Ima 20 godina i glavni je igrač najvećeg hita u Europi. Vrijedi li 150 milijuna eura?

Foto: EPA

"150 MILIJUNA eura je minimum za koji bismo razmišljali prodati Floriana Wirtza (20)", rekao je prije otprilike tjedan dana u intervjuu za Radio Marca Fernando Carro, jedan od direktora Bayer Leverkusena. 

Poznati Španjolac je jedan od ključnih ljudi u klubu, koji - zajedno s Rudijem Vollerom i Simonom Rolfesom - odlučuju o transferima, pa su njegove riječi prilično odjeknule u nogometnim krugovima te na svojevrsni način poslale upozorenje svima onima koji bi se ovoga ljeta mogli raspitivati za igrača koji bi vrlo lako mogao biti vruća roba na tržištu.

Iako je u kasnijem intervjuu za njemački ZDF napomenuo kako je pogriješio te dodao da ne namjeravaju prodati svoj najvrjedniji eksponat, ipak je jasno kako je cijena zapravo izvješena. A ona je, malo je reći, paprena.

Pravo je pitanje - je li ta cijena realna ili je to samo udica bačena prema onim zainteresiranima? Je li igrač poput Wirtza, gledajući današnje financijsko stanje na nogometnom tržištu, doista vrijedan odštete od 150 milijuna eura?

Povijesni Leverkusen, briljantni Wirtz

Nakon što je Josip Stanišić postigao pogodak u 97. minuti susreta te tako izjednačio rezultat na 1:1 u posljednjem kolu protiv Borussije Dortmund, Leverkusen je produžio seriju neporaženosti na 45 utakmica. U prvenstvu su upisali 25 pobjeda i 5 remija, pri tome pet puta pobijedili u kupu, a u Europa ligi su ostvarili pobjede u osam susreta, uz dva remija - u gostima kod Qarabaga i West Hama.

Šest kola prije kraja već su proslavili titulu u Bundesligi, a i dalje imaju priliku, ako pobijede sve četiri utakmice do kraja, dosegnuti 92 boda - što bi također bio novi rekord Bundeslige. U finalu nacionalnog kupa igraju protiv Kaiserslauterna te će vjerojatno biti najveći favorit kojeg je to finale uopće vidjelo. Dakako, prvi su favoriti i u Europa ligi, nakon što je Atalanta izbacila Liverpool.

Grafika: Sofascore

Mnogo je junaka Leverkusena ove sezone. Cijele je sezone sjajno branio vratar Lukas Hradecky, koji nosi dobar dio zasluga zašto su primili tek 20 ligaških pogodaka. Svi redom iz uže obrane, uključujući našeg Stanišića, također su bili odlični, a još i više zasluga zaslužuju bočni igrači Frimpong i Grimaldo, koji je ove sezone postigao desetak nevjerojatno važnih golova. 

Akvizicija Granita Xhake pokazala se kao pun pogodak, s obzirom na to da je Švicarac donio i lidersku rolu, a iznimno je dobru sezonu odradio i Victor Boniface, koji bi, da nije bilo ozljede, vjerojatno imao preko 20 golova i 10 asistencija.

Koliko god Leverkusen junaka imao, a najbolje se to vidjelo kada je momčadi bilo teško, ipak je prvi među jednakim njihov lokalni talisman - Florian Wirtz. Novi zlatni dečko njemačkog nogometa ove će sezone sigurno biti proglašen najboljim igračem lige, a za Njemačku bi trebao biti, kako na predstojećem Euru tako i u budućem desetljeću, jedna od glavnih uzdanica te nositelj igre.

Sve je to potvrdio već ove sezone.

Sezona iz snova za Wirtza

Ne samo da je kao najbolji igrač svoje momčadi obilježio povijesnu sezonu nego je i vukao kad je bilo najteže. 

Na početku proljetnog dijela sezone Leverkusen je bio suočen s nizom problema; znalo se da će nekoliko mjeseci izbivati Victor Boniface, a osim njega dobar dio proljetnog dijela sezone propustio je i Ezequiel Palacios. Ako se uzme u obzir da je u formi prilično značajno pao i Jonas Hofmann, postalo je jasno da će, prije svega u kreativnom dijelu igre, i dodatno morati povući Florian Wirtz.

Grafika: Sofascore

Razlog tome vidi se u kadru; Patrick Schick je dobar napadač i odličan strijelac, ali nije ni približno dobar u kretanjima i suradnji kao Victor Boniface. Slično, Robert Andrich odlična je defenzivna šestica, ali po pitanju distribucije lopte te prijetnje prema naprijed nije niti približno dobar igrač kao Palacios. 

U drugom dijelu sezone Leverkusen je imao većih problema u kreativi bez Wirtza na terenu, a on bi svaki put ulaskom u igru kompenzirao sve nedostatke. Ne samo da je poslije Ollija Watkinsa postao drugi igrač u ligama Petice s dvocifrenim iznosom golova i asistencija, nego je u samom vrhu Europe po svim relevantnim kreativnim metrikama. Otprilike je u istoj zoni gdje su Bruno Fernandes i Martin Odegaard (a bio bi i De Bruyne da nije bilo ozljede), a jedini igrač u ligi koji je s njim usporediv veliki je nizozemski talent Xavi Simons.

Ono što je najvažnije, svojim ponašanjem na lopti i bez nje sve ostale oko sebe čini boljima, pa je dobrim dijelom zaslužan i za povijesno dobar učinak lijevog bočnog Grimalda, ali i svih ostalih ofenzivnijih igrača.

Brojke samo potvrđuju očito

Od svih igrača u ligama Petice, Florian Wirtz najviše je puta primio loptu u protivničkoj trećini, tamo gdje je najopasnije i gdje se obrane najviše fokusiraju na najboljeg protivničkog igrača. Kada se pogledaju njegove situacije na lopti, uvijek je okružen nekolicinom igrača, a često je pritisnut i prilikom samog prihvaćanja lopte.

Baš zbog toga, njegove su brojke i vrjednije. Nema pokazatelja prema kojem ne bi bio u top 5 igrača u ligama Petice, a još je i više ako bi se gledala samo 2024., kada je morao na svoja leđa preuzeti i više napadačkih odgovornosti, zbog ozljeda i problema u kadru Leverkusena.

Grafika: Sofascore

Neovisno govori li se o driblinzima (pogotovo onim u posljednjoj trećini), stvorenim prilikama, pripremljenim udarcima, količini osvojenog terena na protivničkoj polovici - Florian Wirtz po svim je metrikama u top 10, a uglavnom i u top 5 igrača u cijeloj Europi.

Među igračima koji nisu napadači ili krilni napadači te igraju nešto povučenije samo su Jude Bellingham i Phil Foden postigli više golova od njega, s tim da je Wirtzov kreativni doprinos čak i značajno veći od obojice (iako je Bellingham puno bolji obrambeni i duel igrač).

Sve u svemu, teško se sjetiti sezone kada je posljednji put neki igrač, a pogotovo onaj koji ne igra za Bayern, bio toliko dominantan u svim područjima napadačke i kreativne igre u Bundesligi. Vjerojatno jedini koji bi po tako obuhvatnim metrikama nadmašio Wirtza bio je Kevin de Bruyne prije 10 godina za Wolfsburg.

Vrijedi li onda 150 milijuna eura?

Prije svega, radi se o samo sedam ili osam klubova koji su sposobni i voljni za igrača dati toliki novac. Teško je zamisliti da bi to mogla biti Barcelona, a nakon akvizicije Bellinghama vjerojatno ni Real Madrid nije opcija. Kako se Xavi Simons, igrač skoro pa istog profila, sljedeće sezone vraća u PSG, ni oni nisu realna opcija.

Ostaju, dakle, Premier liga i Bayern. Od svih igrača u Europi, Florianu Wirtzu je po zoni utjecaja i stilu igre vjerojatno najsličniji Bruno Fernandes, tako da gotovo sigurno ni United nije opcija, a teško je zamisliti da bi Chelsea bez Lige prvaka bio zanimljiv. Ostaju Manchester City, Liverpool i Bayern.

Sva tri kluba imala bi koristi od Wirtza. Za City bio bi prirodna i dobrodošla zamjena za De Bruynea, iako vjerojatno ne sljedeće sezone, već one poslije toga. Za Liverpool dobrodošla kreativna snaga te opcija zbog koje bi se lakše obavila tranzicija u post-Salah eru (iako ne igraju na istoj poziciji), a Bayern bi s Wirtzom mogao kopirati njemačku reprezentaciju te uspostaviti tercet Wirtz-Musiala-Sane.

U svakom slučaju, prateći trendove na tržištu, po kojima se i defenzivne šestice - poput Ricea i Caiceda - plaćaju oko 120 milijuna eura, Wirtzova odšteta od 150 milijuna eura nipošto ne bi bila pretjerana. Riječ je o igraču koji bi u narednih 10 godina trebao biti jedan od najboljih i najkreativnijih ofenzivnih veznih te netko tko bi minimalno trebao igrati na razini Brune Fernandesa.

Posebno je privlačan njegov maksimum, a to je vjerojatno razina Kevina de Bruynea, koju bi Wirtz mogao dosegnuti. U svakom slučaju, isplativo, bilo za City, Liverpool ili Bayern.

Pročitajte više