Igrači ozlijeđeni, a FIFA inzistira da se derbi igra radi TV prava

Foto: screenshot

Nevjerojatno, ali istinito - CONMEBOL (krovna kuća južnoameričkog nogometa) inzistira da se utakmica između River Platea i Boca Juniorsa odigra unatoč skandaloznom incidentu u kojem je ozlijeđen veći broj Bocinih igrača. Razlog za to je upravo skandalozan - TV prava. CONMEBOL je time jasno stavio kapital i materijalni interes ispred sigurnosti navijača, igrača i svih koji imaju veze s ovim susretom. Neposredno nakon toga oglasila se i FIFA te zaprijetila Boci izbacivanjem ako večeras odbije nastupiti. Razlog su, također, TV prava. 

 

Podsjećamo, navijači Rivera kamenjem i bocama gađali su autobus s gostujućim igračima, od kojih su neki ozlijeđeni, a gotovo svi prozori na busu su razbijeni. Uslijedili su žestoki neredi pred ulazom na stadion, gdje su pristalice Rivera suzavcem napali igrače. Bocin predsjednik jasno je rekao da njihovi igrači ni fizički ni emotivno nisu spremni za ovaj susret.

To podsjeća i na odluku UEFA-e koja je 1985. dopustila odigravanje utakmice finala Lige prvaka između Liverpoola i Juventusa nakon ispada engleskih huligana koji su završili s fatalnim posljedicama. Tada su njemačka i švedska televizija iz etičkih razloga odlučile ne prikazati taj susret jer su željele poručiti da je ljudski život iznad TV prava ili jedne nogometne utakmice. 

U ovom trenutku ne postoji vjerojatno nijedna hladna glava na tom stadionu i inzistiranje na odigravanju utakmice moglo bi prouzročiti veliku katastrofu. 

Pročitajte više