Insajder: Ovo je pozadina Brekalovog transfera

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JOSIP BREKALO (25) u zimskom prijelaznom roku mogao bi napustiti Fiorentinu. Povremenog hrvatskog reprezentativca tjednima se povezuje s odlaskom na posudbu u Dinamo i Salernitanu, posljednji klub Serie A. Unatoč glasinama, dvaput zaredom bio je u početnoj postavi Fiorentine - u porazu od Sassuola (0:1) i remiju s Udineseom (2:2).

Talijanski insajder Alfredo Pedulla u tekstu naslova "Pozadina: Nije nemoguće da Brekalo ode, ovo je strategija Fiorentine" tvrdi da će ga Fiorentina pustiti u neki od navedenih klubova. No to će se dogoditi tek kada dovede barem jednog krilnog napadača kao zamjenu za hrvatskog nogometaša. Prema Pedulli, trenutne opcije su Cyril Ngonge iz Verone, Ruben Vargas iz Augsburga i Moise Kean iz Juventusa.

Propao je Brekalov dolazak u Dinamo?

Podsjetimo, trener Dinama Sergej Jakirović uoči početka prijelaznog roka rekao je da želi Arbera Hoxhu i Josipa Brekala. Hoxha je i došao, a o transferu povremenog hrvatskog reprezentativca u Dinamo pisalo se i prije toga. U neku ruku, to je bilo i logično - Brekalo nije bio u planovima trenera Fiorentine, želio je negdje igrati, Dinamu je trebalo lijevo krilo, a Brekalo je ipak provjerena klasa.

Kako smo nedavno bili doznali, Dinamo je pristao na njegove uvjete dosta brzo. Fiorentina nije željela plaćati igrača na posudbi u drugom klubu, pa je Brekalu rekla da se s Dinamom dogovori oko plaće. Brekalo je pristao na manju plaću, nekih 40 tisuća eura manje bi dobivao mjesečno u Dinamu nego u talijanskom klubu.

Brekalo je htio doći u Dinamo, ali je, među ostalim, računao da će biti standardni član prve postave. Njegov glavni cilj bio je izboriti mjesto na popisu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo, što je namjeravao napraviti u Maksimiru. No kad je Hoxha stigao, Brekalo je shvatio da je dobio ogromnu konkurenciju i odjednom mu ta opcija više nije bila toliko zanimljiva.

Sve je izvjesnije da će, u konačnici, ostati u Italiji i na nekoj drugoj posudbi pokušati izboriti nastup na Euru. Najvjerojatnija opcija je Salernitana, koju do kraja sezone čeka grčevita borba za ostanak u Serie A.

Brekalo je za Dinamo odigrao 11 utakmica

Brekalo je profesionalnu karijeru započeo u Dinamu. Odigrao je 11 službenih utakmica pa kao 18-godišnjak otišao u Wolfsburg za deset milijuna eura. U međuvremenu je nastupao i za Stuttgart te Torino. Ugovor s Fiorentinom ima do 2026., a Transfermarkt mu vrijednost procjenjuje na 4.5 milijuna eura.

Pročitajte više