Imamo nešto što nema nijedna reprezentacija na svijetu

Foto: Eva Manhart/kolektiff, Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKI rukometaši potpuno su deklasirali Španjolce u prvom kolu Europskog prvenstva i stigli do velike pobjede od 39:29. Hrvatska nije mogla ni zamisliti bolji početak Eura. Izdominirala je nad jednom od najjačih reprezentacija svijeta i osvojila vrlo važna dva boda. Veličanstvenu pobjedu za Index je komentirao bivši vratar Hrvatske Ivan Stevanović.

Dugo nismo gledali ovakvu utakmicu Hrvatske. Napadački fantastično, brzo, sve ono što Španjolcima ne odgovara. Njihov sustav nije došao do izražaja, a naša prednost je samo rasla. Još jedna stvar koju dugo nisam vidio je da golmani kao što su Perez de Vargas, koji je možda i jedan od najboljih vratara svijeta, te Hernandez iz Magdeburga gotovo da nisu imali nijednu obranu. Sve stvari su nam se posložile, ovo je fantastičan ulazak u turnir i sad možemo samo nastaviti.

Ne sjećam se kad sam gledao ovako jednosmjernu utakmicu

Teško mi je išta i komentirati, ne sjećam se kad sam gledao utakmicu koja je od početka ovako išla jednom u smjeru. U napadu smo bili raznovrsni, a jednostavni. Martinović i Lučić su bili odlični, Cindrić i Karačić su sve povezali, Načinović je s crte zabio sve, a Duvnjak je ulazio kad je trebalo. Fenomenalna utakmica u oba smjera.

U obrani smo pak jako puno dobili sa Srnom, Načinovićem, Lučinom... Imamo 3-4 mlada igrača koja ne moramo mijenjati jer igraju izvrsno i u napadu i u obrani. Samim tim nam je i tranzicija puno bolja te smo zato i dali ovoliko golova. Odlično smo izgledali u 6-0 obrani, bili smo jako agresivni, Španjolci gotovo da nisu imali rješenja. Moram priznati da sam oduševljen.

Imamo nešto što nema nijedna reprezentacija na svijetu

Što se vratara tiče, uvijek gledamo na taj broj obrana, ali to, na kraju krajeva, nije toliko bitno. Ivić i Mandić branili su lopte u ključnim trenucima. Ivić je to odradio na početku, kad se trebalo odvojiti, a Mandić je istu stvar odradio na startu drugog dijela. Najvažnije je da se obrani ono što se mora, ono što nam obrana napravi. Dečki su danas odradili baš to što su morali i to je najbitnije. Sada možemo u ostatak turnira ići puni samopouzdanja i nadam se da će na tom valu njih dvojica samo rasti.

A nije tu samo Mandić od mladih vratara, tu je i Kuzmanović, za kojeg se nadam da će se uspjeti priključiti momčadi. Usudio bih se reći da imamo tako kvalitetna dva mlada golmana kakve nema nijedna reprezentacija na svijetu.

Brane izvrsno u svojim klubovima - Kuzmanović već dvije godine u Nexeu, a Mandić ove polusezone u Zagrebu. Imao sam priliku raditi s njima u juniorskoj reprezentaciji i zaista dugo nismo imali takvu kvalitetu za dug period.

Još je rano, ali možemo daleko

Rano je pričati koliko može ova Hrvatska, ali ponovit ću... Raznovrsni smo, imamo jako kvalitetne igrače, mladi koje sam spomenuo igraju u odličnim klubovima. Kad na to dodamo i naše senatore, ako se sve posloži i ne budemo imali problema s ozljedama, naravno da možemo daleko.

Znamo da imamo teško križanje kasnije, čekaju nas i Francuzi i Nijemci, ali s ova dva boda protiv Španjolaca, koji su bili kandidati za visoki plasman, sigurno je da su nam šanse puno veće.

Pročitajte više