euro 2020

Ima jednu nogu kraću od druge, nogometaš je postao slučajno, a sad je heroj

Foto: Guliver Image

KRAJ ŽIVOG Cristiana Ronalda, Thomasa Müllera, Joshue Kimmicha i ostalih zvijezda njemačke reprezentacije, titulu igrača utakmice u velikoj pobjedi protiv Portugala 4:2 dobio je Robin Gosens.

Nevjerojatni lijevi bočni Njemačke u Münchenu je vjerojatno ogadio nogomet Nelsonu Semedu kojemu se Joachim Löw smilovao u 62. minuti, kad je Gosensa izvadio iz igre, pa je branič Portugala napokon mogao odahnuti i udahnuti.

Površnim pratiteljima europskog nogometa Robin Gosens sigurno nije prvo ime koje padne na pamet kad se spomene njemačka reprezentacija, no oni koji prate Serie A s oduševljenjem su gledali kako Gasperinijev vojnik melje Portugalce. 

Partija života majstora iz Atalante

Gosens je u 62 minute zabio gol, asistirao za gol, natjerao Rubena Diasa na autogol i još sam zabio jedan koji su mu poništili. Bio je najbolje ocijenjen igrač na utakmici i pokazao se da bi mogao biti glavno oružje u Löwovom oproštajnom pohodu na još jedan veliki rezultat.

Robin Gosens potpuno je atipičan nogometaš. Ozbiljnim nogometom počeo se baviti tek s 18 godina, a dotad je igrao uglavnom po seoskim ligama za "velikane" poput Fortune iz Eltena, FC Bocholta ili VfL Rhedea. U to vrijeme je ganjao profesionalnu karijeru, a silno je želio biti policajac. No, na akademiji su ga odbili jer su procijenili da mu je jedna noga kraća od druge te da ima profesionalnu deformaciju. Dok je smišljao o alternativama, Gosens je igrao za Rhede i na jednoj od utakmica, sasvim slučajno, 2012. godine spazio ga je skaut Vitessea i odveo ga u Nizozemsku.

No, nije se naigrao u Arnhemu pa ga je klub u siječnju 2014. posudio Dordrechtu. Za pet tisuća eura. Dordrecht u svojoj povijesti vjerojatno nije bolje potrošio 5000 eura jer mu je Gosens pomogao da se dočepa prve lige. Kad se vratio u Vitesse, klub ga je otpisao i prodao Heraclesu za 200.000 eura.

Tamo je igrao sve: lijevog beka, lijevo krilo, zadnjeg veznog, desnog beka, prednjeg veznog - što god je trebalo. U drugoj sezoni se standardizirao na lijevom beku i nakon solidne sezone Heracles ga je prodao za 900.000 eura i neke sitne bonuse.

Kupac je bila Atalanta, odnosno Gian Piero Gasperini, koji je tog ljeta radio veliku rekonstrukciju momčadi. Glavna kupnja bio je Marten de Roon kojeg je Middlesbroughu platio 16 milijuna eura. Za 6.5 došao je Castagne, za još toliko Josip Iličić iz Fiorentine, a Gosens je bio među jeftinijim pojačanjima.

Gasperini ga izbrusio u velikog igrača

Iz sezone u sezonu Gosens je napredovao, a Gasperini je majstorski koristio i unaprjeđivao njegove goleme fizičke kapacitete. Uz odgovornu igru u obrani, Gosens je izbrusio centaršut, podigao je moć ponavljanja na maksimum i u vrlo zahtjevnom Gasperinijevom sustavu isplivao kao jedan od najzanimljivijih lijevih bočnih igrača u europskom nogometu.

Kod Gasperinija igraju samo oni koji su sto posto unutra i koji se nikad ne šlepaju. Totalni nogomet Atalantina genijalca omogućio je Löwu da dobije igrača kojeg je Njemačka dugo tražila i umjesto kojeg je razmišljala i o Borni Sosi prije nego što je ta sapunica završila pravim debaklom za njemački savez.

Ako je ranije bilo dileme, Gosens se protiv Portugala nametnuo kao jedino pravo rješenje na lijevoj strani njemačke reprezentacije, a pokazao se baš protiv Portugala i Ronalda. Zašto baš protiv Ronalda?

Osvetio se Portugalcu

Dok je izrastao u veliko igrača, Gosens je studirao psihologiju. Dok su suigrači igrali PlayStation, on je čitao, a onda počeo i sam pisati knjige. U autobiografiji Vrijedi sanjati opisao je neugodnu situaciju s Cristianom Ronaldom. Kad je Portugalac došao u Serie A, Gosens ga je nakon jedne utakmice zamolio da zamijene dresove.

"Pobijedili smo ih, a ja sam mu prišao nakon utakmice i zamolio ga dres. Nije me ni pogledao, samo je odbrusio: 'Ne!' Bilo mi je jako neugodno", napisao je Gosens.

Nakon jučerašnje utakmice neugodno je moglo biti samo Ronaldu čija reprezentacija je potpuno podbacila, ali najviše zato što ju je Njemačka na to natjerala. 

Pogotovo Gosens, tip s prekratkom nogom koji je prije devet godina nogomet igrao po selima.

Pročitajte više