvojila 13 medalja na velikim natjecanjima. Od toga tri zlata, pet srebrnih medalja i pet bronci. Vrijeme je za to europsko zlato. Idemo, Hrvatska!

 

Pročitajte više