LIGE PETICE

"Igrao sam za rasističku Barcelonu koju je razdirao rat Katalonaca i Nizozemaca"

Foto: Gulliver / Getty Images


EMMANUEL PETIT, nezamjenjivi član Francuske koja je 1998. i 2000. osvojila svjetski i europski naslov te Arsenala koji je u isto vrijeme uzimao englesku duplu krunu, jako je kritički govorio o Barceloni u kojoj je proveo jednu sezonu.

Tamo se iz Arsenala preselio u ljeto 2000. i, kako otkriva za Radio Monte Carlo, zatekao užasnu, zatrovanu atmosferu.

"U svlačionici Barcelone odmah sam osjetio rasizam, što me isprva šokiralo, ali onda sam shvatio da je to tamo normalno. Većina bijelih igrača tako se ponašala, samo što su neki imali rasističke ispade češće od drugih."

Ali to nije jedino što je bilo toksično u kabini Barcelone, otkriva Petit: "Cijelo vrijeme u svlačionici je bjesnio rat između dva klana: katalonskog i nizozemskog."

Iako Petit ne spominje imenom članove klanova, najistaknutiji Katalonci u to vrijeme u Barceloni bili su kapetan Guardiola, zatim Sergi, pa Gabri, dok su mladi asovi Puyol i Xavi tek postajali prvotimci. S druge strane, jaki nizozemski lobi činili su Cocu, Frank de Boer, Kluivert, Zenden i Overmars. 

Petit je Katalonce u svim strukturama Barcelone optužio za ksenofobiju i nacionalizam: "Čim sam došao, rekli su mi da ne učim španjolski, nego katalonski jezik. Odgovorio sam im da sam, koliko znam, došao u Španjolsku, na što sam dobio odgovor da Barcelona nije u Španjolskoj, nego u Kataloniji. To forsiranje Katalonije i katalonskog u klubu i gradu ubrzo mi se smučilo, jer kada netko toliko inzistira na jezičnoj i nacionalnoj čistoći, to više nije domoljublje, nego rasizam."

Pročitajte više