SUPER BOWL

Ima 2500 televizora i semafor od 335 metara: Ovo je stadion za Super Bowl

Foto: Getty Images/Guliver Image

U OVOGODIŠNJEM Super Bowlu, 53. finalu NFL-a, u noći na ponedjeljak igrat će New England Patriots i Los Angeles Rams.

Puno ranije određeno je da će se utakmica igrati u Atlanti na impresivnom Mercedes-Benz Stadiumu koji je otvoren u kolovozu 2018. godine za potrebe sveučilišnog američkog nogometa, NFL momčadi Atlanta Falconsa i MLS momčadi Atlanta Uniteda.

Nevjerojatni stadion stajao je 1,6 milijardi dolara, a baš kao i US Bank Stadium u Minneapolisu, takav stadion može se vidjeti samo u Americi. Svaka čast Wanda Metropolitanu, novom Juventusovom stadionu, Allianz Areni i ostalima, ali ono što su Amerikanci izgradili u Atlanti graniči sa znanstvenom fantastikom.

Krov Mercedes-Benz Stadiuma sastoji se od osam golemih panela koji, kad su otvoreni, podsjećaju na sokola raširenih krila, što je i simbol Atlanta Falconsa, a po potrebi se može zatvoriti za 11 minuta. Kad je lijepo vrijeme, organizatori će otvoriti 40 metara visoka staklena vrata kako bi u stadion ušao svježi zrak.

Oko otvora na krovu postavljen je kružni HD semafor ukupne dužine 335 metara koji bi, da ga rastegnete, bio duži od Eiffelova tornja. Riječ je o najvećem semaforu u SAD-u i jednom od najvećih na svijetu, na kojem se prikazuju usporene snimke, rezultat, statistika i sve ostalo.

Iza jedne od tribina je šank dug 100 metara na kojemu se poslužuje jelo i piće, a Atlanta se može pohvaliti najnižim cijenama u SAD-u. Hot-dog, kokice i čaša Coca-Cole koju možete ponovno puniti do mile volje stajat će vas samo 45 kuna. Usporedbe radi, takav meni bi vas na stadionu New York Yankeesa stajao oko 150 kuna. Unutar stadiona postavljeno je 2500 televizora na kojima se može gledati utakmica dok, recimo, odlazite na WC, a uskoro će biti završen i pješački most koji će povezivati stadion sa stanicom podzemne željeznice.

Ispred stadiona je skulptura sokola, simbola Atlanta Falconsa, visoka 12 metara i teška 33 tone.

Pročitajte više