Isinbajeva i Bekele atletičari desetljeća

ETIOPIJSKI dugoprugaš Kenenisa Bekele i ruska motkašica Jelena Isinbajeva najbolji su atletičari desetljeća u izboru magazina Track and Field News.

Urednici američkog časopisa Bekelea su izabrali najboljim, između ostalog, zbog pet svjetskih i tri olimpijska naslova u nultim godinama 21. stoljeća, te još uvijek aktualnih svjetskih rekorda na 5000 i 10.000 metara.

Isinbajeva je, pak, dosad srušila već 27 svjetskih rekorda, što u dvorani, što na otvorenom. Olimpijska je pobjednica iz Atene i Pekinga, svjetska prvakinja iz Helsinkija i Osake.

U Bekeleovoj su pratnji sjajni litavski bacač diska Virgilijus Alekna i nekadašnji vladar srednjih pruga, ali i olimpijski pobjednik na 5000 metara iz Atene, Marokanac Hicham El Guerrouj. Najbrži čovjek današnjice Usain Bolt je tek na četvrtom mjestu, ali to je i razumljivo budući da je eksplodirao tek u posljednje dvije godine.

Iza Isinbajeve su u izboru Track and Field Newsa etiopska dugoprugašica Tirunesh Dibaba i švedska višebojka Carolina Klüft. Dvostruke svjetske prvakinje u skoku u vis Blanke Vlašić nema među deset najboljih.

Izbor najboljih atletičara desetljeća (Track and Field News):

Atletičari

1. Kenenisa Bekele (Etiopija), duge pruge

2. Virgilijus Alekna (Litva), disk

3. Hicham El Guerrouj (Maroko), 1500m/5000m

4. Usain Bolt (Jamajka), sprint

5. Robert Korzeniowski (Poljska), hodanje

Atletičarke

1. Jelena Isinbaeva (Rusija), skok s motkom

2. Tirunesh Dibaba (Etiopija), duge pruge

3. Carolina Klüft (Švedska), višeboj

4. Tatjana Ljebjedjeva (Rusija), horizontalni skokovi

5. Sanya Richards (SAD), 400m

Pročitajte više