Iran pregažen, Španjolci čekaju u četvrtfinalu!

AKO NAM je na trenutke i bilo žao što smo se u tri ujutro budili zbog tek nešto žešćeg treninga Repešinih odabranika, lakše je kada se sjetimo da je to vjerojatno posljednji put. Iran smo pregazili, (91:57) i potvrdili četvrtfinale sa starim znancima koje se igra u srijedu u razumno vrijeme (8:30 ili 10:45).

Utakmicu protiv prvaka Azije, momčadi koja po prvi puta u povijesti nastupa na Olimpijskim igrama i od koje više koševa prima samo reprezentacija Angole, započeli smo uspavano. No, nije dugo živjela prednost Iranaca 4:2. Prema lokalnom vremenu, utakmica je započela u devet ujutro, pa smo deset minuta gledali triježnjenje i hvatanje zraka. U dvorani koja prima 18 tisuća gledatelja bilo je ravno 10 dužnosnika, četiri naša navijača i dva novinara. Ostali su odlučili prespavati jutarnju tjelovježbu.

Do kraja prve četvrtine, Hrvatska je prelomila utakmicu brzopoteznom serijom od 17:0 i Repeša je susret mogao iskoristiti da odmori ozlijeđene i načete igrače (Popović, Planinić) i isproba neke varijante u igri. Iran se pokazao potpuno bezopasan; u prvom poluvremenu uspjeli su zabiti svega 16 koševa, po osam u svakoj. Prkačin je bio naš najučinkovitiji igrač u prvom dijelu, krenula je i trica (7/9) i stvari su išle prema predviđenom. Pet minuta prije kraja poluvremena imali smo plus 30, a na odmor smo otišli s plus 38 (54:16).

Black out u devet ujutro, na plus 40

Izbornik Jasmin Repeša znao je što govori kada je u time outu upozoravao svoje igrače da ostanu fokusirani. Nije lako igrati na plus 40, protiv ekipe koja se s obručem sastaje samo s linije slobodnih bacanja. Osjetno smo pali u nastavku, igrali smo se NBA-a i promašivali, a taj je sitni black out znala iskoristiti osovina Ehadadi - Nikkhah. Budući igrač Memphisa, 218 cm visok Ehadadi i glavni kreator momčadi Rajka Toromana, Nikkhah, uz malu pomoć svojih suigrača uspjeli su u trećoj četvrtini napraviti seriju 21:10. U četiri minute zabili su nam više koševa nego tijekom cijelog prvog poluvremena. Potegnuo je Nikša Prkačin, bio je naš najozbiljniji igrač na terenu kao puno puta kada je to bilo najpotrebnije. Treću dionicu nismo uspjeli dobiti (23:16), ali naša uvjerljiva pobjeda u nijednom trenutku nije dolazila u pitanje.

U posljednjim deset minuta gledali smo tricaški obračun. Podigli smo ionako zavidan prosjek ubačajima Rudeža, Tomasa i Rozića, mirno otplovivši do treće pobjede u skupini.

"Bio je ovo jedan oštar trening. Od početka smo se postavili kako treba, jer ako protiv Irana otvoriš mekano kao što su to učinili Argentinci, mučiš se do samog kraja. Mi smo odlično otvorili, jasno da smo imali mali pad, nije lako igrati kad vodiš 40 razlike..", kratko je susret prokomentirao Nikša Prkačin.

Najefikasniji u redovima Hrvatske bili su Marin Rozić i Marko Tomas sa 16 koševa, dok su dvoznamenkasti bili i kapetan Nikola Prkačin s 15 i Damjan Rudež s 13 koševa.

"Vrijeme je da se i nama posreći"

Hrvatska je imala izvrstan postotak šuta za tri poena (59 posto), pogodivši 10 od 17 šuteva. Tomas je ubacio četiri trica iz pet pokušaja, dok je Rudež ubacio tri trice iz isto toliko pokušaja. Igrom su izvrsno dirigirali Roko Leni Ukić i Davor Kus koji su upisali osam , odnosno šest asistencija. Naš najbolji skakači bili su Krešimir Lončar i Stanko Barać sa po sedam skokova.

"Što reći, igramo protiv svjetskih prvaka i europskih viceprvaka, koji imaju 4-5 vrhunskih NBA igrača. Na sreću, izbjegli smo Ameriku, ždrijeb je takav da ih možemo dobiti tek u finalu... Vrijeme je da se i nama jednom posreći, zaslužili smo. Španjolska je superjaka, ali nam leži. Igraju mekano i možemo se nadati...", poručio je kapetan.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više