radomir antić

''Imao sam trbušinu, baš sam zapalio, a onda mi je Antić naredio da igram. Pravi šok"

Foto: Guliver Image/Getty Images, Epa

NOGOMETNI svijet se oprašta od Radomira Antića, jedinog čovjeka koji je imao čast voditi Real, Barcelonu i Atletico. Jedan od onih koji se danas naklonio velikom treneru je i legendarni portugalski nogometaš Paulo Futre.

Futre je imao sjajnu karijeru. Igrao je za Sporting, Benficu, Porto, Atletico, Marseille, Milan, West Ham, a na Vicente Calderon je dolazio dva puta.

Futre je s Portom bio prvak Europe 1987., a iste je godine bio drugi iza Gullita u poretku za Zlatnu loptu. Slavni Portugalac je nakon jedne sezone u West Hamu 1997. bio spreman okončati karijeru zbog niza teških ozljeda koje su ga udaljile od nogometa, no uslijedio je neočekivani poziv. Baš kao iz bajke. Naravno, od Radomira Antića. Futre je u kolumni za Mundo Deportivo opisao kako je došlo do neobične suradnje s velikim srpskim trenerom.

''Odlučio sam se umiroviti koncem 1997. zbog teške ozljede koljena. Kako sam nekoliko godina ranije igrao za Atletico, dobio sam ulogu ambasadora kluba. Svaki četvrtak sam gledao treninge prve momčadi, a jednog dana sam sjeo na klupu za rezerve. Trening je bio otvoren za sve, puno ljudi je bilo na tribinama, pa sam želio pobjeći od gužve i u miru gledati trening. Neposredno prije toga sam ručao i zapalio cigaretu, a onda je Antić došao do mene'', piše legendarno portugalsko krilo pa nastavlja:

''Rekao mi je da su na treningu trebali biti i klinci iz juniorskog pogona, no dogodio se neki nesporazum i oni su mogli stići tek za sat. Antić nije želio čekati toliko i rekao mi je da mu je potreban igrač za B momčad: 'Molim te, presvuci se i izađi na teren.' Kazao sam mu: 'Mister, pa pogledajte mi trbuh, nisam trenirao mjesecima. Nemojte mi to raditi.' Ništa nije pomagalo. Antić je bio uporan i tvrdoglav. Nisam imao izbora i zaigrao sam. Odmah sam rekao suigračima da mi ne dodaju loptu, da ne mogu baš trčati. No čim sam primio loptu, u meni se probudilo nešto, natjecateljski duh. U 20 minuta sam zabio dva gola. Publika je skandirala moje ime, a Antić mi je prišao i samo kratko rekao: 'Vi ste ovdje da igrate. Želim vas u momčadi.' Gazda kluba Jesus Gill me pozvao i rekao mi je: 'Portugalska pizdo, morat ćeš se vratiti. Idući dan u novinama je izašao naslov: 'Magija se vratila na Calderon.'''

Paolo Futre je odigrao još jednu sezonu za Atletico, a karijeru je 1998. zaključio u japanskoj Yokohami. Premda je osvojio Ligu prvaka s Portom, kaže da je najemotivniji period u karijeri doživio u drugom mandatu u Atleticu.

''Bila je to čista romantika. Bilo je to nešto više od nogometa. Naravno da sam znao da to neće dugo potrajati, ali nemate pojma kakav je bio osjećaj drugi put kročiti na Calderon. Osjetio sam da sam opet nogometaš, osjetio sam slavu'', za kraj će Futre.

Pročitajte više