ZLATKO VUJOVIĆ KOMENTIRA ZA INDEX

Igrači Hajduka su propast, boje se navijača jer nisu dali sve od sebe

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

PRED Hajdukom je razdoblje u kojem tri kola zaredom igra protiv Osijeka, Dinama i Rijeke. I umjesto da svi u klubu daju sve od sebe da to razdoblje dočekaju u što boljoj atmosferi, oni su si dopustili dva uzastopna poraza od Gorice.

Slabo su odigrali, nisu ušli ni u prvu ni u drugu utakmicu kako su trebali. Mislim da je sveukupno to bilo jako slabo. Imali su neki posjed, izgleda kao da svaki igrač treba taknuti loptu, a u zadnjih 20 metara nije se napravilo ništa, to je ogroman problem. Imamo napadača, ali nema nikoga tko je gladan, željan, na kojem vidiš da želi dati taj gol. Ništa mi više nije jasno...

Ova kriza je došla u nezgodnom razdoblju, slijede tri bitne utakmice i zato ne shvaćam... Slijede im bitne utakmice i umjesto da to odrade kako treba, podignu atmosferu i pokušaju se vratiti na vrh, oni tako slabo odigraju. Trebalo je iskoristiti to što Dinamo igra Ligu prvaka, ali opet od čitave priče nema ništa. 

Pustimo sad taktiku, zašto nema trke?

Između Hajduka i Dinama je ogromna razlika, i Dinamo bi trebao biti prvi, ali naš cilj mora biti da se ta borba vodi do zadnjeg kola, a ne da već na jesen znamo novog prvaka. Opet se sve svodi na onu "koliko para, toliko muzike". Imaš li novca, kupit ćeš kvalitetnije igrače.

Puno je igrača koji takoreći nemaju što tražiti u Hajduku. Naravno, ako se nema novca, moraš se krpati. Ali jedno mi nikako nije jasno - zašto se kod nekih ne vidi trka i borbenost? Pustimo sad taktiku, jer ako nema trke, onda znači da nema osnovne stvari. Vidim toliko grešaka u primanju i predaji, to je strašno. Obrana je doma dobra, ali vani izgleda slabo. Kod drugoga gola Gorice u subotu ide centaršut iz daljine i igrač ostane sam... Kako, tko je odgovoran? To se ne smije događati.

Najlakše je promijeniti trenera, ali to nije rješenje. I o njemu bi se mogle reći neke stvari, ali sad je to manje bitno. Ako je trener igraču dao neke upute, onda je na igraču da to i odradi, a ja to ne vidim, niti vidim ikakav karakter.

Strah proizlazi iz nespremnosti i psihičke labilnosti

Igrači općenito nisu dobro reagirali. Hajduk ima publiku i doma i u gostima i onda se dešava da ih nakon poraza navijači postroje. To igrači ne smiju sebi dozvoliti. Već neko vrijeme im se svašta viče, i onda se govori kako je na njima velik pritisak. Naravno da je pritisak, ali imali smo i mi dok smo igrali pritisak pa smo na pravi način reagirali u idućoj utakmici. Čak i ako bismo izgubili, publika bi prepoznala da smo dali sve od sebe, a ovi su igrači pod pritiskom potpuno potonuli, propali... I sad trener ispada glavni krivac.

Ako je igrač spreman, on se nema čega bojati. Bojiš se ako nisi spreman i ako si psihički labilan. U redu, izgubio si, zbog toga, toga i toga, nije problem. Ali nisi išao sto posto, a danas se nikoga ne može dobiti ako nisi išao sto posto. Olako oni to sve shvaćaju i općenito im je kvaliteta upitna.

Stranci lažu kad dođu i kažu da su čuli za Hajduk. Neka igraju djeca

Puno je i stranaca, oni ni ne znaju gdje su došli pa ih nije ni briga hoće li izgubiti ili dobiti. Nisam za to da se oni više dovode jer koštaju previše, a pružaju malo ili ništa. Lako što oni igraju, nego zbog njih neki drugi, domaći, sjede na klupi. Ako ćeš već dovoditi strance, kupi onda jednog ili dva prava, plati koliko treba, ali da se zna tko su. A ne ovako, dovesti njih tonu, pa ako pogodimo... Mi bivši igrači uvijek tupimo isto - ili ćeš biti pravi, ili nisi za Hajduk.

Vrhunac svega mi je kad stranac koji dođe na Poljud kaže da je čuo za Hajduk, gledao videa i to sve. Ma za što je on čuo, briga njega za Hajduk, nego je njemu ovdje dobro! Ali kad si već došao, pa nemoj me, momak, zafrkavat'! Prošao sam stotine utakmica, primio udaraca, ne možeš me prevariti. Ja tražim samo osnovnu stvar, i ne mogu to od tebe dobiti. Znači da ne možeš igrati za Hajduk, ne možeš! Gotovo! Igrat će djeca koja će koštati pet puta manje, ali koja su odrasla uz klub i koji im nešto i znači. Sve ovo je samo neka šminka.

Vidi se kad naš igrač s klupe uđe u igru koliko mu je stalo, naprimjer Teklić. Nije igrao puno, ali vidi se da hoće, da je spreman, odlučuje se na šut, preuzima odgovornost. Ako ne možeš to, nađi drugi klub i doviđenja. 

Ako će već mijenjati trenera, Kek je prava opcija

Trenera sada mogu i smijeniti, ali što se time dobije? Neka i igrači malo razmisle koliko je već trenera prošlo, a titule nema. Sramota! Trener ti treba dati upute, ali onda ti moraš na terenu biti gazda. Ako si fizički spreman i imaš kvalitetu, a valjda imaš jer si u Hajduku, ne treba tu puno filozofije. Sve je to meni previše nonšalantno, bez ikakve odgovornosti. 

Ne želim puno govoriti ni o ovom treneru ni o trenerima općenito, ne znam tko je sve dostupan ni s kim su sve u kontaktu. Tudor je već bio tu, a Kek je, recimo, dobra opcija. Malo govori, ali imam osjećaj da svi drhte i da treniraju sto posto. Zapravo, siguran sam u to. To se vidi i po njemu i po ekipi. Kad je vodio Rijeku, bio je odličan, ali mu je i momčad bila prava, da sad ne nabrajam igrače. I u Europi su dobro gurali, svi su s njime bili zadovoljni. Kek je pokazao da je gazda.

 

Pročitajte više