HNL

Pamić: Hajduk je izgubio LP kad je otjerao Burića, a Mamić je najbolji za Dinamo

Foto: Foto: Hina, Goran Kovacic/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

ČETVRTI poraz Hajduka u posljednjih pet utakmica, slavlje Osijeka na Poljudu i borba s Lokomotivom za Ligu prvaka, turbulencije na Poljudu i najava odlaska Uprave iz kluba, a potom i smjena na klupi Dinama, gdje je šef struke Zoran Mamić postavio sam sebe. Iza nas je buran tjedan u hrvatskom nogometu koji za Index rekapitulira Igor Pamić, ikona HNL-a, bivši igrač Dinama i trener Žminja, Istre, Karlovca, Dragovoljca i Kopera.

Tko će biti drugi u HNL-u i izboriti kvalifikacije za Ligu prvaka? Osijek ili Lokomotiva? 

Tipujem na Osijek. U postkorona fazi igraju najbolje, najuvjerljivije i natjecateljski za koplje iznad svih u HNL-u. Da je bilo pravde, igrali bi i finale Kupa. Igraju jako dobro i imaju sve u svojim rukama. No Lokomotiva je nezgodna i opasna. Najveće su iznenađenje, posebno što su u nastavak ušli kao peti i na njih nitko nije računao. Sjajna stvar za njih je što ne moraju biti opterećeni Kupom, jer se ono igra tek 1. kolovoza, dakle nakon kraja prvenstva. Spoj su odličnih mladih igrača i par iskusnih pojedinaca, imaju odličnog trenera i igraju za svoj gušt, bez ikakvog pritiska, a to zna biti ključna stvar. Ipak, mislim da će Osijek biti drugi.

Kako komentirate poziciju Hajduka na ljestvici?

U nastavku prvenstva pobijedili su samo doma Belupo i u Puli Istru, ali činjenično stanje je da ono što su prikazali ne zaslužuje tri boda. Hajduk igra katastrofalno, nisam očekivao da mogu izgledati ovako loše. Ne razumijem što se u Splitu događa, imaju fantastičan klub s fenomenalnom tradicijom i najboljim navijačima. Koliko znam, igrači imaju odlične ugovore, dobro su plaćeni, no ovo što igraju je katastrofa. Mislim da su izgubili energiju smjenom Damira Burića. Ne shvaćam kako je nekome palo na pamet mijenjati trenera koji je nakon jako dugo vremena držao drugo mjesto. U kontekstu HNL-a to praktički znači da si prvak, jer je Dinamo u našim okvirima svijet za sebe.

Smatrate da je problem u novom treneru? 

"Prema mojim informacijama, nisu svi bili za smjenu Burića, ali netko je tako odlučio i ovo što sad gledamo su posljedice te odluke. Igrači mogu biti ovakvi ili onakvi, ali nisu glupi. Znaju da te smjene nisu normalne. Neki su se i pogubili. Izgubili su mir. Hajduk godinama mijenja trenere kao na traci, ali i Uprave, i sve oko kluba remeti mir te ruši atmosferu u klubu. Najlakše je s pozicije trenera prodavati maglu i lupati floskule kako ćemo igrati ofenzivno, napadački, atraktivno s puno golova. Rezultat je na kraju dana jedino mjerilo. Burić je imao rezultat, a oni su ga potjerali i tako su upropastili priliku za drugo mjesto i Ligu prvaka.

Igor Tudor obračunao se s kritičnim novinarima, smatrate li da je u pravu, kako komentirate taj potez?  

Svi treneri su na neki način tašti. Nije lako biti trener, svašta se mora progutati i istrpjeti, no za trenera je ključno da bude samokritičan. Ako daješ bombastične najave, a ne uspiješ u tome, onda moraš biti spreman prihvatiti i kritiku. Ono što je Tudor napravio nije bilo u redu. Novinar je tu da piše, navijači su da navijaju, a igrači da igraju. Zamislite kakav bi nogomet bio bez novinara ili navijača. Nogomet se ne igra samo za igrače i trenere.

Dinamo je novog trenera trpio jedva tri mjeseca. Što mislite o smjeni Igora Jovićevića?

Dinamo se jednom već opekao s Petevom. Vjerovali su mu do zadnjega iako mu je momčad dugo izgledala loše. Posljedica toga bio je debakl u Europi. Sad su vjerojatno odlučili puhati i na hladno jer Europa je pred vratima, ne žele se igrati i riskirati s Jovićevićem. Svatko tko je pogledao barem jednu utakmicu Dinama u posljednje vrijeme vidi koliko je to slabo, no treba reći i to da je odlaskom Olma momčad ostala bez duše i srca. Takav igrač se rijetko rađa i Bjelica je imao problem bez njega. Bez Olma to više nije to, no opet, nije mi jasno čija je ideja bila da Dinamo u nekoliko zadnjih utakmica toliko rotira i eksperimentira.

Kako komentirate potez Zorana Mamića koji je potjerao Igora Jovićevića i praktički sam sebe, kao šef struke odgovoran za sportski segment kluba, postavio na klupu Dinama?

Zoran je provjereni trener s rezultatima i iskustvom. U ovom trenutku smatram da je najbolje rješenje za momčad koja je u evidentnoj krizi.

Što mislite o načinu na koji Mamići vode Dinamo? 

Rezultat je nešto što pokriva sve. Vaše pitanje zahtijeva ozbiljnu diskusiju i oko te teme se u našoj javnosti godinama lome koplja. Rezoniram ovako: Hajduk i Dinamo su tradicionalno naša dva najveća kluba, ali u posljednjih 20 godina Dinamo je pobjegao jer Hajduk nema nekoga kao što je Zdravko Mamić. Znam da neke boli to, ali to je istina, to su fakti i činjenice. Zoranu ovo neće biti prvi trenerski mandat u Dinamu. U prvom je imao odlične rezultate, osvojio je naslov bez poraza, u Europi je pobijedio Arsenal i bio je konkurentan. Dinamo će uskoro igrati za Ligu prvaka, a to je ogroman ulog. Zoran poznaje momčad, savršeno zna stanje u ekipi i s trenerske strane mislim da je on najbolje rješenje. O svemu ostalom moglo bi se raspravljati danima.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više